Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

8 Μάρτη: Τιμούμε τους αγώνες του γυναικείου κινήματος

Στις 8 Μάρτη τιμούμε τους πολύχρονους αγώνες του γυναικείου κινήματος για την κοινωνική χειραφέτηση των γυναικών, ενάντια στις εργασιακές, μορφωτικές, οικονομικές ανισότητες, στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης που φτάνει μέχρι τις γυναικοκτονίες.

Η καθιέρωση της 8ης Μάρτη έχει τις ρίζες της σε μια σημαντική στιγμή του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, στην απεργία των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, το 1857.

Η Β' Διεθνής Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, μετά από πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν, μιας από τις ηγετικές γυναικείες προσωπικότητες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, αποφάσισε να καθιερώσει την 8η Μάρτη ως Διεθνή Μέρα της Γυναίκας.

Όπως είχε πει ο Φ. Έγκελς «το μέτρο του πολιτισμού κρίνεται από τη θέση της γυναίκας μέσα σ’ αυτόν».

Η μέρα αυτή, φέτος, συμπίπτει με τον αγώνα που δίνει η νέα γενιά για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την καταστρατήγηση του Συντάγματος, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία και πλήττει τα παιδιά  τής εργατικής τάξης και  των λαϊκών στρωμάτων.

Για να τιμήσει την ημέρα αυτή το ΕΚΑ έχει προκηρύξει 4ωρη Στάση Εργασίας στις 8 Μάρτη από τις 11.00 έως τις 15.00 με συγκέντρωση στην πλ.  Κλαυθμώνος στις 12:00μμ.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας και στα κατά τόπους συλλαλητήρια.

Στην Αθήνα θα έχουμε προσυγκέντρωση στη στοά Κοραή στις 12:00μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: