Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Για την αυριανή τηλεΓΣ και την κινητοποίηση στην Κοραή

 

28/6/2022

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με πρόσχημα την πανδημία επιβλήθηκε στον ΣΕΜΟΔ, από τις  παρατάξεις της τότε πλειοψηφίας, η απαξίωση των μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών και η επιβολή «μετά μανίας» των τηλε-ΔΣ και των τηλε-ΓΣ, ακόμη και σε περιόδους που δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα ή όταν άλλα σωματεία (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, περιφέρειες κλπ), στα οποία έχουν ισχυρή παρουσία οι παρατάξεις στις οποίες αναφέρεται η ΜΟΔ Συλλογικά (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ), αντιστέκονταν σε αυτές της επιλογές.

Η ψήφιση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη ήρθε να θεσμοθετήσει και να επιβάλει τη γενίκευση αυτής της κατάστασης, με σκοπό την περαιτέρω παραλυσία του συνδικαλιστικού κινήματος και την παθητικοποίηση των εργαζόμενων.

Η διαλυτική αυτή κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει κατορθωτό, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΕΜΟΔ, η πραγματοποίηση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης (ούτε καν με την 3η προσπάθεια, όπου απαιτείται μόνο το 1/5 των τακτοποιημένων οικονομικά μελών).

Μπροστά σε αυτόν τον κατήφορο, 182 συνάδελφοι ανέλαβαν την ευθύνη να ζητήσουν από το ΔΣ, σύμφωνα με το καταστατικό, να δρομολογήσει μια άλλη πορεία για την επαν-ενεργοποίηση των μαζικών διαδικασιών.

Με υπογεγραμμένο αίτημά τους ζήτησαν : «την άμεση σύγκληση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, με θέμα τον προγραμματισμό δράσεων του ΣΕΜΟΔ για το σύνολο των εκκρεμών εργασιακών μας ζητημάτων, αποκλειστικά ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ στην Αθήνα και με μία διαδικτυακή σύνδεση ανά Περιφέρεια, από την οποία θα συνεδριάζει το σύνολο των μελών μας ανά έδρα ΕΥ Περιφέρειας.

Το αίτημά μας διατυπώνεται στη βάση του άρθρου 13, παρ. ΙΙΙβ του καταστατικού του ΣΕΜΟΔ και το ΔΣ οφείλει να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση μέσα σε 20 μέρες από την επίδοση της αίτησής μας».

 

Ως ΑΠΕ ΜΟΔ εξ αρχής έχουμε τοποθετηθεί για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατική λειτουργία των σωματείων και έχουμε σταθεί απέναντι στον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη. Στηρίξαμε και προωθήσαμε τη συλλογή υπογραφών των συναδέλφων για τη διενέργεια ζωντανών και ουσιαστικών Γενικών Συνελεύσεων, σεβόμενες/οι το πλαίσιο του καταστατικού.  

Απ’ την άλλη, η ΜΟΔ Συλλογικά, συνεπικουρούμενη σε αυτήν τη φάση απ’ τον εκπρόσωπο της ΜΟΔ Όλοι και Γενικό Γραμματέα του ΣΕΜΟΔ,  πέταξαν στον «κάλαθο των αχρήστων» το αίτημα αυτό και συγκάλεσαν εκ νέου Γενική Συνέλευση στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος Χατζηδάκη, αν και τα «πρωτόκολλα» για την πανδημία και παλιότερα και τώρα που «ελέω τουρισμού» έχουν αρθεί και οι τελευταίες απαγορεύσεις, επιτρέπουν τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων δια ζώσης. Άρα το αίτημα των 182 συναδέλφων δεν έχει ακόμα γίνει δεκτό, όπως υπάρχει η υποχρέωση βάσει του καταστατικού.

Η σύγκληση της νέας τηλε-ΓΣ έγινε εντελώς διεκπεραιωτικά, χωρίς καμία προετοιμασία και προπαγάνδιση, εντός μόλις 3 εργάσιμων ημερών (όταν το καταστατικό ορίζει 15), προδιαγράφοντας την εκ νέου αποτυχία της, όταν το θέμα της μισθολογικής εξομάλυνσης είναι εντελώς στο σκοτάδι και συνάδελφοι/ισσές μας στην ΑΠΚΟ «επιστρατεύονται» χωρίς διαδικασίες και συναίνεση για τις ανάγκες της ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ και του ΤΑΑ.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση δηλώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη για τη λειτουργία των σωματείων και δεν θα νομιμοποιήσουμε τη συνέχιση της αντικαταστατικής λειτουργίας του ΣΕΜΟΔ και την απαξίωση των μαζικών του δημοκρατικών διαδικασιών.

 

Καλούμε τους/ις συναδέλφους/ισσες να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτές τις μεθοδεύσεις, να αντισταθούν σε αυτούς που τις/τους θέλουν παθητικούς δέκτες των φιλοκυβερνητικών πολιτικοσυνδικαλιστικών επιλογών τους, καθηλωμένους/ες μπροστά απ’ την οθόνη του Η/Υ.

 

  • Υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στην αυριανή (29/6/2022) στάση εργασίας (8:00 – 11:00) και τον αποκλεισμό των υπηρεσιών της Κοραή, σε ενίσχυση των συναδελφισσών/ων που επιχειρούν αυθαίρετα να μετακινήσουν.
  • Καλούμε την πλειοψηφούσα παράταξη του ΣΕΜΟΔ να αναλάβει την ευθύνη για την οργάνωση και την επιτυχία του αυριανού αποκλεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: