Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΑΠΡΙΛΗ - ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Η κυβερνητική πολιτική έχει προκαλέσει τεράστια όξυνση των εργατικών και λαϊκών προβλημάτων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που πυροδοτήθηκε με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, ως αντίδραση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή, τα έχει κάνει εκρηκτικά. Πολύχρονες και πολλαπλές κρίσεις έχουν γονατίσει τον κόσμο της δουλειάς.


Μέσα σε δύο δεκαετίες οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες απώλεσαν δικαιώματα και κατακτήσεις που θεωρούνταν  δεδομένα και αυτονόητα. Τα υπερκέρδη των πλουσίων είναι τα χρέη που σωρεύτηκαν πάνω στην πλάτη της εργατικής τάξης. Οι ανισότητες μεταξύ των λίγων που έχουν τα πάντα και των πολλών που δεν έχουν παρά ελάχιστα βάθυναν και άνοιξαν την όρεξη για ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στην εργασία.


Η ακρίβεια καλπάζει, ο πληθωρισμός απομειώνει και τα τελευταία ψίχουλα αγοραστικής δύναμης. Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι χαμηλότερα από ό,τι πριν 15 χρόνια. Η φορολογία των λαϊκών εισοδημάτων γίνεται όλο και βαρύτερη. Η ανεργία και η υποαπασχόληση θεριεύουν, το δικαίωμα στη σταθερή εργασία υπονομεύεται με την επιβολή ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Το δημόσιο σύστημα υγείας, πρόνοιας και ασφάλισης ξεχαρβαλώνεται. Η φτώχεια, η ανέχεια, τα χρέη και οι στερήσεις βασικών αγαθών πνίγουν εκατομμύρια ανθρώπων. Τα καρτέλ των βιομηχάνων της ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των καυσίμων – μια δράκα ανθρώπων, δηλαδή – με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης,  απομυζούν  το αίμα των εργαζομένων.


Όμως για την όξυνση των προβλημάτων δεν φταίνε τα παραπάνω. Αυτά είναι κρίσεις που δημιουργεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα για να μετατραπούν στα χέρια των κυβερνώντων σε «χρήσιμες ευκαιρίες» και να επιτεθούν στην εργασία, να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους και να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο. Τα κυβερνητικά μέτρα δήθεν «προστασίας» είναι κυριολεκτικά μια κοροϊδία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη και τις συνθήκες της πανδημίας, όχι μόνο διατήρησε αλλά και επέκτεινε τα προηγούμενα σκληρά μέτρα των μνημονίων, προσθέτοντας τον κρατικό έλεγχο και την υπονόμευση της λειτουργίας των σωματείων, για το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων.


Στη ΜΟΔ με το νόμο 4914/2022 για το νέο ΕΣΠΑ αποδυναμώνεται ο ρόλος και ο χαρακτήρας της εταιρείας, υποβαθμίζεται το εργασιακό μας μέλλον και διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο διοίκησης, με αναξιοκρατία και αδιαφάνεια.


ΦΤΑΝΕΙ!


Για να μπει φραγμός σε αυτή την πολιτική, όπως δείχνουν οι πρόσφατοι νικηφόροι αγώνες (e-food, COSCO, Πετρέλαια Καβάλας κ.ά.), απαιτείται η πλατιά ενωτική κινητοποίηση των εργαζόμενων και οι μαζικοί απεργιακοί αγώνες. Η απεργία της 6 Απρίλη είναι μια αφετηρία σε ένα νέο κεφάλαιο που αυτή τη φορά δεν πρέπει να μείνει στη μέση.

Μαζικά, αλληλέγγυα, αποφασιστικά οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες παλεύουμε για:


·         Μειώσεις στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και των βασικών αγαθών

·         Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις

·         Αυξήσεις στους μισθούς τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού

·         Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

·         Ξεπάγωμα των ωριμάνσεων  της διετίας 2016-2017 (το κλιμάκιο που μας κλέψανε)

·         Κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (Ν 4808/2021)

·         Μαζικές προσλήψεις σε υγεία και παιδεία

·         Αυξήσεις στις συντάξεις και οικονομική στήριξη των ανέργων

·         Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας – Μόνιμη και σταθερή εργασία – υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

·         Στήριξη των δημόσιων συστημάτων υγείας, παιδείας, ασφάλισης, πρόνοιας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

·         Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο και ενίσχυση του μαζικού αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού αγώνα ενάντια σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσία.

 

Επιπλέον, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στον ΣΕΜΟΔ παλεύουμε και για:


·         Ρύθμιση μισθολογικής εξομάλυνσης ως το πρώτο βήμα για τη δίκαιη, ισότιμη και αξιοπρεπή αμοιβή όλων των εργαζόμενων στη ΜΟΔ

·         Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με τη ΜΟΔ, για την κατάρτιση ΣΣΕ  με μισθολογικά κλιμάκια, απαλλαγμένες από την εποπτεία και τους κόφτες του ΓΛΚ

·         Την ομαλή μετάβαση όλων των εργαζόμενων στις νέες δομές ΕΣΠΑ χωρίς εξαιρέσεις, διακρίσεις και αποκλεισμούς

·         Νέες προσλήψεις αορίστου χρόνου

·         Μετατροπή των συμβάσεων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ

 

Στις 6 Απρίλη να είμαστε όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ – Πλ. Κοραή, ώρα 10.30 π.μ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: