Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ανακοίνωση - Καταγγελία για τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΜΟΔ στις 22/10/2019

Στη χθεσινή προσπάθεια για πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΜΟΔ Συλλογικά αποκάλυψε τη "γύμνια" του, στην προσπάθεια του να προσφέρει απλόχερα "περίοδο χάριτος" στη νέα κυβέρνηση.

Αφού συμπληρώθηκε η απαιτούμενη απαρτία και ξεκίνησε η συνέλευση (παρά τις προσπάθειες της προέδρου, προς τις παρατάξεις, με παραινέσεις προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί τελικά), "εξαφανίστηκαν" ως δια μαγείας οι συνάδελφοι που συστηματικά ψηφίζουν τις προτάσεις της ΜΟΔ Συλλογικά στις ΓΣ, ώστε να δημιουργηθεί τεχνητό θέμα απαρτίας της συνέλευσης.

Η σύνθεση των μελών της συνέλευσης που παρέμειναν στη διαδικασία, καθώς και η θεματολογία της (ειδικότερα το θέμα των παρακρατήσεων υπέρ ΕΦΚΑ στην προσωπική διαφορά), οδήγησαν στη συνέχεια τους εκπροσώπους της ΜΟΔ Συλλογικά να πραγματοποιήσουν εκβιασμό αντάξιο της διαχρονικής συνδικαλιστικής τους παρουσίας στα δρώμενα του συλλόγου.

Δήλωσαν ρητά πως εάν έμπαινε ζήτημα απόφασης για την υπεράσπιση της προσωπικής διαφοράς ως αναπόσπαστου μέρους του μισθού μας, θα υπέβαλαν ένσταση απαρτίας. Εάν αποσυρόταν η σχετική πρόταση (που υποστηρίχτηκε από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις), η απαρτία της συνέλευσης δεν θα τους απασχολούσε. Και επειδή δεν τους έγινε το χατίρι, υπέβαλλαν τελικά ένσταση απαρτίας με τα τελευταία πέντε εναπομείναντα μέλη τους στην αίθουσα, με αποτέλεσμα η συνέλευση να μην πάρει καμία απόφαση. Στις δε διαμαρτυρίες συναδέλφισσας για τη στάση τους, μέλος του ΔΣ απείλησε ρητά τη σωματική της ακεραιότητα και την προέτρεψε "να πάει να κάνει τις εκθέσεις της"!

Προηγήθηκε η "αφωνία" της πλειοψηφούσας παράταξης για τα μείζονα ανοιχτά ζητήματα του συλλόγου και αρκέστηκαν, μέσω του γραμματέα του συλλόγου, να ειρωνεύονται και να καταγγέλλουν τους συναδέλφους που σήκωσαν όλο το βάρος των κινητοποιήσεων του Ιουλίου.


Η ηγεσία του σωματείου δεν έδειξε να έχει κανένα άγχος ούτε για το γεγονός ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η υπογεγραμμένη ΣΣΕ μας θα καταστεί ανενεργή, ούτε για την εκκρεμότητα της μισθολογικής ισότητας που ταλανίζει τους εργαζόμενους για πάνω από έξι χρόνια, ούτε για τη δημόσια δήλωση του υπουργού για την αφαίρεση σημαντικών λειτουργιών της ΜΟΔ και την παράδοσή τους σε ιδιώτες.

Με τη στάση της αυτή η ΜΟΔ Συλλογικά απέδειξε ότι έχει σημαντική ευθύνη για τη δυσμενή εξέλιξη στο θέμα της υπονόμευσης της προσωπικής διαφοράς ως μέρους του μισθού μας και στον χαρακτηρισμό της ως μη σταθερή παράμετρο του μισθού. Χωρίς να έχει πάρει εδώ και ένα χρόνο, δημόσια θέση για το ζήτημα, κάνει παρασκηνιακές συζητήσεις με τη διοίκηση της ΜΟΔ και ούτε καν ενημερώνει τους συναδέλφους για τη συζήτηση με τη νομική μας σύμβουλο που έγινε στο τελευταίο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ και ανέδειξε σημαντικές πλευρές του θέματος.

Η συνδικαλιστική παρέμβαση της ΜΟΔ Συλλογικά στο σωματείο φαίνεται πως εξαντλείται σε παρασκηνιακές συνομιλίες με τη φίλα προσκείμενη πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση της ΜΟΔ.


Αναρωτιόμαστε, ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση με τον υπουργό; Πώς θα αντιδράσει η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ στη θέση της κυβέρνησης ότι "οι Διοικήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ έδιναν κατά το δοκούν μη μισθολογικές παροχές σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά από του χρόνου, θα εξορθολογήσουν τα οικονομικά όλων των ΔΕΚΟ και θα δουν τι μπορούν πλέον να δίνουν, αλλά από το περίσσευμα. Διότι το να δίνουν δεξιά και αριστερά επιδόματα και αυξήσεις από δανεικά ... είναι μαθηματικά τα οποία δεν βγαίνουν"; (δηλώσεις υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή, 14/10/2019).


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

10 χρόνια μνημόνια στην πλάτη μας είναι ήδη πάρα πολλά!

Τόσα χρόνια προεδρείου διοίκησης σωματείου που δρα ενάντια στα συμφέροντα των μελών του, είναι κάτι που δεν πρέπει να ανεχόμαστε πια.

Το ΔΣ πρέπει να ανακοινώσει άμεσα την πραγματοποίηση της εξ αναβολής Γενικής Συνέλευσης, βάσει του καταστατικού.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες σε μαζική παρουσία στην επόμενη Γενική Συνέλευση.

Για ένα σωματείο στα χέρια των εργαζομένων, που θα προασπίζει τα συμφέροντά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: