Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

5 πρώτα συμπεράσματα από τις εκλογές στον ΣΕΜΟΔ

 


Μετά το πρωτοφανές στα χρονικά του ΣΕΜΟΔ φιάσκο της απώλειας εκλογικού υλικού από τη φυσική κάλπη της ΕΥΔ ΕΠ Στερεάς Ελλάδας, για το οποίο μέχρι σήμερα η ΚΕΕ όχι απλώς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά δεν έχει καν δώσει εξηγήσεις, ενδεικτικό της ελαφρότητας και της ανευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίζονται οι καταστατικές διαδικασίες του Συλλόγου μας και της υποβάθμισής τους υπό τη διοίκηση της ΜΟΔ_συλλογικά, ανακοινώθηκε επιτέλους το αποτέλεσμα των εκλογών, που αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά οδηγεί και σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

1. Η μειωμένη συμμετοχή των μελών του ΣΕΜΟΔ στις φετινές εκλογές, σε σχέση με το 2019, καταρρίπτει τον ανυπόστατο ισχυρισμό (που προβλήθηκε με όλους τους τρόπους ως η πεμπτουσία της δημοκρατίας) περί «μαζικότερης συμμετοχής διά των ηλεκτρονικών διαδικασιών»: όσοι/όσες θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά του ΣΕΜΟΔ το κάνουν έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αν χρειαστεί να … «σηκωθούν από το κρεβάτι τους». Η συμμετοχή και η δημοκρατία ούτε διασφαλίζονται, ούτε προάγονται με τις απρόσωπες και εξατομικευμένες ηλεκτρονικές διαδικασίες, οι οποίες, αντίθετα, οδηγούν στην αποξένωση των συναδέλφων/συναδελφισσών, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, τόσο για την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση μεταξύ μας, όσο και για τη δυναμική διεκδίκηση και διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων μας.


2. Η ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία της ΑΠΕ ΜΟΔ, με αύξηση της δύναμής της κατά ~37%  και άλμα στην 3η θέση (από 5η), αποτελεί δικαίωση της συνέπειας, της σοβαρότητας και της καθαρότητας των θέσεων που υποστηρίζουμε διαχρονικά, ορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης και συνδικαλιστικής διεκδίκησης μέσα στον Σύλλογο. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με πιο ενισχυμένη τη φωνή μας και το επόμενο διάστημα


3. Η παρουσία και ενίσχυση ενός ρεύματος, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις και αφετηρίες, ενάντια στον αυταρχισμό και τη διχαστική συμπεριφορά της ΜΟΔ_συλλογικά, ιδιαίτερα κατά την τελευταία θητεία της, και η αθροιστική υπερίσχυση, έστω και κατά λίγο (333/313), όσων καταψήφισαν τη συνδικαλιστική πρακτική της είναι ελπιδοφόρο μήνυμα αλλά και απεικόνιση του διχασμού στον οποίο έχει οδηγήσει τον Σύλλογο, επιχειρώντας να καθιερώσει εντός του την αντεργατική και αντισυνδικαλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.


4. Η διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας από τη ΜΟΔ_συλλογικά, για μόλις 16 ψήφους, παρά την πλήρη απορρόφηση του σταθερού της εταίρου (Εναλλακτική Πρωτοβουλία), τη διαχρονική συνένωση εντός της των 3 πανελλαδικών συνδικαλιστικών σχηματισμών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Ενότητα/Νέα Πορεία) και τη συνύπαρξη ετερόκλητων πολιτικοσυνδικαλιστικών δυνάμεων από την «αριστερά» των κυβερνητικών θώκων και τη σοσιαλδημοκρατία έως τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, καθυστερεί τον στόχο της αλλαγής πορείας για τον ΣΕΜΟΔ, αλλά τον διατηρεί ορατό και επιτεύξιμο, μέσα από τη μαζική και αγωνιστική δραστηριοποίηση όλων των εργαζομένων στη ΜΟΔ.


5. Η αποχή 200 μελών του ΣΕΜΟΔ από τις εκλογές και η μη εγγραφή 170 ακόμη συναδέλφων στον Σύλλογο, είναι η βαριά συνέπεια της νοοτροπίας που καλλιεργήθηκε με ευθύνη της ΜΟΔ_συλλογικά. Η αντιστροφή αυτής της αποστασιοποίησης και της απογοήτευσης σχεδόν του 40% των συναδέλφων/ συναδελφισσών στη ΜΟΔ, θα αποτελέσει στόχο μας για την επόμενη περίοδο.

Ως  ΑΠΕ ΜΟΔ αγωνιζόμαστε συστηματικά για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας ως εργαζομένων στη ΜΟΔ. Δεν αποτελούμε «ομάδα πίεσης», ούτε όχημα προβολής και ανάδειξης για λομπίστες. Είμαστε παράταξη που αναφέρεται στην αγωνιστική – ταξική πτέρυγα του συνδικαλιστικού κινήματος, χωρίς άμεση κομματική σύνδεση ή αναφορά, ανεξάρτητα από την πολιτική ή κομματική τοποθέτηση του καθενός και της καθεμίας από εμάς.

Λειτουργούμε δημοκρατικά και οριζόντια, χωρίς αρχηγισμούς και προσωπικές στρατηγικές, με στόχο την προάσπιση της εργασιακής υπόστασής μας και την αγωνιστική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν ζητάμε, ούτε θέλουμε να μας αναθέτουν και να μας εμπιστεύονται οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες χωρίς κριτική στάση, χωρίς συμμετοχή, χωρίς κινητοποίηση, χωρίς διεκδικητικό σύλλογο. Θέλουμε να πείσουμε ότι μόνο με τη ενεργητική συμμετοχή και τη μαζική, δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας μπορούμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε την αντεργατική και αντικοινωνική επίθεση που δεχόμαστε και που αναμένεται να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε αυτήν την πορεία θα παραμείνουμε συνεπείς: τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε συνολικό πλαίσιο προτάσεων και διεκδικήσεων, γύρω από το οποίο θα επιδιώξουμε τη συστράτευση όλων των μελών του ΣΕΜΟΔ, επιδιώκοντας την επαναδραστηριοποίηση και εκείνων που μέχρι σήμερα ένιωθαν ότι οι αγωνίες τους δεν βρίσκουν έκφραση στον Σύλλογο.

Προχωράμε αποφασιστικά, μαχητικά, αγωνιστικά, αλληλέγγυα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: