Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

ΓΙΑ ΤΟ ΝΣ ΤΟΥ ΥΠΕΣ (για την αξιολόγηση, τη στοχοθεσία, το σύστημα ανταμοιβής στο Δημόσιο και το πάγωμα της προσωπικής διαφοράς)


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Αναρτήθηκε στη διαβούλευση ν/σ του ΥΠΕΣ, που μεταξύ άλλων εισάγει νέο πλαίσιο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, την οποία συνδέει με χρηματικά κίνητρα απόδοσης.


Γιατί μας αφορά;

Γιατί εισάγει την αξιολόγηση (άλλου τύπου) με ατομικούς στόχους (που στη δουλειά μας είναι αδύνατο να εφαρμοστούν), με «τυράκι» το κίνητρο απόδοσης στο άρθρο 25 παρ.1 (Σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και στην υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων).


Πώς θα αποδίδεται  το «μπόνους»;

…Ο προϊστάμενος θα ορίζει τους υπαλλήλους που θα  εμπλέκονται στην υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και δύνανται να λάβουν την επιπλέον ανταμοιβή… και θα τελεί και υπό την έγκριση του οικείου αμέσως ανώτερου ιεραρχικά αρμόδιου οργάνου (άρθρο 25 παρ.2)


Εντάξει, αλλά γιατί να μην πάρουμε τους «δύο μισθούς» παραπάνω;

Η ανταμοιβή δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών. Η συνολική δαπάνη για την ανωτέρω ανταμοιβή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ευρώ ανά έτος (άρθρο 25 παρ.3)

Ο Σκυλακάκης υπολογίζει ότι 6.000 υπάλληλοι είναι υποψήφιοι/ες για να λάβουν το «μπόνους». Αν υποθέσουμε ότι ένας μέσος μισθός κλιμακίου στη ΜΟΔ για την πλειοψηφία είναι 1.800€ μικτά,  τότε για τους «τυχερούς» και τις «τυχερές», το μπόνους μπορεί να φτάσει ΕΩΣ τα 3.240€ μικτά. Όμως δυστυχώς, μια απλή διαίρεση δίνει 10.000.000€ / 6.000 υπαλλήλους  = 1.666,67€ μικτά…

Δηλαδή, όσοι/ όσες επιλεγούν αφού πιάσουν ατομικούς στόχους, συναινέσουν στην αξιολόγηση και ακολουθήσουν πρόθυμα, χαμογελαστά και αδιαμαρτύρητα τις εντολές των προϊσταμένων, θα πάρουν ένα κατοστάρικο το μήνα στην καλύτερη περίπτωση!

Να μην ξεχάσουμε κιόλας ότι ο ΓΓ ΕΣΠΑ δήλωσε ότι το μπόνους θα αντικαταστήσει την αμοιβή των υπερωριών. Που στην περίπτωση μισθού κλιμακίου 1.800€/μήνα θα έφταναν ετήσια τα (1.800/280)*240 = 1.542,86€ μικτά. 


Ποιο είναι το σύστημα κινήτρων, η μέθοδος και τα κριτήρια και οι στόχοι που πρέπει να πιαστούν;

Αυτό θα είναι έκπληξη! Θα αποφασιστεί με ΚΥΑστην οποία θα ορίζονται οι υπηρεσίες, τα συλλογικά όργανα, οι φορείς υλοποίησης στους οποίους εφαρμόζεται το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, εξειδικεύονται η μέθοδος, τα κριτήρια και το σύστημα στοχοθεσίας, το ύψος της επιπλέον ανταμοιβής, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 25 (άρθρο 50 παρ.8)


Τι σημαίνει «Αναστολή μείωσης προσωπικής διαφοράς κατά την μισθολογική εξέλιξη των υπάλληλων» (άρθρο 28). Μας αφορά;

Σημαίνει ότι κάθε φορά που αλλάζουμε κλιμάκιο δεν θα μειώνεται ο καθαρός μισθός που θα παίρνουμε στο χέρι αλλά θα παίρνουμε την αύξηση των 59€ μικτά του κλιμακίου με «κλειδωμένη» την προσωπική διαφορά/υπερβάλλουσα μείωση μέχρι την 31/5/2024. Και αφορά σε όλους και όλες που αμείβονται με τον Ν.4354/2015 και λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, άρα και στη ΜΟΔ. Παγιώνοντας έτσι τις μεταξύ μας μισθολογικές διαφορές, αφού «κλειδώνει» και δεν απομειώνεται πλέον η προσωπική διαφορά, ώστε να φτάσει κάποτε να μηδενιστεί και να αμείβονται με το ίδιο ποσό εργαζόμενοι/ες του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου.


Περί της αξιολόγησης και του «εξισωτισμού»

Δεν είναι νέο ότι τα σχέδια για την αξιολόγηση στο δημόσιο, σκοπό έχουν πάντα να μεταθέτουν τις ευθύνες για τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης στους/στις εργαζόμενους/ες και στην «ατομική τους ευθύνη», να δημιουργούν τεχνητούς διαχωρισμούς μεταξύ μας, να καλλιεργούν το κλίμα της υποταγής στις κυβερνητικές επιλογές και της συνδιαλλαγής μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων στις υπηρεσίες. Να διαμορφώνουν εν τέλει τη δεξαμενή για μελλοντικές απολύσεις.

Όταν όμως  υπουργός είναι ο Βορίδης, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα (τσεκουράτα θα λέγαμε): «Το Κράτος ως ιδεολογικός μηχανισμός - Από την αναπαραγωγή του εξισωτισμού στην ακεραιότητα και την αξιοκρατία». Είναι ο τίτλος της ομιλίας του Υπ. Εσ. στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ, μαθαίνουμε ότι με το νέο νομοσχέδιο ο Βορίδης κηρύσσει ανένδοτο ενάντια στον «εξισωτισμό» και «την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς» (για να το έχει υποστηρίξει τόσες φορές ο Υπ. Εσ. έτσι θα είναι…), τη διαφθορά (…) και προωθεί την αξιοκρατία!


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τον «εξισωτισμό» τον έχουμε νιώσει στο πετσί μας εδώ και 10 χρόνια, με το μισθολόγιο των 1.000 διαφορετικών αμοιβών για την ίδια εργασία, πάντα μετά από τα μνημονιακά πετσοκόμματα (βλ. και «εξορθολογισμό αμοιβών»).


Την «αξιοκρατία» την ξέρουμε καλά από τις μεθοδεύσεις ορισμού «αιώνιων» και νεότερων προϊσταμένων, τον Ν. 4914/2022 για το ΕΣΠΑ που πάλι αφήνει θολό τοπίο και «μεταβατικές διατάξεις» για τους προϊστάμενους, σε ένα σύστημα που δημιουργούνται νέες υπηρεσίες –άρα νέες θέσεις προϊσταμένων - και συγχωνεύονται ή μετονομάζονται παλιότερες. Για να μη μιλήσουμε για την επιμονή με την οποία προωθείται η ρύθμιση εξομάλυνσης «παλιών» και «νέων» προϊσταμένων για να μην είναι ριγμένα τα «δικά τους» παιδιά ή για αλεξιπτωτιστές ΔΥ που εμφανίζονται σε υπηρεσίες χωρίς διαδικασίες και προαλείφονται για προϊστάμενοι, απευθείας από το γραφείο του ίδιου του Βορίδη!


Για τη διαφθορά, εδώ μόνο πικρά μπορούμε να χαμογελάσουμε!


Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε κηρύξει αποχή από την αξιολόγηση. Διαφωνούμε με τον κατακερματισμό της δουλειάς μας- που είναι ομαδική- σε ατομικούς στόχους, με «τυράκι» ένα εξευτελιστικό μπόνους των 100€ στην καλύτερη περίπτωση και σίγουρα όχι για όλους και όλες.


Διαφωνούμε δηλαδή με τις διακρίσεις, τους εξευτελιστικούς ανταγωνισμούς μεταξύ μας στους χώρους δουλειάς, τις ανίερες συμφωνίες με προϊστάμενους που θα αποφασίζουν τους λίγους εκλεκτούς και τις λίγες εκλεκτές που θα παίρνουν ένα αντίδωρο  για να εκτελούν αδιαμαρτύρητα και χωρίς να σηκώνουν κεφάλι, ό,τι εντολές τους δίνονται.


Με καθρεφτάκια και χάντρες δε πληρώνεται ούτε το ρεύμα, ούτε το αέριο, ούτε η βενζίνη και το σούπερ μάρκετ.


Για άλλη μια φορά φωνάζουμε σε όλους τους τόνους και διεκδικούμε:


  • ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΡΑ ΩΣ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
  • 13ο και 14ο ΜΙΣΘΟ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: