Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Για την απαράδεκτη και έωλη απόφαση της ΜΟΔ να περικόψει αποδοχές συνταξιούχων συναδέλφων

 


Συναδέλφισσες/συνάδελφοι

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας αναφέραμε ότι η αυθαίρετη μη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών στο σύνολο των αποδοχών μας, σε συνδυασμό με τους μνημονιακούς αντι-ασφαλιστικούς νόμους που δίνουν ελεημοσύνη αντί για συντάξεις, αλλά  και το γεγονός ότι, πολλοί συνάδελφοί μας παλιότερα εργάζονταν με ΔΠΥ χωρίς ασφαλιστικές κρατήσεις, αναγκάζουν συναδέλφους να παραμένουν στην εργασία και μετά τη συνταξιοδότηση. Αυτήν τη στιγμή 20 συνάδελφοί μας θίγονται άμεσα από την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της ΜΟΔ, σύμφωνα με την οποία όσοι συνταξιούχοι εξακολουθούν να εργάζονται, από 1/1/2024 κατατάσσονται στο ΜΚ1 της εκπαιδευτικής τους κατηγορίας χωρίς προσωπική διαφορά, «με την επιφύλαξη διεύρυνσης της δυνατότητας αναζήτησης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και για προηγούμενα έτη».

Η απόφαση αυτή (14/3/2024) της ΜΟΔ δεν κοινοποιήθηκε καν στους θιγόμενους συναδέλφους και αναρτήθηκε στη διαύγεια το απόγευμα της 19ης/3/2024. Σύμφωνα με ενημέρωση συναδέλφων που επικοινώνησαν οι ίδιοι/ες με το Τμήμα Διοικητικού, μετά την πρόσφατη δήλωσή τους στη νέα πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, κατά την επεξεργασία από τη ΜΟΔ της μισθοδοσίας Μαρτίου, το σύστημα ενημέρωσε για την υποχρέωση περικοπής του 10% του μισθού από 1/1/2024. Ταυτόχρονα, η ΜΟΔ αποφάσισε μονομερώς, στηριζόμενη δήθεν στον νόμο, να απολύσει τους συναδέλφους αναδρομικά, χωρίς αποζημίωση απόλυσης, να τους ξαναπροσλάβει με κατάταξη στο ΜΚ1 (~1.100€) χωρίς προσωπική διαφορά, να αναζητήσει επιστροφή διαφορών ΜΚ19 και ΜΚ1 συν την προσωπική διαφορά συν το 10% του ΜΚ1 από τον Γενάρη σε 10 μηνιαίες δόσεις με παρακράτηση από τον μισθό και ταυτόχρονα, να διερευνήσει την αναζήτηση των σχετικών ποσών σε βάθος χρόνου! Αυτό επίσης σημαίνει ότι αν οι συνάδελφοι δικαιούνται αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης πχ 2700Χ12Χ40%=12.960€ (μίλησε κανείς για 15.000€;), τώρα με την οριστική αποχώρησή τους θα λάβουν 1.100Χ12Χ40%=5.280€! Ντράπηκε και η ντροπή…

Η μονομερής και εξοργιστική αυτή απόφαση της διοίκησης, που πάρθηκε εν κρυπτώ, σε μεταβατική περίοδο για το σωματείο, χωρίς εκπροσώπηση στο ΔΣ της ΜΟΔ και χωρίς καν να συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη στις 14/3/2024, δε στοχεύει μόνο τους/τις 20 συνταξιούχους συναδέλφους. Είναι μια προειδοποίηση και σε όσους/ες είναι κοντά στη σύνταξη, να μη διανοηθούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Το προηγούμενο διάστημα, στέλεχος της διοίκησης της ΜΟΔ, ισχυριζόταν σε συναδέλφους που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν, ότι δε δικαιούνται να συνεχίσουν την εργασία τους, ερμηνεύοντας το εργασιακό μας καθεστώς ως ταυτιζόμενο με τον στενό δημόσιο τομέα σε πλήρη αντίθεση με το νομικό καθεστώς της εταιρείας. Είναι ιδιωτικού δικαίου ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου σύμφωνα με τον Ν.3614/2007 (άρθρο 33) στον οποίο ρητά αναφέρεται ότι: "Συνιστάται ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (Μ.Ο.Δ.) Α.Ε.". “Η Μ.Ο.Δ. Α.Ε. λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Η ΜΟΔ Α.Ε. υπάγεται στον παρόντα νόμο και συμπληρωματικά στις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 849/1978 (ΦΕΚ 232 Α`) και στις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920, όπως κάθε φορά ισχύουν”.

Την ίδια στιγμή (Οκτώβριος 2023), το εναπομένον μέλος της ΜΟΔ συλλογικά στο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, εισηγήθηκε (πραξικοπηματικά, καθώς υπάρχει πρόταση ΣΣΕ με απόφαση ΓΣ) να συμπεριληφθεί στη ΣΣΕ μας άρθρο για υποχρεωτική συνταξιοδότηση συναδέλφων στα 65 (!) έτη, δηλαδή με μειωμένη σύνταξη εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 40 χρόνια εργασίας, κάτι που προσκρούει στον νόμο, άρα επιχειρήθηκε να περάσει από το παράθυρο της ΣΣΕ, εκτιμάμε σε πλήρη σύμπνοια με τη διοίκηση. Αφού, η συγκεκριμένη παράταξη, ξαναέγραψε την προεκλογική της ανακοίνωση για να προσθέσει «(διεκδικούμε) δυνατότητα εθελουσίας εξόδου με οικονομική αποζημίωση, για όσους συναδέλφους πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση»!

Η απόφαση αυτή της ΜΟΔ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σχετικών αποφάσεων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (πχ ΕΡΤ, ΔΕΥΑ), που ενεργοποιήθηκαν μετά από εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Ιούνιο του 2023, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2016. Και ενώ υπάρχει κινητοποίηση, διαμαρτυρίες, αντίθετες γνωμοδοτήσεις και δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων για το έωλο της εγκυκλίου, που αγγίζει και θέματα συνταγματικότητας, η κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος, παρά τις πολλαπλές εισηγήσεις. Επιδιώκοντας την πλήρη αποψίλωση των υπηρεσιών του δημοσίου, δεδομένης τη μη πραγματοποίησης προσλήψεων. Τη μετατροπή δηλαδή των δημόσιων υπηρεσιών (και της ΜΟΔ και των ΕΥ) σε κελύφη, με μόνη αρμοδιότητα την χρηματοδότηση των ιδιωτών που ως εργολάβοι θα κάνουν τη δουλειά.

Το θλιβερό όμως της υπόθεσης στη ΜΟΔ είναι ότι εμείς οι ίδιοι/ες καλλιεργήσαμε το έδαφος για την εξέλιξη αυτή, όταν επιτρέψαμε και υποκινήσαμε μέσω της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ το 2019 να εφαρμοστεί η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τη μη παρακράτηση εισφορών στην προσωπική διαφορά, που αφορούσε αποκλειστικά σε Δημοσίους Υπαλλήλους. Με την ίδια λογική, κατάπιαμε τη μεθόδευση για μη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών στο επίδομα «εξομάλυνσης» και το μπόνους. Αυτοχριστήκαμε δηλαδή στενός δημόσιος τομέας (χωρίς τα πλεονεκτήματά του), για πρόσκαιρα μικροσυνδικαλιστικά οφέλη, αλλά και για να δείξουμε άλλη μια φορά στην κυβέρνηση, πόσο πειθήνιο σωματείο έχουμε.

  • Όταν συνάδελφος, νυν υποψήφιος με τη “ΜΟΔ συλλογικά”, έκανε «αυτοβούλως» στημένο ερώτημα στον ΕΦΚΑ, παρουσιαζόμενος ως υπάλληλος περιφέρειας και όχι της ΜΟΔ. Πίσω από την απάντηση αυτή του ΕΦΚΑ οχυρώθηκε η διοίκηση και έκοψε τις ασφαλιστικές εισφορές στην προσωπική διαφορά.
  • Όταν συνάδελφος, πρώην μέλος του ΔΣ, νυν υποψήφιος με τη “ΜΑΖΙ για τη ΜΟΔ” απειλούσε όσα άτομα και παρατάξεις αντέδρασαν στην απόφαση αυτή και προσέφυγαν στο ΣΕΠΕ και τα δικαστήρια και τα καλούσε να επιστρέψουν τις εισφορές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και τώρα, ανερυθρίαστα ζητά να συμπεριλαμβάνονται όλες οι αποδοχές μας στον υπολογισμό της σύνταξης και της αποζημίωσης συνταξιοδότησης.
  • Όταν η τότε πρόεδρος του ΔΣ, εκλεγμένη με τη “ΜΟΔ συλλογικά”, διέλυε Γενική Συνέλευση για να μη συζητηθεί το θέμα με τις ασφαλιστικές κρατήσεις στην προσωπική διαφορά.
  • Όταν, η πλειοψηφία του τότε ΔΣ, παρά τη λήψη απόφασης και την ξεκάθαρη γνωμοδότηση της νομικής μας συμβούλου, δεν επέτρεψε την υποβολή σχετικού ερωτήματος στον ΕΦΚΑ.
  • Όταν το σωματείο μας δεν έβγαζε λέξη για τους συνταξιοδοτικούς νόμους και η πλειοψηφία του «» όσους αντιδρούσαν και ζητούσαν συμπόρευση με το εργατικό κίνημα, με τους χαρακτηρισμούς περί «επαναστατικής γυμναστικής».
  • Όταν, αποφασισμένα από τη ΓΣ άρθρα της υπό διαπραγμάτευση ΣΣΕ που αφορούσαν σε αυξημένη αποζημίωση συνταξιοδότησης και εξαγορά από τον εργοδότη ασφαλιστικού χρόνου, υπονομεύονταν στη διαπραγμάτευση από «εκπροσώπους» μας, ήδη από το 2018.

Ø

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί πολλές καταστροφικές παρεμβάσεις στη μισθοδοσία μας, που εκτός του εισοδήματός μας, μειώνουν δραματικά και τις συντάξεις μας: μείωση μισθών, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, μη υπολογισμός προσωπικής διαφοράς, μπόνους και επιδόματος εξομάλυνσης στη σύνταξη και την αποζημίωση συνταξιοδότησης.

Είναι επείγον και να αποδώσουμε ευθύνες για την κατάσταση αυτή και να καταγγείλουμε τη ΜΟΔ για την αναλγησία της, μη δεχόμενοι σε καμιά περίπτωση την απόφασή της και να παλέψουμε σε πρώτη φάση για τη στήριξη των 20 συναδέλφων. Η ΑΠΕ ΜΟΔ ήδη έχει επικοινωνήσει με εξειδικευμένο νομικό και θα ενημερώσουμε άμεσα τον σύλλογο.

Είναι όμως επείγον και να αγωνιστούμε για ΣΣΕ με πρόνοιες για τα συνταξιοδοτικά μας θέματα, όπως έχουν ήδη διατυπωθεί και να αγωνιστούμε μαζί με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα για την ανατροπή των αντι-συνταξιοδοτικών νόμων, με μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση της δαπάνης εξαγοράς ενσήμων στα προ της εξοντωτικής αύξησης επίπεδα και για αξιοπρεπείς συντάξεις, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε μέχρι θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: