Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕ ΜΟΔ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΣΠΑ 2021-2027


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Άλλα ένα τελικό (;) νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ 2021-2027 ήρθε σε γνώση μας. Απ’ ό,τι προλάβαμε να συγκρίνουμε με την προηγούμενη εκδοχή, φαίνεται η βασική στόχευση να παραμένει η ίδια. Αν και κάποια σημεία, όπως είναι η δυνατότητα προσλήψεων εργαζομένων ορισμένου χρόνου, η εξαίρεση της ΜΟΔ, απ΄ το Ν. 4412 κλπ στα οποία αντιδρούσε ο ΣΕΜΟΔ φαίνεται να μην περιλαμβάνονται πλέον.

Δείτε εδώ τα σημαντικότερα άρθρα του νομοσχεδίου με σχολιασμό από την ΑΠΕ ΜΟΔ.


Όμως σε ό,τι αφορά τη βασική μας μισθολογική διεκδίκηση, μετά και τη χθεσινή συνάντηση στο ΓΛΚ βρισκόμαστε πάλι στο μηδέν. Μάλιστα στην τελευταία εκδοχή του νόμου έχουν αφαιρεθεί ή δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλες τέτοιες ρυθμίσεις όπως η εξομάλυνση των «παλαιών» και «νέων» προϊσταμένων, η δυνατότητα «μπόνους», ενώ σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση των συναδέλφων/ισσών στο Interreg.

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΕΜΟΔ και ορθά, επικεντρώθηκε στα «χονδρά» του νομοσχεδίου αυτό εξακολουθεί να κινείται συνολικά σε μια κατεύθυνση που υπονομεύει το εργασιακό μας περιβάλλον.

Συγκεκριμένα τα πρώτα συμπεράσματα που εξάγονται είναι ότι:

  • Το νομοσχέδιο αποτελεί μνημείο αδιαφάνειας με μετακινήσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις, αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις, εξυπηρετήσεις και τοποθετήσεις προϊστάμενων κατά το δοκούν.
  • Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΑΝΕ, τα άρθρα που αφορούν το Interreg, τον «ξαφνικό θάνατό» του, την προετοιμασία της νέας δομής του από την παλιά υπηρεσία και μετά κλείσιμό της, την μη αυτοδίκαιη μετάβαση του συνόλου των εργαζομένων που στοχοποιούνται αναίτια ενώ για όλους του υπόλοιπους ισχύει κάτι διαφορετικό. Κλείνουν μια υπηρεσία αφού την αναγκάσουν να στήσει πρώτα την επόμενη (Θυμίζει εποχές ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ απλά χωρίς τους τηλεοπτικούς δέκτες).
  • Δημιουργούνται νέες υπηρεσίες χωρίς προφανή λόγο προκαλώντας πολλαπλά επίπεδα γραφειοκρατίας, νέες θέσεις προϊστάμενων, μεγάλο οικονομικό και διοικητικό κόστος (ακόμη και δίδυμη υπηρεσία στο Interreg).
  • Η ΜΟΔ  μετατρέπεται σε «τροχονόμο» εργαζομένων  πολλαπλών ταχυτήτων ως προς το είδος της εργασίας που παρέχουν (μισθωτή, leasing, μπλοκάκια, ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ παλιούς και νέους προϊστάμενους) αλλά και σε απλό υποστηρικτή Τεχνικών θεμάτων για όλα τα πληροφοριακά συστήματα (ΟΠΣ, ΟΠΣΚΕ ε-ΠΔΕ κλπ).
  • Μεταξύ άλλων  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα αποφασίζει ποιος θα μπει Προϊστάμενος και ποιος θα φύγει. Τώρα αν ένας ένστολος χωρίς πτυχίο που εργάστηκε σε υπηρεσία μπορεί να αναβαθμιστεί σε ΠΕ δε θα σκάμε για λεπτομέρειες
  • Η ΚΥΠ μετατρέπεται σε ενδιάμεσο φορέα σε έργα  ΕΣΠΑ (με τι γνώσεις και εμπειρία ή μήπως θα έχει το αποφασιστικό κομμάτι το σε ποιους θα κατευθύνει τους πόρους και τη λάντζα όπως πάντα θα την κάνει η ΜΟΔ;)
  • Σπάει το Ενιαίο σύστημα Διοίκησης του ανθρώπινου Δυναμικού καθώς οι εργαζόμενοι προερχόμενοι από την ΜΟΔ στην ΕΥΔ ΔΑΜ θα υπόκεινται σε υπαλληλικό και πειθαρχικό έλεγχο από το αρμόδιο υπουργείο αλλά και στην ΕΥΔ του Ταμείου Μετανάστευσης
  • Καταργείται ο διαγωνισμός των προϊστάμενων και αντικαθίσταται από μια πονηρή διάταξη όπου ο Υπουργός καθορίζει τη διαδικασία αξιολόγησης προϊστάμενων, που τοποθετούνται μεταβατικά και αενάως. Αν και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει διαγωνισμός, τελικά η διατύπωση δεν άλλαξε.
  • Μέχρι την κατάρτιση Μητρώου Εμπειρογνωμόνων, υπάλληλοι όλων των ειδών και ιδιώτες απλά με εμπειρία θα μπορούν να διενεργούν ελέγχους.
  • Μετατάσσονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης όσοι/όσες εργάστηκαν στο σύστημα ΕΣΠΑ από οποιονδήποτε φορέα και στη συνέχεια αποσπώνται πάλι στο σύστημα ΕΣΠΑ για προφανείς λόγους που έχουν να κάνουν με αμοιβές και παροχές, πάντα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.
  • Οι υπάλληλοι που θέλουν να αποσπαστούν στην ΕΥΔ ΔΑΜ θα αξιολογούνται από Διοικητή (λες και είναι ένστολο σώμα). Χωρίς ούτε καν μια επιτροπή για τα μάτια του κόσμου.
  • Κατά παρέκκλιση πρόσληψη ΙΔΑΧ δικηγόρων στη ΜΟΔ χωρίς τις προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης (π.χ. σύμφωνα με το δικηγορικό κώδικα). Ενώ θα είναι πλήρους απασχόλησης θα μπορούν να ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα
  • Υπάρχουν άρθρα για τη σύσταση νέας εταιρείας ΑΕ. με τίτλο «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.» που ενώ ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση εντούτοις χρηματοδοτείται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό αλλά εκτός του 4354 και οι αμοιβές μπορούν να ορίζονται από το ΔΣ της εταιρείας και τον Υπουργό! Αυτό σίγουρα δεν έχει δημοσιονομικό κόστος! Το μόνο που έχει δημοσιονομικό κόστος σε αυτό το ν/σ είναι η εξομάλυνση των μισθολογικών ανισοτήτων των εργαζομένων στη ΜΟΔ.

Τα «φιλικά χτυπήματα» στην πλάτη, η παραπομπή «απ’ τον Άννα στον Καϊάφα»», οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις,  οι διαδρομισμοί αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι αναποτελεσματικά.

Θα έπρεπε ο ΣΕΜΟΔ αυτό να το γνωρίζει -έχουμε πολυετή πείρα στον εμπαιγμό από σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες που πέρασαν-  και να μην «τσιμπήσει» χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την οργάνωση ενός αποφασιστικού αγώνα που θα συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σας καλούμε να μελετήσετε το ν/σ. Σας καλούμε να δώσετε βάση στις παρατηρήσεις που καταθέτει η ΑΠΕ ΜΟΔ στο διάλογο.

Καλούμε το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ αλλά και κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να ενώσει δυνάμεις και να παλέψουμε αποφασιστικά υιοθετώντας και στηρίζοντας ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων αλλά και διατράνωσης της φωνής και των δίκαιων αιτημάτων μας σε κάθε κατεύθυνση,

Είναι ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας με αποφασιστικότητα και θάρρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: