Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Για την 1η Ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η 1η ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΕ) ορίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν «υβριδικά» τόσο με φυσική κάλπη όσο και ηλεκτρονικά (με το κρατικά/κυβερνητικά ελεγχόμενο σύστημα ΖΕΥΣ).

Η απόφαση αυτή έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με τις προβλέψεις του καταστατικού (άρθρα 26 και 27) για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, καθώς δεν προβλέπεται μια τέτοια διαδικασία.

Αντίθετα, το καταστατικό ορίζει ότι οι εκλογές διενεργούνται αποκλειστικά με φυσική κάλπη υπό την ευθύνη της ΚΕΕ και των Περιφερειακών Εφορευτικών Επιτροπών (ΠΕΕ), οι οποίες συγκροτούνται από τις κατά τόπους συνελεύσεις των εργαζομένων.

Επίσης, η ανακοίνωση της ΚΕΕ καταστρατηγεί την απόφαση (Αρ. 7) της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, σύμφωνα με την οποία:  «Βάσει του άρθρου 26 του καταστατικού, ορίστηκαν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών στην Περιφέρεια και στην Αττική. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Περιφέρειες στις 26 Μαρτίου 2024 και στην Αττική στις 28 Μαρτίου 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού. Με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την συμμετοχή όλων των συναδέλφων και την εξασφάλιση της νομιμότητας της διαδικασίας.»

Η απόφαση μάλιστα της ΚΕΕ πάρθηκε χωρίς ακόμη να έχει ακόμη οριστεί δικαστικός/η αντιπρόσωπος για τη διενέργεια των εκλογών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, και διασφαλίζει τη νομιμότητα των ενεργειών της. Ο/Η δικαστικός/ή αντιπρόσωπος είναι ο/η μόνος/η που επιτρέπεται να κάνει και να εισηγείται νομικές ερμηνείες επί των άρθρων του καταστατικού.

Καλούμε την εφορευτική να αποσύρει την 1η ανακοίνωσή της και να την αναπροσαρμόσει σύμφωνα με τις καταστατικές προβλέψεις και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ώστε να διατηρηθεί ένα ήρεμο προεκλογικό κλίμα.

Καλούμε τους συναδέλφους στις περιφέρειες να εκλέξουν παντού ΠΕΕ, ώστε να οι εκλογές να γίνουν με φυσική κάλπη, διαφυλάσσοντας τις ζωντανές διαδικασίες του σωματείου μας και την μυστικότητα της ψήφου. 

Το καταστατικό του ΣΕΜΟΔ είναι το σύνολο των κανόνων που ορίζει τη λειτουργία του σωματείου μας και οφείλουν να το αποδέχονται και να το τηρούν όλα τα μέλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: