Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Ενημέρωση για τη συνάντηση μεταξύ ΜΟΔ και ΣΕΜΟΔ στις 18/4/2022

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 

Η άσκηση πίεσης, η δημοσιοποίηση των αιτημάτων μας, η ανάδειξη των αστοχιών και οι έστω κάποιες μορφές κινητοποίησης, φαίνεται ότι ενόχλησαν και ενοχλούν την πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση της ΜΟΔ, κρίνοντας από τον εκνευρισμό που επικρατεί στην πλευρά τους.

 

Ο πρόεδρος της ΜΟΔ, στη συνάντησή του στις 18/4/2022 με το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, παρουσία εργαζομένων από την ΚΥ, με θέμα της εφαρμογή (επιτέλους) της ΕΣΣΕ 2021-2022, έβαλε από μόνος του στη συζήτηση το θέμα της εξομάλυνσης αλλά και το περίφημο «μπόνους», με προφανή στόχο να απολογηθεί για τις παλινωδίες του προηγούμενου διαστήματος αλλά και για το ναυάγιο της ρύθμισης για τη μισθολογική εξομάλυνση. Για πολλή ώρα κατέβαλλε προσπάθειες να πείσει ότι πάλεψε και κοπίασε για τη ρύθμιση, αλλά  δεν θα το κάνει εφεξής μιας και δεν του το αναγνωρίζουμε και τον κατηγορούμε (!) μέσα από τις ανακοινώσεις μας.

 

Η τελευταία «γραμμή» φιλεργατικότητας είναι η κοστολόγηση του πριμ παραγωγικότητας που ο πρόεδρος πιθανολογεί ότι θα μπει ξεχωριστά ως ρύθμιση στο ν/σ του ΥΠΕΣ…. στο οποίο ν/σ δεν προώθησε τη ρύθμιση για την εξομάλυνση γιατί του είπαν ότι δε θα πέρναγε τώρα!

 

Όμως. όσες προσπάθειες κι αν κάνει ο πρόεδρος να αλλάξει την ατζέντα και να μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο μας, θυμίζουμε ότι το αίτημα του ΣΕΜΟΔ είναι η μισθολογική εξομάλυνση ως το πρώτο βήμα για μισθολογική δικαιοσύνη και αυξήσεις στους μισθούς μας, που είναι πιο επιβεβλημένες και αναγκαίες όσο ποτέ. Και ότι ο χρόνος για την ικανοποίηση του αιτήματός μας, εκπνέει για την πολιτική ηγεσία.

Το περίφημο πριμ παραγωγικότητας που προωθεί «πιλοτικά» το ΥΠΕΣ για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, είναι ψίχουλα (κατά μέγιστο 15% επί των ετήσιων αποδοχών του βασικού μισθού κλιμακίου), συνδεδεμένα με αξιολόγηση και επίτευξη άπιαστων στόχων, κατόπιν υποδείξεων των προϊσταμένων και μόνο για τις/τους εργαζόμενες/ους που συνδέονται με τους στόχους αυτούς Δεν είναι τυχαίο που η εφαρμογή του μπόνους παραγωγικότητας θα ξεκινήσει από υπηρεσίες εμπλεκόμενες με το Ταμείο Ανάκαμψης, που ήδη βοούν για το ανέφικτο τήρησης των οροσήμων που ορίστηκαν από φωστήρες χρυσοπληρωμένους συμβούλους, χωρίς καμιά διαβούλευση με τις υπηρεσίες και τους δικαιούχους.

 

Αναφορικά με την εφαρμογή της ΕΣΣΕ, σύμφωνα με την ενημέρωση, μόλις εγκριθεί από τη ΓΔΟΥ του ΥΠΑΝΕ ο τροποποιημένος π/υ της ΜΟΔ, θα αρχίσουν να αποδίδονται οι παροχές, με τη σειρά που τις έθεσε ο ΣΕΜΟΔ και βάσει των αποτελεσμάτων της κοινής ομάδας εργασίας (ΜΟΔ και ΣΕΜΟΔ) που δημιουργήθηκε:  βρεφονηπιακοί, κατασκηνώσεις, θερινά camps, αναρρωτικές 2021, καθώς επίσης και τμήμα της διατακτικής για το 2022.

Αναφορικά με τις παροχές του 2022  (βρεφονηπιακοί, κατασκηνώσεις) και προκειμένου να δοθούν  χωρίς φορολογικές - ασφαλιστικές κρατήσεις, δηλαδή να συμβληθεί απευθείας η ΜΟΔ με παρόχους, αναζητείται ακόμα λύση.

Τέλος, για το θέμα της απόδοσης των υπολοίπων παροχών («κουβάς») φαίνεται ότι θα πάρει χρόνο, καθώς θα χρειαστεί και νέος κανονισμός εφαρμογής της ΕΣΣΕ.

Φυσικά, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης δε δόθηκε καμιά απάντηση για το χρόνο αναθεώρησης του π/υ της ΜΟΔ και ενεργοποίησης της ΣΣΕ, που υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2021, με αποτέλεσμα να μην έχουν δοθεί οι παροχές ούτε του 2021 ακόμα.

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

Άλλη μια χρονιά θα κάνουμε γιορτές κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχοντας υποφέρει για πάνω από δέκα χρόνια (μνημόνια, πανδημία, ακρίβεια, πληθωρισμός, φτώχεια, άγριες περικοπές και λιτότητα) και σηκώνοντας στις πλάτες μας αβάσταχτο και άδικο βάρος βάρβαρων πολιτικών επιλογών  που πληρώνονται αποκλειστικά και μόνο από τους/τις εργαζόμενους/ες.

Θυμόμαστε το «δώρο του Πάσχα» αλλοτινών εποχών και πεισμώνουμε.

Δεν απεμπολούμε και δεν ξεχνάμε τίποτα.

 

Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες, ευχόμαστε καλές γιορτές σε όλες και όλους με υγεία και αισιοδοξία.

 

Καλή Ανάσταση! 

Άη Στράτης, Μάης 1952




Δεν υπάρχουν σχόλια: