Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Οι εργαζόμενοι της ΜΟΔ δεν είναι λάστιχο

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΟΔ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Χθες 31/5/2022, το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ πραγματοποίησε παράστασης διαμαρτυρίας στο ΔΣ της ΜΟΔ αναφορικά με την αυθαίρετη και καταχρηστική απόφαση του Υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη να μετακινήσει εργαζόμενους του ΕΣΠΑ στον ΟΑΕΔ για να υλοποιήσουν έργα του ΤΑΑ.

Τα γεγονότα


1.       Το ΔΣ της ΜΟΔ δεν έγινε με φυσική παρουσία αλλά ηλεκτρονικά, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.  Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ (που κατά πάγια πρακτική παρίστανται στις συνεδριάσεις του ΔΣ της εταιρείας όταν συζητούνται θέματα προσωπικού) ήταν τα μοναδικά που δεν ενημερώθηκαν για την αλλαγή της τελευταίας -ως φαίνεται- στιγμής, αιφνιδιάζοντάς τα, παραγνωρίζοντας και υποτιμώντας (;) το γεγονός ότι είναι εργαζόμενοι και εργαζόμενες που πρέπει να παίρνουν άδεια από τις υπηρεσίες τους για να παραστούν.

2.       Με ύφος εριστικό και επιτιμητικό απέναντι στην Πρόεδρο του ΣΕΜΟΔ, την οποία δεν άφηνε να ολοκληρώσει ούτε μία φράση, καθώς και απέναντι σε όλα  τα παριστάμενα στην ΚΥ μέλη του ΔΣ ΣΕΜΟΔ, ο Πρόεδρος της ΜΟΔ κ. Παπαδημητρίου εμφανώς εκνευρισμένος (γιατί άραγε;) και έντονα επιθετικός απείλησε να διακόψει τη σύνδεση πάνω από πέντε φορές επειδή «διαφωνούσε» με την παρέμβαση του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ στο ΔΣ της ΜΟΔ.

3.       Αγνοώντας (;) το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη ΜΟΔ και τους εργαζόμενους της συμπεριφέρθηκε σα να προεδρεύει σε μια εταιρεία ενοικίασης προσωπικού στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ οι εργαζόμενοι οφείλουν να ακολουθούν αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις κάθε Υπουργού και όχι σε μία  εταιρεία με την οποία έχουμε υπογράψει σύμβαση εργασίας και έχει την αποκλειστική ευθύνη για το προσωπικό και τους όρους εργασίας του.

4.       Συγκεκριμένα, είπε -μεταξύ άλλων- τα εξής πρωτοφανή (αναφορικά με το θέμα που προέκυψε στο Υπουργείο Εργασίας):

·           «Βεβαίως γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο Υπουργείο Εργασίας»,

·           «Η ΜΟΔ δεν έχει κληθεί σε αυτή τη διαδικασία, ο Υπουργός αποφασίζει (σ.σ. εννοώντας τον κ. Χατζηδάκη) για τους εργαζόμενους, δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μία διαδικασία που δε μου έχει ζητηθεί»,

·           «Ο Υπουργός αποφάσισε να υποστηρίξει το ΤΑΑ από μια υπηρεσία του, η Επιτελική του Εργασίας ανήκει στον Υπουργό Εργασίας και δε μου επιτρέπεται να σχολιάσω αποφάσεις Υπουργού»,

·           «Όταν με φωνάξει το οποιοδήποτε Υπουργείο θα το υποστηρίξω όπως το ζητάει ο αρμόδιος Υπουργός»,

·           «Έχω στείλει δυο στελέχη της ΚΥ με διάθεση στο Υπουργείο Εργασίας για να υποστηρίξουν ΕΣΠΑ και αν ζητηθεί να υποστηρίξουν έργα του ΤΑΑ δεν θα αρνηθούμε»,

·           «Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ δεν έχει αρμοδιότητα για την Επιτελική Δομή».

·           «Θα επικοινωνήσω με τον Χατζηδάκη να μάθω αν είναι αλήθεια όσα έχουν ακουστεί, γιατί από όσο τον ξέρω και πώς πολιτεύεται χαρακτηρίζεται από ηπιότητα!»


Η θέση μας

  • Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία «διάθεσης» προσωπικού. Θεσμοθετημένες διαδικασίες μέσω κινητικότητας είναι μόνο η απόσπαση και η μετάταξη. Η ΜΟΔ σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 4914/2022 και τα άρθρα 34 έως και 40 του 4314/2017 είναι η μόνη υπεύθυνη για τα θέματα προσωπικού, κατά συνέπεια κανένας Υπουργός δεν μπορεί να πει σε υπαλλήλους της ΜΟΔ κατά τις ορέξεις του «φύγε, έλα, πήγαινε εκεί» (και αν δε σου αρέσει πάρε άδεια άνευ αποδοχών ή παραιτήσου).
  • Ο ν. 4914/2022 δεν προβλέπει εμπλοκή του προσωπικού της ΜΟΔ στο ΤΑΑ με μόνη εξαίρεση την επιτελική δομή όπου σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ.1 «…Η επιτελική δομή δύναται επίσης να ασκεί τον ρόλο του φορέα υλοποίησης δράσεων ή έργων που έχουν περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», αλλά και σε αυτή την περίπτωση τα θέματα προσωπικού τα ρυθμίζει η ΜΟΔ.
  • Το ΤΑΑ υλοποιείται σύμφωνα με τους ν. 4378/2020 και 4916/2022 από την ΕΥΣΤΑ και τα διάφορα Υπουργεία αλλά και την Grant Thornton (με αμοιβή 1,24 εκ €). Σε κανένα σημείο των παραπάνω νόμων δεν αναφέρεται η ΜΟΔ και οι εργαζόμενοι της.
  • Οι υπάλληλοι που εργάζονται στο ΤΑΑ έχουν τοποθετηθεί με απόσπαση έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση, αξιολόγηση και εισήγηση από τον Διοικητή (!) προς  τον Υπουργό κο Σκυλακάκη και κυρίως με τη θέλησή τους και όχι αναγκαστικά.
  • Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι στο ΤΑΑ πληρώνονται από πιστώσεις του ΤΑΑ μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι της ΜΟΔ κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από το ΕΠ Τεχν. Βοήθεια 2014-2020, το ΕΠΑ και λοιπά Επιχειρησιακά Προγράμματα, ενώ υπάλληλοι της ΜΟΔ που αποσπάστηκαν οικειοθελώς (και δεν εξαναγκάστηκαν σε μετακίνηση πέρα και έξω από κάθε διαδικασία) στην ΕΥΣΤΑ του ΤΑΑ  είναι εκτός μισθοδοσίας από τη ΜΟΔ καθώς αυτή καταβάλλεται από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Ενημερώνουμε οποιονδήποτε και οποιαδήποτε σκεφτεί ότι μπορεί να εφαρμόσει αυταρχικές μεθόδους εκβιαστικών μετακινήσεων (ή πας εκεί που σου λέω ή πας σπίτι σου) ή λοιπών βλαπτικών μεταβολών στο προσωπικό της ΜΟΔ, ότι αυτά τα έχουμε ξαναδεί στο κακό παρελθόν της εταιρείας. Λέμε λοιπόν σε όλους τους τόνους ότι μετά τα «πέτρινα χρόνια» των μνημονίων (κυριολεκτικά τελευταία στιγμή «έκατσε η μπίλια» να κλείσει η ΕΡΤ αντί της ΜΟΔ, να απολύσουν 300 συναδέλφους μας με το ν/σ του τότε Υπουργού κ. Μητσοτάκη, να αποψιλώσουν μαζικά υπηρεσίες από «ενοχλητικές» παρουσίες το 2013, να ιδιωτικοποιηθεί η ΜΟΔ το 2014 κλπ,) ότι εμείς είμαστε ακόμη εδώ, σε αντίθεση με όσους προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυθαίρετες και παράνομες διαδικασίες.
  • Αν η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την υλοποίηση του ΤΑΑ (γιατί κατά πως φαίνεται οι σχεδιασμοί του χρυσοπληρωμένου συμβούλου Grant Thornton αποδεικνύονται χρονικά και επιχειρησιακά εκτός τόπου και πραγματικότητας) υπάρχουν λύσεις:

·         Νομοθέτηση - Θεσμικό πλαίσιο

·         Ξεκάθαροι ρόλοι (ποιος κάνει τι),

·         Διαδικασίες διαφανείς και ανοικτές, και κυρίως

·         Προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου άμεσα

Συναδέλφισσες  και Συνάδελφοι,


Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Είναι χιλιοπαιγμένο και κακοπαιγμένο. Όταν το σύστημα στομώνει, η πίεση κατευθύνεται προς τους/τις εργαζόμενους/ες, ποντάροντας στον φόβο, τη διάσπαση και την εξατομίκευση.

Καλούμε τα μέλη του ΣΕΜΟΔ να ενημερώνουν άμεσα τον Σύλλογο για όλα όσα συμβαίνουν στις υπηρεσίες, τις πιέσεις και τον πόλεμο που δέχονται, γιατί τα προβλήματα αυτά μόνο συλλογικά μπορούν να λυθούν.


Μόνο αλληλέγγυα και μαζικά μπορούμε να παλέψουμε ενάντια  στις αήθεις πρακτικές του ολετήρα Χατζηδάκη ο οποίος με περισσή «ηπιότητα»

·         έκλεισε την Ολυμπιακή και έστειλε τους εργαζόμενους στον δρόμο,

·         ξεπούλησε τον ΟΣΕ για ένα κομμάτι ψωμί,

·         διέλυσε τη ΔΕΗ στο όνομα της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας από την οποία θα βγούμε ωφελημένοι»  

·         έβαλε χέρι στον ΕΦΚΑ για χατίρι των χρυσοπληρωμένων συμβούλων της αγοράς και της μοναδικής υπηρεσίας «βγάλε τη σύνταξη μόνη/ος σου».

·         Κατήργησε το 8ωρο, επί της ουσίας το ΣΕΠΕ και προσπαθεί ακόμα να βάλει στο γύψο τα εργατικά σωματεία.


ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: