Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Θέσεις της ΑΠΕ ΜΟΔ στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27/3/2018

 


ü  ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΣΣΕ

1.       Η διεκδίκηση συνεχίζεται και στα δύο μέτωπα (Αμοιβές και «μη μισθολογικά» - Θεσμικά»). Αξιολογούμε ως κάτω των προσδοκιών την πρόταση της διοίκησης, τόσο σε ότι αφορά τον «αποκλεισμό» σειράς αιτημάτων μας, όσο και στο ύψος των καλύψεων για τα αιτήματα που αποδέχεται. 

2.       Η αποστολή των στοιχείων μισθοδοσίας από τη διοίκηση της  ΜΟΔ αποδεικνύει ένα άδικο, κατακερματισμένο και πολλών ταχυτήτων σύστημα αμοιβών που καταστρατηγεί την συνταγματική επιταγή της «ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας».

3.       Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στο μισθολόγιο δεν μπορεί παρά να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παρούσας διαπραγμάτευσης για Επ.ΣΣΕ με βάση την πρόταση του ΣΕΜΟΔ για δημιουργία νέων μισθολογικών κλιμακίων, κοινών για όλους του εργαζομένους στην εταιρεία.

4.       Η διεκδίκηση για τις αμοιβές μας κόντρα στις μνημονιακές επιταγές, παραμένει βασικός άξονας της παρούσας διαπραγμάτευσης και γι’ αυτό δεν συμφωνούμε σε μια Επ.ΣΣΕ «αλά καρτ».  Γι αυτό:

α.      Ζητούμε άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία το μισθολόγιο. Καταγγέλλουμε την παρελκυστική τακτική που ακολουθείται από την ηγεσία του ΥΠΟΙΑΝ η οποία δεν έχει ορίσει αυτή την συνάντηση, όταν ο ΣΕΜΟΔ την έχει ζητήσει από τις 16/2.

β.      Προχωρούμε σε απεργιακή κινητοποίηση αμέσως μετά το Πάσχα και  συγκέντρωση στο υπουργείο, για να πιέσουμε για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Εάν έχει μέχρι τότε οριστεί συνάντηση, να αποτελέσει η κινητοποίηση μέσο πίεσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

γ.       Απαιτούμε η διοίκηση της ΜΟΔ να μην μείνει στην διαπίστωση του προβλήματος, όπως αναδεικνύεται από τα μισθολογικά στοιχεία, αλλά να στηρίξει εμπράκτως την διεκδίκηση των εργαζομένων προς την πολιτική ηγεσία.

5.       Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΜΟΔ σε ότι αφορά τα μη μισθολογικά και τα θεσμικά αιτήματά μας, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΕΜΟΔ και διαμορφώθηκε από τη ΓΣ της 13/12/2017.

 

ü  ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κύριος στόχος της «αξιολόγησης» είναι η μεταφορά των ευθυνών για την κατάσταση του δημοσίου στις πλάτες των «ανεπαρκών» υπαλλήλων, η δημιουργία τεχνητών διαχωρισμών μεταξύ των εργαζομένων, η καλλιέργεια κλίματος πειθάρχησης στις κυβερνητικές επιλογές και συνδιαλλαγής μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων στις υπηρεσίες,  η εξυπηρέτηση της στρατηγικής του μικρού «επιτελικού» κράτους που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, το περαιτέρω χτύπημα των ΣΣΕ, η δημιουργία ενός ελιτίστικου στρώματος Δ.Υ. και εν τέλει, η δημιουργία «δεξαμενής» των δυνητικά προς απόλυση «απροσάρμοστων» υπαλλήλων. Το θεσμικό πλαίσιο διαπνέεται από το πνεύμα της μετάθεσης των ευθυνών για τη μη επίτευξη της ατομικής και ομαδικής στοχοθεσίας, που θα τεθούν σε μια επόμενη φάση (άραγε με ποιά κριτήρια και διαδικασίες;) στις πλάτες των εργαζομένων, παραγνωρίζοντας την υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΣΠΑ και των δικαιούχων (ως αποτέλεσμα των μνημονιακών απαγορεύσεων των προσλήψεων), σε ένα περιβάλλον αβάσταχτης πλέον «ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας» του συστήματος. Η σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση, όπως προβλέπεται στον Ν.4354/15 (ενιαίο μισθολόγιο), στόχο έχει τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων, τη σύνδεση του μισθού με την «παραγωγικότητα», με τελικό αποτέλεσμα το χτύπημα του δικαιώματος για υπαγωγή σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Στη σημερινή συγκυρία, όπου η διαπραγμάτευση για την υπογραφή Επ.ΣΣΕ στη ΜΟΔ είναι σε πλήρη εξέλιξη και δεδομένης της απόφασης  της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΜΟΔ της 13ης/12/2017 για άρνηση συμμετοχής στην ατομική αξιολόγηση, η Γενική Συνέλευση

Προκηρύσσει αποχή επ’ αόριστο των ΜΟΔιτών από τις διαδικασίες αξιολόγησης και συστρατεύεται με την ΑΔΕΔΥ, η οποία βρίσκεται σε απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης από το Μάρτιο του 2017, στάση που οδήγησε – παρά τους εκβιασμούς – σε αναδίπλωση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και πάγωμα των διαδικασιών.

Πλαίσιο Δράσης ΣΕΜΟΔ 2018

1.       Αγωνιζόμαστε για την υπογραφή Επ. ΣΣΕ στη βάση της απόφασης της ΓΣ στις 13/12/2017. Εξομάλυνση των μισθολογικών ανισοτήτων με επαναφορά μισθολογικών κλιμακίων κόντρα στον κατακερματισμό και την «εξατομίκευση» των μισθών μας

2.       Απορρίπτουμε και παλεύουμε ενάντια στην ατομική «αξιολόγηση». Κηρύσσουμε ΑΠΟΧΗ από τη διαδικασία και συντασσόμαστε με το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα.

3.       Παλεύουμε  και συντονιζόμαστε με άλλους εργαζομένους ενάντια στην 4η αξιολόγηση του αντιλαϊκού προγράμματος κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα για «έξοδο από τα μνημόνια.»

4.       Αντιστεκόμαστε στα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνει η «μετά-μνημονιακή έξοδος».

5.       Παλεύουμε για τη διατήρηση της Ειρήνης και για την φιλία των λαών της περιοχής, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους πολέμους και τους σωβινισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: