Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Τα (δεύτερα*) «Ιουλιανά» της ΜΟΔ συλλογικά οδηγούν τον ΣΕΜΟΔ εκ νέου σε παράλυση

Πριν λίγες μέρες, ο ΣΕΜΟΔ πέτυχε «μισή» νίκη απέναντι στον αυταρχισμό του Υπουργείου Εργασίας, κάνοντας το αυτονόητο για ένα σωματείο: παρά τις αντιστάσεις μελών της ΜΟΔ συλλογικά που επέμεναν στην πάγια τακτική τους σαμποτάροντας τις ΓΣ και με κατευναστικά επιχειρήματα του τύπου «να περιμένουμε, να στείλουμε επιστολή, να κάνουμε κι άλλη συνάντηση, να δούμε τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας», ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ συλλογικά, αξιοποιώντας όλα τα συνδικαλιστικά μέσα.

Ο ολετήρας Χατζηδάκης, εκβιάζοντας και απειλώντας τις/τους εργαζόμενες/ους των Επιτελικών του Υπ. Εργασίας να μετακινηθούν στον ΟΑΕΔ για να εργαστούν στο ΤΑΑ και χρησιμοποιώντας ως χρήσιμο δεκανίκι την τέως μοδίτισσα  Γ.Γ. Εργασίας Γιώτη, τους έστειλε φύλλα πορείας, υπογεγραμμένα από προϊστάμενο του ΟΑΕΔ, πιστεύοντας ότι θα αποφευχθούν έτσι οι διοικητικές κακοτοπιές. Ο ΣΕΜΟΔ κινητοποιήθηκε, δημοσιοποίησε το γεγονός, έστειλε εξώδικα, έκανε στάση εργασίας και αποκλεισμό της Κοραή, με αποτέλεσμα την αναδίπλωση της πολιτικής ηγεσίας.

Αυτή η μικρή νίκη (γιατί το έγγραφο πρέπει να ανακληθεί με ορθό διοικητικό τρόπο και επειδή μπορεί να επανέλθουν στην προσπάθεια μετακίνησης πιο «προσεκτικά»), η πρώτη για το σωματείο έπειτα από πολύ καιρό, θα μπορούσε να αποτελέσει «αέρα στα πανιά» του συλλόγου. Να μας συσπειρώσει, να μας ανοίξει και άλλους δρόμους κινητοποιήσεων πέρα του συνήθους χαρτοπόλεμου, να πιστέψουμε στη δύναμή μας, συνθήκη απαραίτητη για περαιτέρω κατακτήσεις. Ειδικά την (προεκλογική) περίοδο αυτή, με ανοιχτό το θέμα της μισθολογικής εξομάλυνσης, που δήθεν έχει προχωρήσει και βρίσκεται κάπου… στο Μαξίμου.

 

Αντ’ αυτού, διαβάσαμε την ανακοίνωση της παραίτησης της συναδέλφισσας Ανδριάνας Μαρίνου - Ξύδη από τη θέση της προέδρου και από μέλος του ΔΣ. Αν και είναι δυσάρεστο, όταν συνάδελφοι/ισσες που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης για πρώτη φορά, οδηγούνται τόσο σύντομα σε παραίτηση, η εξέλιξη αυτή ήταν προβλέψιμη. Ήδη από τη μέρα της πρώτης συνεδρίασης του νέου ΔΣ,  η νέα πρόεδρος δεν κατόρθωσε να λάβει  υποστήριξη ούτε καν των μελών του ΔΣ της παράταξης που την πρότεινε (θυμίζουμε, υπερψηφίστηκε μόλις από το 1/3 των μελών του ΔΣ, λαμβάνοντας 3 θετικές ψήφους από τα 9 μέλη του ΔΣ), ενώ στη συνέχεια η υπονόμευσή της από μέλη της παράταξής της ήταν εξόφθαλμη.

 

Το τέλμα του ΣΕΜΟΔ, που η πρόεδρος αναγνωρίζει με ειλικρίνεια στην επιστολή παραίτησής της, το βάρος του οποίου εύλογα δεν κατάφερε να διαχειριστεί, παρά τις πιθανώς καλές προθέσεις της, δεν είναι καινούριο, ούτε συμπτωματικό. Είναι χρόνιο και έχει υπεύθυνους.

Όπως κατ' επανάληψη έχουμε περιγράψει, βασικοί υπεύθυνοι είναι οι συνάδελφοι/ισσες της πλειοψηφούσας παράταξης, ΜΟΔ συλλογικά, που καλλιέργησαν ένα πρωτοφανές κλίμα διχασμού εντός του ΣΕΜΟΔ, με χυδαίες προσωπικές επιθέσεις σε συναδέλφους/ισσες, με ιδιοκτησιακή αντίληψη για τον Σύλλογο, με πλήρη απαξίωση της συλλογικής λειτουργίας του (και της ισχύος που αυτή θα μπορούσε να επιτύχει) και με ακραίο φιλοκυβερνητικό προσανατολισμό ακόμη και για λόγους προσωπικής πολιτικής ανέλιξης.

Μια τέτοια αντίληψη δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη παρά στο σημερινό τέλμα, για το οποίο εδώ και χρόνια προειδοποιούμε με αγωνία και ανησυχία.

 

Πάντως η στιγμή που γίνεται αυτή η κίνηση, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το εύρος και το «ύψος» της υπονόμευσης της τέως προέδρου, ίσως και από δυνάμεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής που δεν είδαν με καλό μάτι τις κινητοποιήσεις ενός σωματείου που ενώ «άρχεται» από μια  διοίκηση φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση, τελικά αναγκάζεται από τις εξελίξεις να υιοθετήσει έστω και ξώφαλτσα, αντικυβερνητική ρητορική.

 

Δεδομένου ότι, ήδη έχουν ξεκινήσει οι θερινές άδειες (ακόμα και μελών του ΔΣ), θα είναι καταστροφικό ο σύλλογος να περάσει σε μια μακρά περίοδο παράλυσης λόγω των γνωστών διαγκωνισμών μεταξύ των μελών της ΜΟΔ συλλογικά, για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει ο σύλλογος εύκολη λεία για όσες και όσους απεργάζονται την πλήρη απονέκρωση και τη διάλυσή του. Αυτή η εξέλιξη είναι άκρως επικίνδυνη για τον ΣΕΜΟΔ και τις διεκδικήσεις μας και αν τελικά οδηγηθεί σε αυτό το σημείο, αν δηλαδή επιμείνει η σ. Μαρίνου – Ξύδη στην παραίτησή της, την αποκλειστική πολιτική ευθύνη θα φέρει η ΜΟΔ συλλογικά, που για πολλοστή φορά θα έχει εργαλειοποιήσει το σωματείο στην κατεύθυνση επίτευξης προσωπικών και φιλοκυβερνητικών στόχων.

 

Η ΑΠΕ έχει καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για συζήτηση μεταξύ μας, για τη λειτουργία μας ως συλλόγου και για το είδος, το περιεχόμενο και τους τρόπους διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Είμαστε πάντα ανοιχτοί και ανοιχτές στην καλοπροαίρετη πολιτική συζήτηση, ακόμα και τη διαφωνία, με επιχειρήματα.

 

Ο ΣΕΜΟΔ εξαρτάται από εμάς, και εμείς εξαρτούμε από τον ΣΕΜΟΔ τα εργασιακά δικαιώματά μας.

 

Γιατί ο ΣΕΜΟΔ είμαστε όλες και όλοι εμείς και όχι ένα ή δύο ή δέκα συγκεκριμένα ή προβεβλημένα πρόσωπα. Ας τον αλλάξουμε!

 

*τα πρώτα ήταν η παραίτηση της πρώην προέδρου Ζέρβα τον Ιούλιο του 2020

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: