Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Ενημέρωση απ’ τη «μη συνάντηση» του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ με τον υπουργό Γεωργιάδη.

Άνθρακες ο θησαυρός της πολυαναμενόμενης, αλλά τεχνηέντως αποσιωπούμενης, από το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ τηλεσυνάντησης με τον υπουργό Α. Γεωργιάδη.

Η συνάντηση, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 14:30 χθες, δεν έγινε τελικά ποτέ, αφού στις 17:00 τα μέλη του ΔΣ ενημερώθηκαν από τη γραμματέα του υπουργού ότι «ήταν πολύ απασχολημένος με το καλάθι του νοικοκυριού».

Η στάση αυτή του υπουργού, ο οποίος κατά τ’ άλλα έχει δηλώσει ότι έχει στείλει επιστολή στο ΥΠΟΙΚ/ΓΛΚ με το κείμενο της ρύθμισης για τη μισθολογική εξομάλυνση, είναι ενδεικτική της απαξίωσης με την οποία αντιμετωπίζει τις διεκδικήσεις μας.

Μάλιστα, από τη συζήτηση με τον πρόεδρο της ΜΟΔ στο «περιθώριο» της τηλεσυνάντησης, όσο αναμέναμε τον υπουργό, προέκυψε ότι μάλλον αυτή η επιστολή του υπουργού δεν υπάρχει.

Στο θέμα του υπολογισμού του ενδεχόμενου «μπόνους» η διοίκηση της ΜΟΔ φάνηκε να μην έχει αντιληφθεί ότι δεν θα περιλαμβάνει την προσωπική διαφορά, καθώς έχει πάψει να θεωρείται μέρος του μισθού μας μετά την κατάργηση της παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που ξεκίνησε με διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε με την παρούσα διοίκηση.

Αν και για να πούμε του στραβού το δίκιο, αν ίσχυε το αντίθετο, το «μπόνους με αξιολόγηση» θα όξυνε περισσότερο τις μισθολογικές ανισότητες, όσο δεν προχωρά η εξομάλυνση.

Ακόμη, φαίνεται να είναι στο σκοτάδι η διαδικασία εκτίμησης της «ατομικής συμβολής» στην επίτευξη των στόχων, όπως αναφέρει και η επιστολή του προέδρου, και το πώς αυτή συνδέεται με την ατομική αξιολόγηση, από την οποία ο ΣΕΜΟΔ θυμίζουμε ότι απέχει απ’ το 2017.

Επισημαίνουμε τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να ανοίξει ο δρόμος για τη θέσπιση αυθαίρετων κριτηρίων απόδοσης, σύμφωνα με τα οποία, η εκάστοτε κυβέρνηση, θα μπορεί να δίνει κάτι που να θυμίζει αυξήσεις στις μισθολογικές αποδοχές των εργαζομένων, για προεκλογικούς ή άλλους λόγους.

Τέλος, φαίνεται ότι στο «μπόνους» δεν περιλαμβάνονται εργαζόμενοι της ΜΟΔ που δεν εργάζονται στο «στενό» ΕΣΠΑ (αλλά, π.χ., στο πρόγραμμα Τρίτσης κ.ο.κ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: