Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Ενημέρωση για την παρέμβαση του ΣΕΜΟΔ στο ΔΣ της ΜΟΔ την Πέμπτη 14/4/2022

Το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ αποφάσισε να παρέμβει, στο προγραμματισμένο για την Πέμπτη 14/4/22, ΔΣ της ΜΟΔ ΑΕ για να ζητήσει την άμεση απόδοση παροχών της ΣΣΕ, για τις οποίες η ΜΟΔ ΑΕ μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα.

Όπως, τις παροχές για βρεφονηπιακούς σταθμούς και κατασκηνώσεις του 2021, την ενίσχυση ασθένειας 2021 και το τμήμα της διατακτικής σίτισης για το α’ τρίμηνο του 2022. Παροχές δηλαδή για τις οποίες υπάρχει ήδη κανονισμός και σαφής διατύπωση.

Με δεδομένη την 10ετή καθήλωση των μισθών μας (ύστερα από τις μνημονιακές περικοπές) και την τρομακτική ακρίβεια, αλλά και την ήδη πεντάμηνη ισχύ της ΣΣΕ μας, αναμέναμε τουλάχιστον να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε στο ΔΣ της ΜΟΔ.

Λογαριάσαμε όμως χωρίς τον πρόεδρο της ΜΟΔ, ο οποίος εμφανίστηκε εριστικός, αρνητικός στα αιτήματά μας, ιδιαίτερα ενοχλημένος για την παρουσία μας (αν και αυτός μας κάλεσε στην τηλεδιάσκεψη-δεν πέσαμε από τον ουρανό στο zoom-) και με διάθεση στέρησης του λόγου στο σωματείο. Η απαξίωση που δέχτηκε το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα του συλλόγου μας.

Ενώ λοιπόν η ΣΣΕ μας ισχύει από το Δεκέμβριο του 2021 και θα μπορούσε (και θα έπρεπε) έγκαιρα να τροποποιηθεί ο π/υ της ΜΟΔ για την απόδοση των παροχών, αυτό συνέβη μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η αναμόρφωση αυτή δεν έχει εγκριθεί ακόμα από το ΥΠΑΝΕ. Ο πρόεδρος της ΜΟΔ οχυρώθηκε πίσω από αυτό, αλλά δεν μας εξήγησε γιατί η αναμόρφωση αυτή του π/υ έπρεπε να γίνει μόλις «προχθές», κατόπιν μάλιστα αιτήματος του ΣΕΜΟΔ και όχι πχ τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος αρνήθηκε ακόμα και την απόφαση να ζητηθούν από το Διοικητικό τα δικαιολογητικά από τους συναδέλφους για τις παροχές, για να δρομολογηθούν οι πληρωμές μέχρι να εγκριθεί ο π/υ. Ξεχνώντας ότι η ΣΣΕ έχει την υπογραφή του, δήλωσε ότι η πρόνοια για χρηματικές διευκολύνσεις δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, λόγω αδυναμίας της ΜΟΔ να τη φέρει εις πέρας. Τόνισε πως το  γεγονός  ήταν σε γνώση του από το 2019, αλλά δέχτηκε να συμπεριληφθεί και στη ΣΣΕ 2021-2022, επειδή … «οι συνδικαλιστές φωνάζουν»!

Από τα παραπάνω, εικάζουμε ότι η αναμόρφωση του π/υ της ΜΟΔ καθυστέρησε τόσο πολύ για να ενσωματώσει την πρόβλεψη του νόμου για τη διατακτική σίτισης στους ΔΥ, για την οποία τόσο πολύ «κόπιασε» ο πρόεδρος της ΜΟΔ (και για να είμαστε ακριβείς, μόνο εκεί διαπιστώσαμε προσπάθεια εκ μέρους του).

Φάνηκε, βέβαια, ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι τον θεωρούμε συνυπεύθυνο για τη μη ρύθμιση για τη μισθολογική εξομάλυνση, ισχυριζόμενος ότι τόσο αυτός και το ΔΣ της ΜΟΔ όσο και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝΕ με επιστολές, «έδωσαν μάχη» για να προχωρήσει η ρύθμιση, που «σκόνταψε στο ΓΛΚ». Θεώρησε μάλιστα ότι το σωματείο πρέπει να τον ευγνωμονεί κιόλας για τις προσπάθειές του!

Θυμίζουμε όμως ότι το ΓΛΚ αγνοούσε εντελώς τη ρύθμιση για την εξομάλυνση, όπως αποδείχθηκε στη συνάντηση του ΣΕΜΟΔ με τον Σκυλακάκη, παρουσία του, ενώ η περίφημη αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΑΝΕ και ΓΛΚ που θα μπορούσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς για τη δήθεν προσπάθεια δε μας δόθηκε ποτέ, αν και τη ζητήσαμε.

Θυμίζουμε, επίσης, την τοποθέτησή του στην επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο ΕΣΠΑ 2021-2027, όπου δεν βρήκε μισή λέξη να πει για τους/τις εργαζόμενους/ες στη ΜΟΔ, την ώρα που ευχαριστούσε έναν σωρό άλλους φορείς.

Επισημαίνουμε, τέλος, ότι η λειτουργία της ΜΟΔ είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών των εργαζομένων της.  Εμείς θα έπρεπε να είμαστε η πρώτη προτεραιότητα του προέδρου της, αντί να αντιμετωπιζόμαστε σαν παρείσακτοι/ες και ενοχλητικοί/ές.

Η κυβερνητική πολιτική, «την οποία ο πρόεδρος της ΜΟΔ εφαρμόζει στο χώρο εργασίας μας με δική του επιλογή» έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή μας.

Καλούμε τον πρόεδρο της ΜΟΔ να αναλάβει τις ευθύνες του, τόσο για την έγκαιρη απόδοση των παροχών της ΣΣΕ, ενόψει της τεχνικής συνάντησης που ορίστηκε για την Δευτέρα 18/4/22, όσο και για την προώθηση του αιτήματος της μισθολογικής εξομάλυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: