Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Όχι στα μικροπαραταξιακά παιχνίδια με τα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα

 


Συναδέλφισσες συνάδελφοι


Ως ΑΠΕ ΜΟΔ καταγγέλουμε τις ενέργειες που μεθοδεύονται από πρόσκαιρη πλειοψηφία στο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ (μελών της ΜΟΔ Συλλογικά και της Εναλ. Πρωτοβουλίας) και οι οποίες αμφισβητούν τις αποδοχές μας πέραν του βασικού μισθού (προσωπική διαφορά, επιδόματα) ως τακτικές αποδοχές, με αφορμή ερωτήματα για το εάν οι ασφαλιστικές κρατήσεις στην προσωπική διαφορά προσμετρώνται στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.


Χρησιμοποιώντας δύο εγκυκλίους του ΕΦΚΑ, που αναφέρονται ρητά στο ασφαλιστικό των Δημοσίων Υπαλλήλων και εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου και πατώντας «λαθραία» σε αυτές, σε σχέδιο ερωτήματος που θέλουν να υποβάλει στον ΕΦΚΑ ο ΣΕΜΟΔ,  ουσιαστικά χαρακτηρίζουν την προσωπική διαφορά, αλλά ακόμη και τις υπόλοιπες τακτικές μας αποδοχές (επίδομα τέκνων, ευθύνης κλπ) ως «μη σταθερή παράμετρο» του μισθολογίου.


Ανοίγουν έτσι το δρόμο για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στη ΜΟΔ, εφόσον εμμέσως θεωρούν ότι δεν ανήκει στις τακτικές αποδοχές, νομιμοποιώντας με αυτό τον τρόπο όλες τις μνημονιακές περικοπές των αποδοχών μας και την κυβερνητική πολιτική που θέλει με κάθε τρόπο να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη.


Οδηγούν το ΣΕΜΟΔ σε ολισθηρό δρόμο, ειδικά στη φάση που βρίσκεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για ΣΣΕ και για τα μισθολογικά. Ακόμη και η πενταετής αναδρομικότητα των δικαστικών μας διεκδικήσεων τίθεται εν αμφιβόλω.


Ως ΑΠΕ ΜΟΔ θεωρούμε ότι η προσωπική διαφορά είναι μισθός που πληρώνει την εργασία μας και γι’ αυτό διεκδικούμε να ενσωματωθεί σε αυτόν, να γίνουν νέα κλιμάκια,  να δοθούν αυξήσεις και ωριμάνσεις στο σύνολο των αποδοχών μας, όπως έχει αποτυπωθεί στο εξώδικό μας για την Επ. ΣΣΕ και έχει ψηφιστεί στις Γενικές Συνελεύσεις.  Αυτός πρέπει να είναι ο στρατηγικός χαρακτήρας των διεκδικήσεων του ΣΕΜΟΔ, ανεξάρτητα από επιμέρους τακτικές κινήσεις.


Η προσωπική διαφορά πρέπει να προσμετράται στις συντάξιμες αποδοχές καθώς έχει προκύψει ως αποτέλεσμα του μνημονιακού πετσοκόμματος των συλλογικών μας συμβάσεων, τις οποίες έχουμε υπερασπιστεί με αγώνες.

Δεν αποτελεί κάποιο είδους «φιλοδώρημα» που θα το χαρακτηρίσουμε εθελοντικά ως «μη σταθερή παράμετρο» του μισθολογίου, για να ικανοποιηθούν οι ιδεολογικές εμμονές μελών του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ για κεφαλοποιητικά ασφαλιστικά συστήματα τύπου Πινοσέτ.

Τέτοιου τύπου ερωτήματα θα πρέπει να απαντώνται κατ’ αρχήν υπεύθυνα από τη νομική σύμβουλο του σωματείου μας και στη συνέχεια η γνωμοδότησή της να προωθείται στη ΜΟΔ που είναι υπεύθυνη για όλες τις πτυχές της μισθοδοσίας μας.


Απαιτούμε από το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ να μην προχωρήσει στην αποστολή της επίμαχης επιστολής στον ΕΦΚΑ. Είναι η Γενική Συνέλευση της Παρασκευής 25/1 που πρέπει να πάρει τις αποφάσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα.


ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/1 ΣΤΟ ΤΕΕ, ΝΙΚΗΣ 4, 12 πμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: