Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Κοινή δήλωση 4 παρατάξεων του ΣΕΜΟΔ για τις παρακρατήσεις στην προσωπική διαφορά

 

Αγαπητές/οί συνάδελφοι

Την Παρασκευή 9/10/20, αντιμετωπίσαμε στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του ΣΕΜΟΔ μια ενορχηστρωμένη αήθη επίθεση. Κατηγορηθήκαμε για αντισυναδελφική συμπεριφορά, ασέβεια στην πλειοψηφία, επιβολή απόψεων της μειοψηφίας. Απειληθήκαμε με αγωγές και κληθήκαμε να παραιτηθούμε από το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ. Για όλα αυτά έδωσε το έναυσμα μέλος του ΔΣ, που ανέφερε ότι, την Πέμπτη, μέλη του ΔΣ «κατασκηνώσαμε» στην Επιθεώρηση Εργασίας για να παγώσουμε  «με προσωρινές διοικητικές αποφάσεις την επιστροφή των  κακώς παρακρατηθέντων εισφορών». Υπονοήθηκε ότι κάναμε ενέργειες εν κρυπτώ, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του συλλόγου και προσπαθήσαμε να μην εφαρμοστεί ο νόμος στη ΜΟΔ.

Αλήθεια συνάδελφοι, δεν μπορούν να έχουν θέση στο σύλλογο άτομα που δεν σέβονται την πλειοψηφία. Άτομα δηλαδή που

  •    Δεν τηρούν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 27/9/2018, σύμφωνα με την οποία, «συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στο μισθό, ώστε να έχουμε πραγματικές αυξήσεις από δω και πέρα και να υπολογίζεται το σύνολο των αποδοχών μας στις συντάξιμες αποδοχές».
  •    Δεν τηρούν την απόφαση του ΔΣ της 8ης/10/2019 που αναφέρει «αποφασίστηκε η σύνταξη ερωτήματος, τόσο προς τη Διοίκηση της ΜΟΔ, προκειμένου να μας χορηγηθεί η τεκμηρίωση επί της οποίας αποφασίστηκε η μη παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών, επί της προσωπικής διαφοράς (ομόφωνη απόφαση) , όσο και προς Υπουργείο Εργασίας και Ασφάλισης, προκειμένου να αποφανθεί ειδικά προς την ΜΟΔ ΑΕ (απόφαση κατά πλειοψηφία)».

Αλήθεια συνάδελφοι, πώς χαρακτηρίζονται μέλη του ΔΣ, που για το θέμα των ασφαλιστικών παρακρατήσεων στην προσωπική διαφορά

  •    αρνούνται να ενημερώσουν  τα μέλη του συλλόγου για την τοποθέτηση της νομικής συμβούλου του ΣΕΜΟΔ (8/10/2019),
  •     αρνούνται να πάρουν δημόσια θέση εδώ και έναν χρόνο και να συζητήσουν το θέμα στο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της μειοψηφίας του ΔΣ,
  •      διαλύουν Γενική Συνέλευση για να μην συζητηθεί καν το θέμα (22/10/2019),
  •     αρνούνται την πρόταση να ζητηθεί από τη νομική μας σύμβουλο πλήρης τεκμηρίωση για τις συνέπειες στα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα από τη μη παρακράτηση (10/6/2020),

με αποτέλεσμα, 15 μήνες μετά την απόφαση της ΜΟΔ, ο σύλλογος να μην έχει ΚΑΜΙΑ θέση και απόφαση για το θέμα.

Αγαπητές/οί συνάδελφοι

Την Πέμπτη 8/10, μέλη των παρατάξεων ΜΟΔ_όλοι, Αυτόνομη Παρέμβαση, ΑΚΕ ΜΟΔ και ΑΠΕ ΜΟΔ, δεν βρεθήκαμε στο ΣΕΠΕ για να προσφύγουμε ενάντια στην απόφαση της ΜΟΔ. Ανακοινώσαμε δημόσια την πρόθεση προσφυγής στο ΣΕΠΕ και την άσκηση αγωγής ενάντια στη ΜΟΔ σε κοινή ανακοίνωσή μας στις 2/6/2020, καλώντας τους συναδέλφους να συμμετέχουν σε αυτήν.  Προσφύγαμε στο ΣΕΠΕ στις 16/6/2020 και το δημοσιοποιήσαμε στο σύλλογο με κοινή ανακοίνωσή μας στις 17/6/2020.

Την Πέμπτη 8/10, πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΠΕ η τριμερής συνάντηση για τη συζήτηση της προσφυγής μας, όπου η ΜΟΔ εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Και φανταστείτε την έκπληξή μας, όταν ακούσαμε ότι το βασικό επιχείρημα της ΜΟΔ ενάντια στην προσφυγή μας ήταν ότι «ο σύλλογος εργαζομένων είναι υπέρ της μη παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών στην προσωπική διαφορά»! Ο εργοδότης μας δηλαδή, στρέφεται εναντίον μας χρησιμοποιώντας θέσεις του σωματείου που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, αλλά για τις οποίες είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν, γιατί έτσι τον πληροφόρησαν όσες και όσοι από το ΔΣ συνομιλούν καθημερινά μαζί του. Ίσως και να τον εξουσιοδότησαν για κάτι τέτοιο.

Μια λεπτομέρεια ακόμα: Δεν είχε γνωστοποιηθεί στο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ η ημερομηνία συζήτησης της προσφυγής μας στο ΣΕΠΕ. Είναι σαφές ότι τα μέλη του συλλόγου που έσπευσαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης και νωρίς το πρωί της Παρασκευής να θέσουν δήθεν αθώα το ερώτημα για το χρόνο επιστροφής των ασφαλιστικών παρακρατήσεων, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η «συνταρακτική πληροφορία» της προσφυγής μας στο ΣΕΠΕ, ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Από τη ΜΟΔ συλλογικά, που ενημερώθηκε για την τριμερή συνάντηση από τη διοίκηση.

Αγαπητές/οί συνάδελφοι

Από την πλευρά μας είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει καμιά νομοθετική βάση στη μη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών στην προσωπική διαφορά. Όσοι επικαλούνται το νόμο που δήθεν εφαρμόζει η ΜΟΔ, ας κάνουν τον κόπο να μας τον γνωστοποιήσουν.

Επαναλαμβάνουμε ότι, η ΜΟΔ, σπεύδοντας να υιοθετήσει αυθαίρετες εγκυκλίους του Υπ. Εργασίας, θα προκαλέσει σημαντική μείωση των συντάξεών μας, θα οξύνει ακόμα περισσότερο τις υφιστάμενες μεταξύ μας μισθολογικές ανισότητες και θα θέσει ένα σημαντικό μέρος του μισθού μας ευάλωτο σε μελλοντικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς περικοπής του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο. Η εξέλιξη αυτή υπονομεύει την πάγια διεκδίκηση του σημαντικού αιτήματός μας για εξομάλυνση/εξίσωση των μισθών μας.

Αρνούμαστε να δεχτούμε τον χαρακτηρισμό της προσωπικής διαφοράς ως «μη σταθερή παράμετρο του μισθού μας». Η προσωπική διαφορά είναι το κομμάτι που αποκόπηκε από το μισθό μας το 2011. Είναι ο μισθός που πληρώνει την εργασία μας και γι’ αυτό διεκδικούμε να ενσωματωθεί σε αυτόν, να γίνουν νέα κλιμάκια, να δοθούν αυξήσεις και ωριμάνσεις στο σύνολο των αποδοχών μας, όπως έχει αποτυπωθεί στα εξώδικά μας για τις Επ. ΣΣΕ και έχει ψηφιστεί σε Γενικές Συνελεύσεις.

Είναι σημαντικό να μην πέσουμε στην παγίδα να θεωρήσουμε τα μικρά καθαρά ποσά των αποδοχών μας που αυξάνονται από τη μη παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών στην προσωπική διαφορά, ως αύξηση μισθού, τη στιγμή που μειώνεται σημαντικά το συνολικό μισθολογικό μας κόστος, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στις μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές μας.

Ως μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να διαφυλάξουμε τα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, αλλά και να υπερασπιστούμε τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων. Θα συνεχίσουμε επίσης, να πιέζουμε το προεδρείο του συλλόγου μας να αποφασίσει και να κινηθεί με γνώμονα τα συμφέροντα των μελών του.

Αυτόνομη Παρέμβαση

Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων ΜΟΔ

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΜΟΔ

ΜΟΔ_όλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: