Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Για την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

 


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Πρόσφατα η ΓΓ ενίσχυσης της απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας, κάλεσε εργαζόμενες της ΜΟΔ (αλλά και ΔΥ) στις Επιτελικές Δομές ΕΣΠΑ για να τις υποχρεώσει να εργαστούν στον ΟΑΕΔ, ως δικαιούχο έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς διαδικασία και χωρίς να έχει προφανώς η ΓΓ καμιά δικαιοδοσία για μετακίνηση συναδέλφων μας σε άλλη υπηρεσία. Η «διαδικασία» που θα ακολουθηθεί είναι αυτή της «διάθεσης» προσωπικού, που τυπικά δεν υφίσταται και επιλέγεται γιατί είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας ότι στην παρούσα φάση είναι θολό το καθεστώς απασχόλησης στο ΤΑΑ των εργαζομένων στις ΕΥ ΕΣΠΑ.

Ναι μεν ο Ν.4914/22 δίνει αρμοδιότητες υλοποίησης έργων ΤΑΑ στις Επιτελικές Δομές και ορίζει καθήκοντα για άλλες υπηρεσίες συντονισμού (πχ ΕΥ ΟΠΣ), αλλά οι εργαζόμενοι/ες για το ΤΑΑ θα διέπονται από διαφορετικό εργασιακό καθεστώς σε σχέση με το ΕΣΠΑ (μισθοδοσία εκτός Τεχνικής Βοήθειας ΕΣΠΑ, πληρωμής υπερωριών για την απασχόληση σε έργα ΤΑΑ, απώλειας ειδικού επιδόματος για τους ΔΥ). Την ίδια στιγμή, είναι σε εξέλιξη οι νέες ΚΥΑ για τις Επιτελικές Δομές, όπου προβλέπεται υποχρεωτικά η δημιουργία νέας μονάδας σε κάθε μια, με αποκλειστικό αντικείμενο την υλοποίηση έργων του ΤΑΑ.

Δηλαδή, δομές του ΕΣΠΑ προβλέπεται να εμπλακούν στη διαχείριση του ΤΑΑ, χωρίς επιπλέον προσωπικό, χωρίς το ειδικό σύστημα αμοιβών που προβλέπει το ΤΑΑ για τα στελέχη του και παρά τα εκατομμύρια € αμοιβών στην GRANT THORΝTOΝ, εν πολλοίς για εργασίες που θα υλοποιήσουν Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ.

Θα μας υποχρεώσουν να υλοποιήσουμε και το ΤΑΑ, τη στιγμή που ο Σκυλακάκης κομπάζει για το «μικρό κι ευέλικτο» σχήμα διαχείρισής του (40 νυν εργαζόμενοι/ες συν 20 επιπλέον στην ΕΥΣΤΑ συν 100 ΙΔΟΧ με τροπολογία τον Μάρτιο) λέγοντας με θράσος στη Βουλή: «Η αντίστοιχη υπηρεσία (για το ΕΣΠΑ) που είναι η ΜΟΔ έχει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους».

Ο ίδιος υπουργός που μας αρνείται τη μισθολογική εξομάλυνση, θεωρώντας την αύξηση και όχι μερική αποκατάσταση αδικιών και μας θεωρεί υψηλόμισθους/ες, μας καλεί να «βάλουμε πλάτη», παραμένοντας όμως στην αφάνεια.

Αν το δέλεαρ για τη στελέχωση των μονάδων του ΤΑΑ είναι το ετήσιο μπόνους, αυτό πλέον σχεδιάζεται να δίνεται με τους ίδιους όρους για ΤΑΑ και ΕΣΠΑ, με την επίτευξη στόχων δηλαδή και σε συγκεκριμένους/ες εργαζόμενους/ες. Μόνο που οι στόχοι του ΤΑΑ, στην πλειοψηφία τους δεν θα πιαστούν, καθώς ο σχεδιασμός του έγινε από συμβούλους, που έθεσαν ορόσημα που αγνοούν πχ τις βασικές διαδικασίες και τους χρόνους διεξαγωγής διαγωνισμών δημοσίων συμβάσεων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με δικαιούχους  ή υπηρεσίες υπουργείων. Τελικά, ο μόνος στόχος που πιάστηκε, ήταν η υποβολή και έγκριση του ΤΑΑ, για τον οποίο οι εργαζόμενοι/ες της ΕΥΣΤΑ πήραν μπόνους. Και ως εδώ.

Γιατί ακόμα και η ΕΕ βοά πλέον για την αδιαφάνεια στη διαχείριση του ΤΑΑ, για τον αποκλεισμό από τις χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την ανεπάρκεια των ελέγχων κλπ και φημολογούνται μεγάλες «διορθωτικές παρεμβάσεις».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τους/τις συναδέλφους/ισσες στις Επιτελικές του Υπ. Εργασίας που αντιμετωπίζονται για μια ακόμα φορά ως ευέλικτοι/ες εργαζόμενοι/ες, για κάθε ανάγκη του υπουργείου.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε «διαθέσεις», μετακινήσεις, αποσπάσεις χωρίς προηγούμενες θεσμοθετημένες διαδικασίες και δημόσιες προσκλήσεις στελέχωσης, ούτε την ύπαρξη εργαζομένων διαφορετικών μισθολογικών ταχυτήτων και δικαιωμάτων μέσα στις ίδιες δομές.

Ακόμη, ως ΑΠΕ ΜΟΔ έχουμε επαναλάβει πολλές φορές στο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ την πρόταση για στοχευμένη αποχή μας από τις διαδικασίες και τις μονάδες του ΤΑΑ, ως διαπραγματευτικό χαρτί έναντι του Σκυλακάκη, προκειμένου αυτός να αντιμετωπίσει σοβαρά τη μισθολογική μας εξομάλυνση.

Η πρόταση αυτή γίνεται πιο επιτακτική και ως απάντηση στην αυθαιρεσία της κυβέρνησης, προς τους εργαζόμενους στην υποχρεωτική στελέχωση των δομών διαχείρισης του ΤΑΑ.

Καλούμε το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ

  • να προκηρύξει αποχή από την υλοποίηση έργων του ΤΑΑ, στο πλαίσιο των στοχευμένων παρεμβάσεων για τη μισθολογική εξομάλυνση, με κοινοποίηση στον Σκυλακάκη
  • να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των συναδέλφων στο Υπ. Εργασίας
  •  να απαιτήσει τη θεσμοθέτηση διαδικασιών για τη στελέχωση των μονάδων ΤΑΑ, με προαπαιτούμενα τις δημόσιες προσκλήσεις και τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και έως τότε, να αποφασίσει τη μη στελέχωση των δομών αυτών με εργαζόμενους/ες της ΜΟΔ
  • να διεκδικήσει ισότιμη μισθολογική μεταχείριση και αυξήσεις στις δομές ΕΣΠΑ και ΤΑΑ, με νομοθετικές παρεμβάσεις

Καλούμε τη ΜΟΔ, ως εργοδότη μας, να παρέμβει στο Υπ. Εργασίας και να αποτρέψει την εξωθεσμική βλαπτική μεταβολή που σχεδιάζεται για συναδέλφους μας εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: