Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Ούτε μαζί, ούτε συλλογικά για τη ΜΟΔ, αλλά για τους/τις εργαζομένους/ες της!

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕ ΜΟΔ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μέλλον της ΜΟΔ – Ανανέωση προσωπικού

Το Υπουργείο, μέσω του Ε.Π. Τεχνική Βοήθεια ΕΣΠΑ 2014 – 2020,  έχει αναθέσει και παραλάβει μελέτη για την προσαρμογή και το ρόλο της ΜΟΔ στις νέες συνθήκες. Η διοίκηση της ΜΟΔ δεν έχει συζητήσει το θέμα στο Δ.Σ. και δεν έχει γνωστοποιήσει τη μελέτη στον ΣΕΜΟΔ, παρά την υποβολή σχετικού αιτήματος. Γιατί η μελέτη δεν κοινοποιείται στον ΣΕΜΟΔ; Υπάρχουν σενάρια για τον ρόλο και τη διάρθρωση της ΜΟΔ στο μέλλον τα οποία θέλει να κρατήσει μυστικά;

Οι 971 εργαζόμενοι της ΜΟΔ (Π/Υ 2024) έχουν αυξημένο Μ.Ο. ηλικίας (55 έτη) και με την προοπτική αποχωρήσεων σημαντικού αριθμού συναδέλφων, λόγω συνταξιοδοτήσεων την επόμενη πενταετία, καθίσταται άμεση η αναγκαιότητα νέων προσλήψεων, ώστε να επέλθει ανανέωση και εξασφάλιση της συνέχειας.

Οι εξαγγελθείσες προ πολλού προσλήψεις 199 ατόμων έχουν παραμείνει στα χαρτιά. Δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες και κρίνεται αμφίβολη η έγκαιρη και πλήρης  ολοκλήρωσή τους. 

Σύμφωνα με το σημερινό μισθολογικό καθεστώς της εταιρείας οι νέοι συνάδελφοι θα αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία εργαζόμενων τρίτης ταχύτητας.

Η μόνη λύση είναι η υπογραφή νέας ΕΣΣΕ με ενιαία μισθολογικά κλιμάκια ανά εκπαιδευτική κατηγορία και προϋπηρεσία, με πρόβλεψη ικανοποιητικού αρχικού μισθού για τους νέους συναδέλφους.

Επιλογή Προϊσταμένων

Το απαράδεκτο σημερινό καθεστώς του αυθαίρετου ορισμού προϊσταμένων κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 4914/2022 (Άρθρο 66, παρ. 19) όπου προβλέπεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό της διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων που τοποθετούνται μεταβατικά, έως την 30.06.2023.

Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η έκδοση της σχετικής Υ.Α.

Ήρθε η ώρα ο Σύλλογος να διεκδικήσει δυναμικά την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4914/2022 και να δώσει τέλος στο «μόνιμο» καθεστώς «προσωρινού» ορισμού προϊσταμένων. 

Αξιολόγηση – μετακινήσεις προσωπικού

Η εμμονή της πολιτικής ηγεσίας στην εισαγωγή ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων όπως η ατομική αξιολόγηση στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν επιδιώκει τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά την περαιτέρω διείσδυση των όρων της αγοράς σε κοινωνικές υπηρεσίες που δεν εξαρτώνται από το αποτέλεσμα σε κέρδη-ζημιές αλλά από τους όρους αναπαραγωγής της κοινωνικής εργασίας.  

Ο ΣΕΜΟΔ πρέπει να συνεχίσει τη σημερινή του στάση για αποχή από την προσχηματική  και αυθαίρετη αξιολόγηση του προσωπικού δεδομένου ότι: 

  • Η ΜΟΔ εδώ και χρόνια είναι σε μεγάλο βαθμό υποστελεχωμένη και συνεχώς συρρικνώνεται, ενώ το αντικείμενό της -αντίστροφα- συνεχώς διευρύνεται.
  • Η δουλειά μας είναι καθαρά ομαδική και πολυδιάσταστη. Τα αποτελέσματά της, τα οποία εργαλειοποιούνται πανηγυρικά από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για να «ευλογήσει τα γένια της» με τις μοναδικές επιτυχίες στην απορρόφηση πόρων, στην ένταξη πράξεων κλπ., δεν προέρχονται από ατομικές προσπάθειες μεμονωμένων «άριστων» στελεχών, αλλά από συνειδητή, υπεύθυνη και οργανωμένη ομαδική συνεργασία όλων μας σε πολλαπλά επίπεδα, από τον/την συνάδελφο του διπλανού γραφείου μέχρι και μεταξύ υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων.
  • Δεν έχουμε ξεχάσει τις προσπάθειες επιβολής ατομικής αξιολόγησης από την κυβερνώσα παράταξη και τον σημερινό πρωθυπουργό -ως τότε υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης- με σύστημα ποσόστωσης και υποχρεωτικής κρίσης ποσοστού εργαζομένων ως «ανεπαρκών», με απώτερο στόχο τις απολύσεις.

Όσον αφορά στις αυθαιρεσίες σε τοποθετήσεις και μετακινήσεις προσωπικού, ο ΣΕΜΟΔ πρέπει να παρεμβαίνει άμεσα και δυναμικά υπερασπιζόμενος τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων.

Θεσμική και συνδικαλιστική θωράκιση των εργαζομένων στο ΕΣΠΑ

Συχνά, συνάδελφοι στο ΕΣΠΑ έχουν γίνει αποδέκτες πολιτικών πιέσεων, έχουν δεχτεί απειλές όταν αντιστάθηκαν σε αυτές και ολόκληρες υπηρεσίες έχουν μεταλλαχτεί «εν μία νυκτί» για αντίστοιχους λόγους.

Με αφορμή τη δίωξη συναδέλφων της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ σε σχέση με τη σύμβαση 717, με την παράλληλη εξαφάνιση από το κάδρο των ευθυνών πολιτικών αλλά και πολιτικά διορισμένων προσώπων, ο ΣΕΜΟΔ πρέπει να είναι στις επάλξεις για την υπεράσπιση των μελών του που μπορεί να διωχθούν γιατί "δε συνεμορφώθησαν προς τα υποδείξεις" ή γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για να ξεπλυθούν πολιτικές ευθύνες και επιλογές σε άμεση σχέση με την ιδιωτικοποίηση και απαξίωση των σιδηροδρόμων που οδήγησαν, δυστυχώς, στο έγκλημα των Τεμπών.

Παράλληλα, οφείλει να απαιτήσει την οριοθέτηση των ευθυνών των εργαζομένων στο ΕΣΠΑ στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους. Ενώ εμείς, σταθερά και αποφασιστικά, οφείλουμε να εργαζόμαστε υπερασπιζόμενοι/ες το δημόσιο συμφέρον.

Διοικητική αυθαιρεσία – Εργασιακή απαξίωση

Έχει σημειωθεί πλήθος συμπεριφορών αυθαιρεσίας και υποβάθμισης της εργασιακής μας υπόστασης μέσω και της απαξίωσης και έμμεσης αμφισβήτησης του ρόλου της ΜΟΔ ως εργοδότη μας και φορέα ενιαίας διαχείρισης προσωπικού του ΕΣΠΑ από την πολιτική ηγεσία του. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Η μη απόδοση του επιδόματος «εξομάλυνσης» και του μπόνους οριζόντια στο σύνολο του προσωπικού της ΜΟΔ
  • Η ευθεία καταπάτηση όρων της ΕΣΣΕ (που θυμίζουμε ότι επέχει ισχύ νόμου), όπως π.χ. η μη απόδοση παροχών του 1ου τριμήνου 2023 ή σε σχέση με την εφαρμογή και την παροχή εξοπλισμού τηλεργασίας, η οποία από την άλλη  χρησιμοποιείται με μεγάλη ευκολία ως απεργοσπαστικός μηχανισμός από την πολιτική ηγεσία (και τη διοίκηση της ΜΟΔ)
  • Η ευθεία διοικητική παρέμβαση του υπουργείου σε θέματα προσωπικού της ΜΟΔ με την υποχρέωση τήρησης επιπλέον παρουσιολογίου και τη διαχείριση των αδειών εργαζομένων της ΜΟΔ από την Υπηρεσιακή Γραμματέα του Υπουργείου.
  • Ο ισχυρισμός της ΜΟΔ σε εργατικές διαφορές ενώπιον δικαστηρίων και του ΣΕΠΕ ότι υπαγόμαστε στον σκληρό δημόσιο τομέα (χωρίς προφανώς τα πλεονεκτήματα των ΔΥ), με ότι αυτό συνεπάγεται για το μισθολόγιο, τις συμβάσεις μας και την εργασιακή μας υπόσταση.

Ο ΣΕΜΟΔ πρέπει να απαιτεί την οριζόντια αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων και την τήρηση όλων των όρων της ΕΣΣΕ, θωρακίζοντας τα μέλη του ενάντια σε κάθε αυθαιρεσία και σε κάθε -βολική- προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών και των υποχρεώσεων της ΜΟΔ ως εργοδότριας, μέσω της μεταβίβασης τους σε διορισμένα πολιτικά πρόσωπα με προσωπική ατζέντα και αβέβαιο χρονικό ορίζοντα.

Εξωτερική Υποστήριξη (Outsourcing)

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, έχει αναπτυχθεί μηχανισμός «υποστήριξης» διαχειριστικών αρχών και δικαιούχων, με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης και υλοποίησης σε εξωτερικούς συμβούλους μέσω φαραωνικών αναθέσεων, οδηγώντας σε έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΠΑ.

Η λύση είναι η άμεση ενίσχυση των αρχών διαχείρισης και υλοποίησης και όχι η υποκατάσταση με ανάθεση σε ιδιώτες. Η τεχνική βοήθεια μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, οι οποίες δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν από τις δημόσιες αρχές.  

Όσον αφορά στο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων – εξωτερικών συνεργατών της ΚΥ ΜΟΔ, η λύση είναι η ενίσχυσή της, μέσω προσλήψεων αορίστου χρόνου ή έστω εναλλακτικά η σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου απευθείας από τη ΜΟΔ ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα, μέσω της ΕΣΣΕ.

Τα πρόσφατα «παρατράγουδα» - όπως αναδείχθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα - με την πληθώρα καταχρηστικών και παράνομων όρων στις ατομικές συμβάσεις των εξωτερικών συνεργατών της ΜΟΔ με τον ανάδοχο για το πρώτο δίμηνο του 2024, καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της ΜΟΔ και της ομηρίας των συναδέλφων - εξωτερικών συνεργατών.

Με την ΑΠΕ ΜΟΔ. Για να ανθίσει ο ΣΕΜΟΔ, να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να πετύχουμε νίκες!


Δεν υπάρχουν σχόλια: