Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Θέσεις της ΑΠΕ ΜΟΔ για το μισθολόγιο στη ΜΟΔ, την ανατροπή του και τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα

 


 

Θέσεις της ΑΠΕ ΜΟΔ για το μισθολόγιο στη ΜΟΔ, την ανατροπή του

και τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα

Μισθολογικό καθεστώς στη ΜΟΔ, πολλές οι αμαρτίες…

Η ΜΟΔ, από την ίδρυσή της, κινήθηκε στη λογική των ατομικών συμβάσεων εργασίας, δημιουργώντας εξαρχής μισθούς πολλών ταχυτήτων. Η συγκρότηση του ΣΕΜΟΔ και η σωστή διεκδίκηση ΣΣΕ με μισθολογικά κλιμάκια, οδήγησε το 2006 στην κατάκτηση κλιμακίων ανά εκπαιδευτικό επίπεδο και θέση ευθύνης.

Οι μνημονιακοί νόμοι από το 2010 έως το 2015, οδήγησαν σε απώλειες  άνω του 35% των ετήσιων απολαβών, απαγόρευσαν τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων και εισήγαγαν το «ενιαίο» μισθολόγιο. Η ρύθμιση της προσωπικής διαφοράς, εξατομίκευσε ξανά τους μισθούς και μεγάλωσε το χάσμα ανά κλάδο και ειδικότητα (που ήταν ήδη χαώδες στην περίπτωση των τότε προϊσταμένων). Το ακριβές περιεχόμενο της ρύθμισης αυτής, παρόλο που κατακτήθηκε μετά από σκληρούς αγώνες των συναδέλφων, αποφασίστηκε πίσω από κλειστές πόρτες από τη ΜΟΔ_συλλογικά (συμπεριλαμβανομένων και των «ΜΑΖΙ» αποχωρησάντων), η οποία επί χρόνια ισχυριζόταν ότι δήθεν, οι διαφορές ήταν της τάξης των €100, ενώ στην πραγματικότητα έφταναν ακόμα και τα €1.200 στο ίδιο κλιμάκιο.

Με διαρκείς κινητοποιήσεις από το 2022, κατακτήθηκε, τελικά,  το επίδομα «εξομάλυνσης», που υπολείπεται σημαντικά της εξίσωσης των αμοιβών και δεν έχει επεκταθεί σε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους. Η παράλληλη ρύθμιση για την εξίσωση της προσωπικής διαφοράς μεταξύ «παλιών» και «νέων» προϊσταμένων, μεγάλωσε το χάσμα ακόμα περισσότερο και δημιούργησε προσωπικές διαφορές και επιδόματα υψηλότερα από τον ονομαστικό μισθό του κλιμακίου. Αποδείχθηκε ότι ενώ για την εφαρμογή τού νεοφιλελεύθερου μάνατζμεντ «λεφτά υπάρχουν», η διοίκηση της ΜΟΔ, κατά την τρέχουσα διαπραγμάτευση για τη σύναψη ΣΣΕ, επικαλέστηκε υπερβολική αύξηση του ετήσιου μισθολογικού κόστους. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει προσωπική διαφορά που ξεπερνά τα €1.500 στο ίδιο ΜΚ, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση πρόσφατα στο ΔΣ και τα οποία, όπως και το 2018, το ΔΣ τα απέκρυψε από τα μέλη του σωματείου.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι η μισθοδοσία της ΜΟΔ χαρακτηρίζεται από πολλαπλές στρεβλώσεις και προκλητικές ανισότητες, στα όρια του σκανδάλου. Αποδεικνύουν ότι μόνο με κατάκτηση ΣΣΕ με κλιμάκια θα κλείσει η ψαλίδα. Οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη παρέμβαση στη μισθοδοσία, πολλαπλασιάζει τις στρεβλώσεις.

Για τις μεταξύ μας μισθολογικές ανισότητες, η ΑΠΕ ΜΟΔ:

Ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Και άλλες αμαρτίες!

Την 1 Αυγούστου 2019, η διοίκηση της ΜΟΔ, «αξιοποίησε» μια έωλη εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας, που αφορούσε στενά σε ΔΥ (και όχι σε ΙΔΑΧ σε ΝΠΙΔ) και χαρακτήρισε την υπερβάλλουσα μείωση ως «μη σταθερή παράμετρο» του μισθού μας, προχωρώντας στη μη παρακράτηση ασφαλιστικών κρατήσεων στην προσωπική διαφορά. Αυτό οδήγησε σε τεράστια μείωση των μελλοντικών μας συντάξεων με τους συντελεστές αναπλήρωσης που έχουν επιβάλει οι αντεργατικοί νόμοι Κατρούγκαλου και Βρούτση. Ενδεικτικά, τα ποσοστά αναπλήρωσης για 36 και 40 χρόνια ασφάλισης ανέρχονται σε 39,81% και 50,01% αντίστοιχα. Ο εργοδότης μας εξοικονόμησε τις εργοδοτικές εισφορές, μειώνοντας σημαντικά το μισθολογικό κόστος, ενώ τα οφειλόμενα του ΕΦΚΑ προς τον εργοδότη ανέρχονται περίπου στα  €5 εκ. (σύμφωνα με τον δημοσιευμένο Ισολογισμό του 2022 της ΜΟΔ) και κινδυνεύουν με παραγραφή. Η επιχειρηματολογία της “ΜΟΔ_συλλογικά”, με μπροστάρηδες στελέχη της σημερινής “ΜΑΖΙ για τη ΜΟΔ”, υπέρ της μη παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών, δήθεν ως μέσο έμμεσης αύξησης των αποδοχών μας, κατέρρευσε με πάταγο από την αυξημένη φορολογία των τροποποιητικών δηλώσεων εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά στο κίνητρο απόδοσης (bonus) του   Ν.4940/2022, προβλέπονται  ασφαλιστικές εισφορές για όλους/όλες τους/τις εργαζόμενους/ες, πλην των εργαζομένων της ΜΟΔ (!), ενώ με την ίδια έωλη επιχειρηματολογία, το επίδομα «εξομάλυνσης» θεωρήθηκε ως μη τακτικά καταβαλλόμενο, άρα χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Το «κερασάκι» ήρθε με τις αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές των συναδέλφων μηχανικών, που δεν μπορούν να εκκαθαριστούν, καθώς ο ΕΦΚΑ και η ΜΟΔ τα έχουν κάνει μπάχαλο με τις κρατήσεις και τις επιστροφές και οι όποιες εξελίξεις (εκδίκαση ενστάσεων, αποφάσεις κλπ) έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες...

Η αυθαίρετη μη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών στο σύνολο των αποδοχών μας, σε συνδυασμό με τους μνημονιακούς αντι-ασφαλιστικούς νόμους που δίνουν ελεημοσύνη αντί για συντάξεις, αλλά  και το γεγονός ότι, πολλοί συνάδελφοί μας παλιότερα εργάζονταν με ΔΠΥ χωρίς ασφαλιστικές κρατήσεις, αναγκάζουν συναδέλφους να παραμένουν στην εργασία και μετά τη συνταξιοδότηση. Η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της ΜΟΔ, σύμφωνα με την οποία οι συνταξιούχοι συνάδελφοι που εξακολουθούν να εργάζονται, από 1/1/2024 κατατάσσονται στο ΜΚ1 της εκπαιδευτικής τους κατηγορίας χωρίς προσωπική διαφορά, «με την επιφύλαξη διεύρυνσης της δυνατότητας αναζήτησης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και για προηγούμενα έτη», δηλαδή με την προοπτική διεκδίκησης πολλών χιλιάδων ευρώ από το 2016, έχει πρόσφατα εφαρμοστεί ανάλγητα σε πολλά ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ της Γενικής Κυβέρνησης (και εδώ), προκαλώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις και προσφυγές που δικαιώθηκαν δικαστικά, καθώς η εγκύκλιος του ΕΕΣ έχει προβλήματα νομιμότητας. Η απόφαση μεθοδεύτηκε συστηματικά από τη διοίκηση της ΜΟΔ (πχ πρόσληψη εξειδικευμένου νομικού συμβούλου για συνταξιοδοτικά θέματα προσωπικού) και δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη με την πρόσφατη εισήγηση μέλους του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ για υποχρεωτική συνταξιοδότηση συναδέλφων στα 65 (!) έτη, δηλαδή με μειωμένη σύνταξη εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 40 χρόνια εργασίας,  αποκαλύπτοντας την κυβερνητική πρόθεση για πλήρη αποψίλωση των υπηρεσιών του δημοσίου, εφόσον δε γίνονται νέες προσλήψεις στη ΜΟΔ.

Λόγω των συνεχών ανατροπών, είναι επείγον να διαμορφώσει ο ΣΕΜΟΔ ένα ισχυρό διεκδικητικό πλαίσιο και ένα σημείο «επαφής», με ισχυρή νομική υποστήριξη, για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας.

Για τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων:  

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Αγωνιζόμαστε: 

  • Για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη διαμόρφωση μισθολογικών κλιμακίων με συλλογικές συμβάσεις, με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, χωρίς σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας,
  • Για αξιοπρεπείς συντάξεις με μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης,
  • Ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οξύνουν τις ανισότητες, τον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό.

 

Με την ΑΠΕ ΜΟΔ. Για να ανθίσει ο ΣΕΜΟΔ, να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας,

να πετύχουμε νίκες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: