Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Η απόρριψη του αιτήματος για μισθολογική εξομάλυνση ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής ιδεοληψίας

Με τη συνάντηση του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ με τον αν. υπ. Σκυλακάκη στις 18/3, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν αυτής, αποκαλύφθηκε περίτρανα, εκτός από το συνήθη εμπαιγμό του σωματείου για το θέμα της μισθολογικής εξομάλυνσης και η μεθόδευση της διοίκησης της ΜΟΔ και του υπουργού Ανάπτυξης, που χρησιμοποίησαν (με επιτυχία η αλήθεια είναι) τον πάντα πρόθυμο ΣΕΜΟΔ για την προώθηση όλων των ζητημάτων που αυτοί έβαλαν ως προτεραιότητα. Στα θέματα αιχμής της διοίκησης της ΜΟΔ και του ΥΠΑΝΕ ήταν η προώθηση της μισθολογικής εξομάλυνσης μεταξύ «παλιών» και «νέων» προϊσταμένων, η απόδοση της διατακτικής σίτισης στους ΔΥ και το μπόνους παραγωγικότητας για λίγους, συνδεδεμένο με την επίτευξη στόχων.


Σίγουρα όμως δεν ήταν σοβαρό θέμα για υποστήριξη από την διοίκηση και την πολιτική ηγεσία, αυτό της μισθολογικής εξομάλυνσης μεταξύ των εργαζομένων στη ΜΟΔ. Και εξηγούμαστε:

  • Η περιβόητη ρύθμιση εξομάλυνσης που συντάχθηκε από τον πρόεδρο και τις υπηρεσίες της ΜΟΔ, υποτίθεται ότι στάλθηκε 3 φορές ως αίτημα από το ΥΠΑΝΕ στο ΥΠΟΙΚ. Ζητήσαμε ως ΣΕΜΟΔ να δούμε την αλληλογραφία αυτή, για να κατανοήσουμε τα επιχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας, αλλά αγνοήθηκε το αίτημά μας, πιθανόν επειδή δεν υπήρξε καν η αλληλογραφία αυτή. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίστηκε η διευθύντρια του γραφείου Σκυλακάκη, στην πρώτη μεταξύ μας συνάντηση.
  • Ο πρόεδρος της ΜΟΔ, ο οποίος δήθεν δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το αίτημά μας στην Επιτροπή της Βουλής, δεν βρήκε μισή λέξη να πει στην τοποθέτησή του για τους/τις εργαζόμενους/ες στη ΜΟΔ και τα δίκαια αιτήματά μας.
  • Στην πρώτη (και μοναδική επί της ουσίας) συνάντηση του ΣΕΜΟΔ με τον ΥΠΑΝΕ Γεωργιάδη, μας ανακοινώθηκε ως μεγάλη μας νίκη, ότι ικανοποιήθηκαν τα 2 από τα 3 αιτήματά μας, δηλαδή η εξομάλυνση μεταξύ προϊσταμένων και η διατακτική των ΔΥ. Μόνο που (και αυτό δηλώθηκε άμεσα στον ΥΠΑΝΕ) αυτά ΔΕΝ ήταν αιτήματα του ΣΕΜΟΔ. Ακολούθησε η προσπάθεια του προέδρου της ΜΟΔ να εμπλακεί ο ΣΕΜΟΔ στη διατύπωση της ρύθμισης για τη διατακτική των ΔΥ (και μόνο), τακτική που αποδέχθηκε και συμμετείχε η πλειοψηφία του ΔΣ. Για να φτάσουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ χωρίς τη ρύθμιση για τη μισθολογική εξομάλυνση, χωρίς την αφαίρεση των διατυπώσεων που υπονομεύουν το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων στο Interreg και χωρίς την πρόβλεψη για μπόνους.
  • Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝΕ και ο πρόεδρος της ΜΟΔ μας έκλεισαν πάλι το μάτι, τάζοντας τη συμπερίληψη της ρύθμισης για την εξομάλυνση σε επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ. Εκμεταλλεύτηκαν την επιμονή του ΣΕΜΟΔ για συνάντηση με τον αν. υπ. Σκυλακάκη και παραμονή της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΜΟΔ έστειλε για πρώτη ίσως φορά στο ΥΠΟΙΚ τη διατύπωση της ρύθμισης, με κοινοποίηση στον ΣΕΜΟΔ.

Μόνο τη ρύθμιση εξομάλυνσης; Όχι φυσικά. Και τη ρύθμιση για την εξομάλυνση των προϊσταμένων και τη ρύθμιση για μπόνους στο σύνολο του προσωπικού. Καθορίζοντας έτσι, στην πλάτη του ΣΕΜΟΔ και με την ανοχή του, την ατζέντα της συνάντησης. Με αποτέλεσμα, να αναλωθεί πολύς χρόνος για τη ρύθμιση για τους προϊστάμενους, τη μόνη που φάνηκε να έχει υπόψιν του ο Σκυλακάκης και κατά δήλωσή του, τη μόνη που υποστήριξε θερμά το ΥΠΑΝΕ και τον ανάγκασε να τη δεχτεί. Τη ρύθμιση για μισθολογική εξομάλυνση των εργαζομένων στη ΜΟΔ την αγνοούσε και τη διάβασε για πρώτη φορά στη συνάντηση. Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή δεν υποστηρίχτηκε ποτέ από το ΥΠΑΝΕ. Κοινώς, ο πρόεδρος της ΜΟΔ και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝΕ, μας άδειασαν κανονικά.


Αντί της ικανοποίησης του δίκαιου αιτήματος για ίση αμοιβή, προέκριναν την μισθολογική αναβάθμιση των προϊστάμενων, που επί της ουσίας θα ορίζονται από την πολιτική ηγεσία (δήθεν μέχρι την ολοκλήρωση του νέου διαγωνισμού) και θα είναι υπεύθυνοι για τις συνθήκες γαλέρας που θα διαμορφωθούν στις υποστελεχωμένες ΕΥ για το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2014-2020, για την εκκίνηση του ΕΣΠΑ 2021-2027 και για το πιάσιμο των “milestones” του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την υποσχετική μπόνους και μόνο, για την αύξηση των αποδοχών μας, που φυσικά δεν θα είναι το οριζόντιο των 2 μισθών ετησίως για όλους/ες, που είχε υποσχεθεί ο ΓΓ ΕΣΠΑ, αλλά ποσοστό έως 15% επί των βασικών ετήσιων αποδοχών για τους/τις υπάκουους/ες εργαζόμενους/ες και μόνο, αφού σύμφωνα με τον Σκυλακάκη θα συνδέεται με την ατομική αξιολόγηση.

Καμιά έκπληξη από την πολιτική ηγεσία. Ο σχεδιασμός της είναι βγαλμένος απευθείας μέσα από τα εγχειρίδια του νεοφιλελεύθερου μάνατζμεντ. Και το αίτημα για εξίσωση μισθών, μάλλον της φέρνει ανατριχίλα.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το αίτημα αξιοπρέπειάς μας ως εργαζόμενοι/ες για μισθολογική ισότητα, παρά τις παλινωδίες και την ιδεοληψία της πολιτικής ηγεσίας, παραμένει δίκαιο και εφικτό. Το αίτημα αυτό συζητιέται και τεκμηριώνεται πλέον σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και έχει γίνει δεκτό και υποστηρίζεται από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η διεκδίκησή μας, με όλους τους τρόπους που ο ΣΕΜΟΔ θα αποφασίσει, καθώς και ο Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι αν το ΥΠΑΝΕ θέλει, το ΥΠΟΙΚ θα μπορέσει…

Στη φάση αυτή, οποιαδήποτε αλλαγή της ατζέντας διεκδικήσεων του συλλόγου, δίνει διέξοδο και χρόνο στην πολιτική ηγεσία για να μας εμπλέξει σε νέο κύκλο ατέρμονων διαπραγματεύσεων, πιθανόν χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Και σίγουρα, δεν ξεχνάμε την προτεραιότητα του συλλόγου για την εξασφάλισης αξιοπρεπούς εργασιακού μέλλοντος στους/στις συναδέλφους/ισσες του Interreg, το οποίο υπονομεύτηκε από άλλους «συναδέλφους» σε κυβερνητικές θέσεις και στους οποίους πρέπει να καταλογιστούν οι ευθύνες που τους αναλογούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: