Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

​e-δημοκρατία (;)


Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες,

Για πρώτη φορά ο ΣΕΜΟΔ δεν καταφέρνει να διενεργήσει την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευσή, ούτε καν στην 3η εξ αναβολής απόπειρα, στην οποία απαιτείται η παρουσία μόλις του 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του.

Η κατάντια αυτή είναι αποτέλεσμα της πλήρους απαξίωσης του συλλόγου από την πλειοψηφούσα παράταξη ΜΟΔ_συλλογικά, που ως «πρωτοπόρα» στην εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, στο όνομα της e-«δημοκρατίας», επιδιώκει να βάλει στον πάγο τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση και να μετατρέψει τον ΣΕΜΟΔ από σωματείο εργαζομένων σε «ηλεκτρονικό φόρουμ».

Η απόπειρα γενίκευσης των διαδικτυακών διαδικασιών, που σίγουρα διευκολύνουν τους/τις συναδέλφους/ισσες της περιφέρειας, οδήγησε στο να μη συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, ούτε καν οι συνάδελφοι/ισσες της Αθήνας, ακόμη και αν βρίσκονται έναν όροφο πάνω από την αίθουσα που διεξάγεται η ΓΣ.

Η πολιτική αυτή πηγαίνει χέρι-χέρι με την πολιτική του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, η οποία «διανθίζεται» με τακτικές αυταρχισμού, τραμπουκισμού και αντισυναδελφικών συμπεριφορών, με πιο πρόσφατη την απαράδεκτη εξύβριση του πρώην γραμματέα του συλλόγου από τον νυν αντιπρόεδρο, ο οποίος λίγο πριν είχε καταφερθεί άσχημα σε βάρος συναδέλφισσας και της μητέρας της! Μάλιστα λίγο έλειψε η συμπεριφορά του αντιπροέδρου να οδηγήσει σε συμπλοκή μεταξύ των δύο ανδρών.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ο αντιπρόεδρος, συνεχίζοντας το κρεσέντο αυταρχισμού, έκλεισε με το «έτσι θέλω» τη διαδικτυακή σύνδεση, καθώς έτσι αντιλαμβάνονται τα στελέχη της ΜΟΔ Συλλογικά την τηλε-«δημοκρατία». Θυμίζουμε τη χαρακτηριστική τοποθέτηση στελεχών της μετά την πρώτη εκλογοαπολογιστική τηλε-«συνέλευση», ενόψει των εκλογών, ότι πλέον το «ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Εννοούσαν, απ’ ό,τι φαίνεται, το ποτάμι της διάλυσης των δημοκρατικών διαδικασιών, της γραφειοκρατικοποίησης του ΣΕΜΟΔ, του παραγοντισμού και του διαδρομισμού.

Απευθυνόμαστε στις υγιείς δυνάμεις της ΜΟΔ Συλλογικά (εντός και εκτός ΔΣ), καλώντας τις να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές να τις καταγγείλουν και να συμβάλουν στην αποκατάσταση των μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών του συλλόγου.

 

Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες,

Πρέπει να μπει φραγμός στον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο οδηγεί τον ΣΕΜΟΔ η ΜΟΔ Συλλογικά. Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης του συλλόγου στα χέρια τους και να αντισταθούν στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη.

Καλούμε ακόμη τις παρατάξεις που συμμετέχουν σε θέσεις ευθύνης στο ΔΣ μαζί με τη ΜΟΔ Συλλογικά να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

Προτείνουμε και στηρίζουμε τη συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια τακτικής Γενικής Συνέλευσης με αποκλειστικά δια ζώσης συμμετοχή των συναδέλφων της Αθήνας και ταυτόχρονη διαδικτυακή σύνδεση και ισότιμη συμμετοχή (με δικαίωμα λόγου και ψήφου) των μελών της περιφέρειας, σε κοινό χώρο την ώρα της Γενικής Συνέλευσης.


Η Γενική Συνέλευση είναι χώρος συζήτησης, συνεύρεσης, προβληματισμού, διαμόρφωσης κοινών αιτημάτων και επιλογής μορφών πάλης των εργαζομένων. Γίνεται με παύση των εργασιών και όχι ενδιάμεσα από αξιολογήσεις, προεγκρίσεις, επαληθεύσεις, εντολές προϊσταμένων κλπ, μπροστά από την οθόνη του προσωπικού Η/Υ με εξατομίκευση και απομόνωση.

Αν δεν αντιδράσουμε σήμερα, σύντομα θα μείνουμε χωρίς σωματείο.

Ας κάνουμε όλες και όλοι τις επιλογές μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: