Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Εκλογική Διακήρυξη-Ψηφοδέλτιο της ΑΠΕ ΜΟΔ

 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές του ΣΕΜΟΔ απέδειξαν ότι η παντοδυναμία συνδικαλιστικών παρατάξεων που η πολιτική τους συγκρούεται με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και χτίζεται πάνω σε «εξυπηρετήσεις» και σε απευθείας σχέσεις με τη διοίκηση, τα υπουργεία και το κυβερνόν κόμμα, είναι ισχνή και είναι εφικτό να ανατραπεί. Η πάλαι ποτέ ισχυρή ΜΟΔ Συλλογικά, έχει διασπαστεί σε δύο -τουλάχιστον- ψηφοδέλτια.

Ως ΑΠΕ ΜΟΔ αντισταθήκαμε στις καθεστωτικές και ιδιοκτησιακές λογικές στον σύλλογο και από το 2022 διεκδικήσαμε «μια άλλη πορεία για τον ΣΕΜΟΔ», για να γίνει κανονικό σωματείο εργαζομένων. Η μικρή ιστορία του συλλόγου μας έχει αποδείξει ότι όλες οι σημαντικές κατακτήσεις μας ήρθαν μετά από συλλογικές διαδικασίες και αγώνες: η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου το 2005, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας τόσο πριν τα μνημόνια, όσο και μετά το 2019, η αποτροπή απόλυσης 300 συναδέλφων μας το 2014 και των συναδέλφων της ΕΥΚΕΚΟ το 2013, η μη υπαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιο το 2013, άσχετα αν η τελική διευθέτηση αφέθηκε στα χέρια συνδικαλιστριών που και δημιούργησαν και υπερασπίστηκαν τις τρομακτικές διαφορές στους μισθούς μας, ψευδόμενες στη συνέχεια για «διαφορές της τάξης των 100€». Και βέβαια, αυτή η τελευταία -μισή- κατάκτηση, το επίδομα «εξομάλυνσης», που θέλει ακόμα δρόμο για την κατάκτηση της μισθολογικής ισότητας μεταξύ μας.

Ως ΑΠΕ ΜΟΔ αυτά τα χρόνια σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των διεκδικήσεων του ΣΕΜΟΔ:

Μισθολογική Εξομάλυνση

Από το 2013 αναδείξαμε την αναγκαιότητα για ΣΣΕ με κλιμάκια και, από το 2018, που μάθαμε το εύρος των ανισοτήτων, ενημερώσαμε τους/τις συναδέλφους και διεκδικήσαμε αταλάντευτα τη μισθολογική εξομάλυνση, που να ανατρέπει τις ανισότητες στο μισθολόγιο της ΜΟΔ κατά κλάδο, ειδικότητα και θέση ευθύνης. Όταν πρώην πρόεδρος και ταμίας του Συλλόγου απειλούσε ότι θα καλέσει την αστυνομία για να σπάσει την κινητοποίησή μας και μέλη του ΔΣ ήταν εξαφανισμένα για μήνες, ήμασταν στην πρώτη γραμμή.

Αν και η θεσμοθέτηση του επιδόματος υπολείπεται σημαντικά της πλήρους εξομάλυνσης, είναι μια σημαντική κατάκτηση για τον σύλλογο, αλλά διεκδικούμε να ολοκληρωθεί και να επεκταθεί σε όλους τους συναδέλφους. Παράλληλα, μια σειρά μισθολογικών αιτημάτων, όπως των συναδέλφων με μεταπτυχιακά ή η απόδοση των ωριμάνσεων για τη διετία 2016-2017 απαιτούν λύση. Βέβαια, όλες οι διαφορές μπορούν να εκλείψουν με την κατάκτηση ΣΣΕ με κλιμάκια.

ΣΣΕ – Κλιμάκια

Προκρίναμε τη διεκδίκηση ΣΣΕ με κλιμάκια και καταθέσαμε πλήρως επεξεργασμένη πρόταση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της πρότασης του ΣΕΜΟΔ.

Τα μισθολογικά κλιμάκια, βάσει των αναγκών μας, σε συνδυασμό με την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και ένα ικανοποιητικό πλαίσιο μη μισθολογικών παροχών, είναι ο τρόπος να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση από την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά μας, το οποίο υπολείπεται ακόμα και από τα προ των μνημονίων επίπεδα. Απέναντι στην πραγματικότητα που ζούμε, έχουμε μια διοίκηση που «παίζει καθυστερήσεις», με το βλέμμα στις κάλπες στο ΣΕΜΟΔ, δίνει αυξήσεις «ψίχουλα» στις μη μισθολογικές παροχές και οχυρώνεται πίσω από τους μνημονιακούς νόμους για να μην ανοίξει ζήτημα κλιμακίων στη ΜΟΔ.

Ασφαλιστικά ζητήματα

Η απόδοση του «μπόνους», το επίδομα «εξομάλυνσης» και οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές των συναδέλφων μηχανικών απέδειξαν το μπάχαλο και τη λαθροχειρία με τη μη παρακράτηση ασφαλιστικών κρατήσεων στο σύνολο των αποδοχών μας, που υπονομεύει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας.

Καταγγείλαμε τεκμηριωμένα από την αρχή την απόφαση της διοίκησης που είχε τη στήριξη της «όλης» ΜΟΔ Συλλογικά και των τότε βαστάζων της. Αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο, ακόμη και δικαστικά, για να ξαναγίνουν όλες οι αποδοχές μας τακτικά καταβαλλόμενος μισθός.

Εργασιακή Αξιοπρέπεια – Ισότιμη Μεταχείριση

Σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή απέναντι στις διοικητικές αυθαιρεσίες και δίπλα στους συναδέλφους/ισσες που τις βίωναν, όπως στις Επιτελικές Δομές ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας. Διεκδικήσαμε μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και την κατάργηση του «δουλεμπορικού» καθεστώτος των  outsourcing συμβάσεων απαιτώντας νέες προσλήψεις και ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στη ΜΟΔ. Καταγγείλαμε το απαράδεκτο και αδιαφανές καθεστώς τοποθέτησης σε θέσεις ευθύνης στις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ, με απόφαση υπουργού, στη βάση των «μεταβατικών» διατάξεων του 4914/2022, που έχουν γίνει πλέον «μόνιμες».

Δημοκρατία- Συμμετοχή-Αλληλεγγύη

Αγωνιστήκαμε για να βγει ο ΣΕΜΟΔ από τη «βαθιά κατάψυξη» που επιχείρησε να επιβάλει η «όλη» ΜΟΔ Συλλογικά και τα στηρίγματα της, εφαρμόζοντας, τον αντιδραστικό νόμο Χατζηδάκη, με πρόσχημα την πανδημία. Δώσαμε μάχη για τη δημοκρατική λειτουργία του ΣΕΜΟΔ με μαζικές ΓΣ με αγωνιστικό πλαίσιο, που οδήγησαν στην κατάκτηση του επιδόματος «εξομάλυνσης».

Αντισταθήκαμε στα «τηλεπαράθυρα» και τις διαβλητές ηλεκτρονικές εκλογές, διεκδικώντας ουσιαστική συμμετοχή των συναδέλφων από την περιφέρεια με ενεργοποίηση των ΤΣΕ, που πρέπει να γίνουν ο συνδετικός κρίκος της τοπικής με την κεντρική γενική συνέλευση.

Συμμετείχαμε στα αγωνιζόμενα τμήματα των εργαζομένων και της νεολαίας που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων (τις τραγικές συνέπειές τους απέδειξε το έγκλημα στα Τέμπη), της επίθεσης στη δημόσια υγεία, την παιδεία, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα..

Συμβάλαμε ώστε ο ΣΕΜΟΔ να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους συμπολίτες μας, που βίωσαν τις τραγικές συνέπειες της εγκληματικής αντιπεριβαλλοντικής κυβερνητικής πολιτικής.

Είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καταπίεση, τον φασισμό και τον πόλεμο. Δίνουμε το χέρι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καταγγέλλοντας τα γεωπολιτικά εγκλήματα που τους δημιουργούν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με τη στάση μας προσπαθήσαμε τα δύο αυτά χρόνια να γίνουν τα πράγματα κάπως «αλλιώς». Να σπάσει η αδράνεια και οι μοιρολατρία. Να βγούμε οι εργαζόμενοι/ες ξανά στο προσκήνιο.

Αυτόν τον δρόμο σας καλούμε να διευρύνουμε και να περπατήσουμε μαζί.

Για να ανθίσει ο ΣΕΜΟΔ, να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να πετύχουμε νίκες!

Υποψήφιες/οι της ΑΠΕ ΜΟΔ στις εκλογές 2024 του ΣΕΜΟΔ






α/α

Υποψήφια/ος για

ΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ

1

Δ.Σ. & ΕΚΑ

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΑΝΟΣ

ΕΥΔΠ ΔΥΤΙΚΉΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

2

Δ.Σ.

ΑΝΔΡΕΟΥ

ΜΑΡΙΑ

ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ

3

Δ.Σ. & ΕΚΑ

ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

ΝΙΚΟΣ

ΕΥΔΠ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

4

Δ.Σ. & ΕΚΑ

ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ

ΕΥΔΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

5

Δ.Σ.

ΚΟΥΡΟΥΣΗ

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ

ΕΥΣΕΚΤ

6

E.E.

ΚΟΥΤΣΟΥΡΗ

ΜΑΡΙΝΑ

ΕΥΣΠΕΠ

7

Δ.Σ. & ΕΚΑ

ΚΥΡΙΑΖΟΓΛΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΚΥ ΜΟΔ

8

Δ.Σ. & ΕΚΑ

ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ

ΑΛΕΚΟΣ

ΕΥΔΠ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

9

Δ.Σ.

ΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΑΡΒΑΡΑ

ΚΥ ΜΟΔ

10

Δ.Σ.

ΜΑΤΣΑΓΚΑΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ

ΕΥΔΠ ΗΠΕΙΡΟΥ

11

Δ.Σ. & ΕΚΑ

ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗ

ΚΙΚΗ

ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ

12

Δ.Σ. & ΕΚΑ

ΜΠΙΣΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΕΥΔΠ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

13

Δ.Σ.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ

14

Δ.Σ. & ΕΚΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΧΑΡΙΣ

ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ

15

Δ.Σ. & ΕΚΑ

ΡΩΜΑΝΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΕΥΘΥΠΣ

16

Δ.Σ.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΤΙΝΟΣ

ΚΥ ΜΟΔ

17

Ε.Ε.

ΣΤΑΥΡΟΥ

ΠΕΤΡΟΣ

ΕΥΣΣΑΕ

18

Δ.Σ.

ΤΣΑΧΑΛΙΔΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ

ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ





















































































Δεν υπάρχουν σχόλια: