Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Όχι στα επικίνδυνα παιχνίδια με τα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

 


Όχι στα επικίνδυνα παιχνίδια με τα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Άμεση έγκριση της Επ. ΣΣΕ – Μισθολογική ισότητα στη ΜΟΔ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Επανέρχεται στο και πέντε της θητείας του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, το ζήτημα των ασφαλιστικών κρατήσεων επί της προσωπικής διαφοράς του νόμου 4354/15, με αφορμή τη νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα αυτό είχε ξανατεθεί στο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, στις αρχές του χρόνου -σχετική ανακοίνωση της ΑΠΕ ΜΟΔ της 24/1/2019 - χωρίς να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση, από μέλη παρατάξεων του προεδρείου του ΣΕΜΟΔ. Τότε, ως παράταξη, είχαμε κρίνει ότι ήταν μια επικίνδυνη ενέργεια αφού έθετε εν αμφιβόλω το χαρακτηρισμό της υπερβάλλουσας μείωσης των νόμων 4205/13 και 4354/15 ως τακτικής αποδοχής, θεωρώντας τη ως «μη σταθερή παράμετρο» του μισθολογίου.

Θεωρούσαμε ότι η ανακίνηση αυτού του ζητήματος υπονόμευε τη διεκδίκηση του πραγματικού άμεσου αιτήματος της εξομάλυνσης/εξίσωσης των μισθών μας, που ήταν σε εξέλιξη. Εκτιμούσαμε ότι, μπροστά στην απροθυμία του προεδρείου του ΣΕΜΟΔ να διεκδικήσει το αίτημα της εξομάλυνσης/εξίσωσης των μισθών μας ή ακόμη και με σκοπό να το υπονομεύσει, βρήκαν ένα «αντίβαρο» μισθολογικής διεκδίκησης, μια υπεκφυγή, το οποίο όμως υπονόμευε τα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.


Τέσσερις (4) μήνες μετά από αυτή την πρώτη προσπάθεια, αφού πλέον η μισθολογική εξομάλυνση/εξίσωση έχει παραπεμφθεί, από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΜΟΔ, στις καλένδες, ενώ έχει αποκαλυφθεί ο υπονομευτικός ρόλος παρατάξεων του ΔΣ σε αυτό το θέμα, επανέρχεται το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών με μια «αψυχολόγητη» (;) κίνηση, με αφορμή μια εγκύκλιο του ΕΦΚΑ η οποία, όπως και οι προηγούμενες, αφορά σαφώς τους εργαζομένους του Δημοσίου Τομέα.


Αλλά ακόμη και αν ίσχυε αυτή η εγκύκλιος, για τους εργαζόμενους στη ΜΟΔ, το σωματείο θα έπρεπε να την καταγγείλει, ως αντίθετη στα ασφαλιστικά και μισθολογικά μας δικαιώματα και όχι να προστρέξει να την υιοθετήσει.


Μάλιστα είναι τέτοια η ζέση, για την ανακίνηση του θέματος, που η πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ συν. Αργυρώ Ζέρβα, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, επικοινώνησε άμεσα με τον προϊστάμενο ΤΟΔΥ κ. Βουτσινά ανασκαλεύοντας το θέμα, χωρίς να έχει πλέον καμία τέτοια αρμοδιότητα. Υπενθυμίζουμε ότι η θητεία των μελών του ΔΣ έχει λήξει, μετά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση και η μόνη εξουσιοδότηση που υπάρχει από αυτήν, είναι για την παρακολούθηση της πορείας έγκρισης και εφαρμογής της Επ. ΣΣΕ.

Και αυτό δεν είναι θέμα της ΣΣΕ!

Ως ΑΠΕ ΜΟΔ θεωρούμε ότι η προσωπική διαφορά είναι μισθός που πληρώνει την εργασία μας και γι’ αυτό διεκδικούμε να ενσωματωθεί σε αυτόν, να γίνουν νέα κλιμάκια, να δοθούν αυξήσεις και ωριμάνσεις στο σύνολο των αποδοχών μας, όπως είχε αποτυπωθεί στο εξώδικό μας για την Επ. ΣΣΕ και είχε ψηφιστεί στις Γενικές Συνελεύσεις.

Αυτός πρέπει να είναι ο στρατηγικός χαρακτήρας των διεκδικήσεων του ΣΕΜΟΔ, ανεξάρτητα από επιμέρους τακτικές κινήσεις, όπως η διεκδίκηση άμεσης μισθολογικής εξομάλυνσης/εξίσωσης των μισθών μας. Αυτές οι διεκδικήσεις θα πρέπει να τεθούν ξανά με την πρώτη ευκαιρία  από το νέο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές του Συλλόγου.

Πιστεύουμε ότι η προσωπική διαφορά πρέπει να προσμετράται στις συντάξιμες αποδοχές καθώς έχει προκύψει ως αποτέλεσμα του μνημονιακού πετσοκόμματος των συλλογικών μας συμβάσεων, τις οποίες έχουμε υπερασπιστεί με αγώνες.

Δεν αποτελεί κάποιο είδους «φιλοδώρημα» που θα το χαρακτηρίσουμε εθελοντικά ως «μη σταθερή παράμετρο» του μισθολογίου.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από τότε που υπογράφτηκε η Επ. ΣΣΕ μεταξύ του Σωματείου και της Διοίκησης της ΜΟΔ, χωρίς ακόμη να υπάρχει η τελική έγκρισή της από το Υπουργείο Οικονομικών και με τον κίνδυνο μεγαλύτερης καθυστέρησης να υπονομεύει σειρά παροχών για την καλοκαιρινή περίοδο.

Όμως ακόμη και η διοίκηση της ΜΟΔ δεν έχει ενεργοποιήσει τις θεσμικές πρόνοιες τις Επ. ΣΣΕ χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα για το πότε τις προγραμματίζει.

Στην κινητοποίηση που έγινε στο ΥΠΟΙΑΝ για αυτό το σκοπό, η οποία όμως δεν συνοδεύτηκε από μαζική συμμετοχή συναδέλφων, αφού δεν προπαγανδίστηκε και δεν   οργανώθηκε, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η μετά-μνημονιακή επιτροπεία στο θέμα των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων είναι πάντα παρούσα και λειτουργεί σαν δαμόκλειος σπάθη στα δικαιώματά μας.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΜΟΔ να ενεργοποιήσει άμεσα τις θεσμικές πρόνοιες της ΣΣΕ και να κάνει τις αναγκαίες ενέργειες για την ταχεία έγκριση της Επ. ΣΣΕ από το ΓΛΚ, χωρίς καμία παρέμβαση στο κείμενο της Σύμβασης.

Καταγγέλλουμε το ΥΠΟΙΑΝ για την καθυστέρηση στην προώθηση της Επ. ΣΣΕ στο ΓΛΚ και απαιτούμε επίσπευση των ενεργειών του.

Απαιτούμε την άμεση μισθολογική εξομάλυνση/εξίσωση των μισθών μας, ώστε να αποκατασταθεί η μισθολογική δικαιοσύνη στη ΜΟΔ.

Το αίτημα αυτό έχει αναγνωρίσει ως δίκαιο και η πολιτική ηγεσία και έχει δεσμευθεί ότι θα το ξαναδεί μετά το Πάσχα.

Καλούμε το απελθόν ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, το οποίο έχει αυτή την εξουσιοδότηση, να οργανώσει μαζική κινητοποίηση στο ΥΠΟΙΑΝ και όχι καρικατούρα κινητοποίησης, για τη διεκδίκηση της έγκρισης της Επ. ΣΣΕ και την αποκατάσταση της μισθολογικής δικαιοσύνης στη ΜΟΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: