Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Ανακοίνωση για τη στάση μας στο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ για το μισθολόγιο

 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η ΑΠΕ ΜΟΔ στο πρόσφατο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ στις 12/03/2018 δεν υπερψήφισε την απόφαση για τις μισθολογικές ανισότητες στη ΜΟΔ, με το σκεπτικό ότι διατηρείται ένα «πέπλο» ασάφειας  και συγκάλυψης, γύρω από τις πραγματικές διαστάσεις των μισθολογικών αποκλίσεων.

Η θέση της ΑΠΕ ΜΟΔ ήταν και παραμένει σταθερή στο να αποσταλούν τα στοιχεία, με όποιο τρόπο κρίνει το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, στο ότι δεν θίγονται τα «προσωπικά δεδομένα» όλων μας. Υπενθυμίζουμε στους/στις συναδέλφους/ισσες ότι τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το ΔΣ είναι ανώνυμα και αποστάλθηκαν από τη διοίκηση χωρίς την επισήμανση της εχεμύθειας.

Στην τοποθέτησή μας αυτή δεχθήκαμε την καθολική άρνηση των υπόλοιπων παρατάξεων, με κινδυνολογικά επιχειρήματα για διασπορά των στοιχείων στα ΜΜΕ.  Άραγε από ποιους; Από τα ίδια τα μέλη του Συλλόγου;

Αντίθετα, η πρότασή τους ήταν να γίνει μόνο «περιγραφική» αξιολόγηση των στοιχείων και να αποτυπωθεί  αυτή στην απόφαση του ΔΣ. Ακόμη και όταν προτείναμε να γίνει ένας συμβιβασμός και στην «περιγραφική» απόφαση να προστεθεί μια τάξη μεγέθους των μέσων όρων των μισθολογικών αποκλίσεων, συναντήσαμε είτε την πλήρη άρνηση, είτε προτάσεις που υποεκτιμούσαν τα πραγματικά δεδομένα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η ΑΠΕ ΜΟΔ, όπως έχει αποδείξει με τη μέχρι τώρα στάση της, σέβεται τις αποφάσεις του ΔΣ και δεν προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες. Επειδή όμως θεωρούμε ότι η διαιώνιση αυτή της «ασάφειας» επιτείνει το κλίμα καχυποψίας μεταξύ των συναδέλφων, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να  δημοσιοποιούμε στατιστικά επεξεργασμένα μισθολογικά  στοιχεία που αποτυπώνουν τις προσωπικές διαφορές ανά κλάδο - ειδικότητα, από τυχαίο μισθολογικό κλιμάκιο ΠΕ, θεωρώντας ότι με αυτή την κίνηση, σε καμία περίπτωση δεν θίγονται τα «προσωπικά δεδομένα» των συναδέλφων.

Παρά την πλήρη εξατομίκευση των αμοιβών μας -αφού και ανά κλάδο υπάρχουν επιμέρους διαφοροποιήσεις- θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι μπορούν να έχουν μια γενική εικόνα του «άνισου» μισθολογικού καθεστώτος μας.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η διοίκηση της ΜΟΔ  δεν αρκεί να διαπιστώνει το πρόβλημα, εξαντλώντας την ευθύνη της, με το να δώσει τα μισθολογικά στοιχεία. Θα πρέπει να σταθεί εμπράκτως αρωγός των εργαζόμενων, προς τη πολιτική ηγεσία, για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, με εξομάλυνση προς τα πάνω των αμοιβών, στο πλαίσιο της πρότασης του ΣΕΜΟΔ για Επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: