Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

"ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι" (Για τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα τελευταία κωμικοτραγικά γεγονότα γύρω από τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, είναι το κερασάκι στην τούρτα μιας διαδικασίας, που ήταν εξαρχής υπονομευμένη από τη συμμετοχή στη βαθμολόγηση της προφορικής συνέντευξης και μάλιστα στο εξωφρενικό ποσοστό του 35%.

Όλοι μας έχουμε γίνει λίγο πολύ γνώστες για το πώς η βαθμολογία της προφορικής συνέντευξης σε πολλές περιπτώσεις έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τροποποίηση της βαθμολόγησης των αντικειμενικών κριτηρίων.

Ως παράταξη θεωρούσαμε διαχρονικά ότι η βαθμολόγηση της συνέντευξης στην τελική κατάταξη των υποψηφίων, είναι το βασικό υποκειμενικό εργαλείο, στα χέρια κάθε διοίκησης και πολιτικής ηγεσίας, για την προώθηση της μιας ή την άλλης υποψηφιότητα για θέση ευθύνης.

Πέρα από τη συνέντευξη θεωρούσαμε επίσης πως και το κριτήριο της βαθμολόγησης της προϋπηρεσίας σε θέσης ευθύνης, λειτουργούσε  ετεροβαρώς προς τους συναδέλφους που δεν είχαν τέτοια προϋπηρεσία, ειδικά όταν η στελέχωση των θέσεων ευθύνης με τη διαδικασία του 3614/07 μόνο αντικειμενική δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί, κάτι που θεωρητικά ήθελε να θεραπεύσει ο ν. 4314/14.

Με αυτές μας τις επισημάνσεις, δεν υπονοούμε ότι ο κάθε συνάδελφος που θα επιλεγεί σε μια θέση ευθύνης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ή αυτός που θα απορριφθεί δεν είναι ικανός, άλλα ότι η αντικειμενικότητα της  διαδικασίας, παρά τις όποιες διακηρύξεις του υπουργείου και της πολιτικής ηγεσίας, για «ανοιχτές και διαφανείς» διαδικασίες, ήταν εξ αρχής υπονομευμένη.

Όλες αυτές τις επισημάνσεις μας τις έχουμε κατά καιρούς κάνει δημόσια (δείτε συνημμένες ανακοινώσεις της ΑΠΕ) και διαχωρίσαμε τη θέση μας από την άποψη των παρατάξεων του προεδρείου του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ που έσυραν το σύλλογο σε ψευδεπίγραφες διαβουλεύσεις με τη διοίκηση, για την εξεύρεση ενός, τάχα «αξιοκρατικού» συστήματος επιλογής προϊσταμένων. Όταν μάλιστα η συζήτηση περιστράφηκε σε «παραμετροποίηση» του συστήματος (πόσο ποσοστό θα μετράει η συνέντευξη ή αν θα παρευρίσκεται μέλος του ΣΕΜΟΔ στις συνεντεύξεις κλπ) και όχι στην ουσία της διαδικασίας, καλλιεργώντας επιπλέον αυταπάτες.

Για να είμαστε όμως και ειλικρινείς για τις προθέσεις τους, για μια ολόκληρη περίοδο, (2016-2017) αυτός ήταν και μοναδικός «καημός» τους. Πώς δηλαδή, να παρέμβουν σε αυτή τη διαδικασία και να υπερασπιστούν ή να προωθήσουν τους δικούς τους κομματικούς «αρεστούς», κόντρα στις προθέσεις της κυβέρνησης, παραβλέποντας τα βασικά προβλήματα των συναδέλφων όπως η αποκατάσταση της μισθολογικής ισότητας στη ΜΟΔ, η διεκδίκηση Επ.ΣΣΕ, η αξιολόγηση κλπ

Ήταν ενδεικτική η πλήρως αρνητική στάση τους για το άνοιγμα της διαδικασίας για Επ. ΣΣΕ και για το μισθολογικό, με τη «μανιώδη» υπεράσπιση της ρύθμισης του νόμου 4205/13. Μόνο κάτω από την πίεση των συναδέλφων (στην οποία συνέβαλε και η ΑΠΕ ΜΟΔ) αναγκάστηκαν να αφήσουν αυτό το σχεδιασμό και να προχωρήσουν, χωρίς πραγματικά να το θέλουν, στη διαπραγμάτευση για Επ. ΣΣΕ.

Με τον ίδιο διεκπεραιωτικό τρόπο, μάλιστα της τελευταίας στιγμής, αντιμετώπισαν το θέμα της αξιολόγησης, όταν μπροστά στην απαράδεκτη στάση της διοίκησης να στείλει τις εκθέσεις  αξιολόγησης του 2017, σε προεκλογική για το  ΣΕΜΟΔ περίοδο, βρέθηκαν απροετοίμαστοι, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας.

Χαρακτηριστικό του «κομματικού πατριωτισμού» που αντιμετωπίζουν το θέμα της επιλογής προϊσταμένων, είναι το γεγονός ότι η ΜΟΔ Συλλογικά εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση, όταν η προηγούμενη που έβγαλε για κάποιο θέμα και αφορούσε το ΣΕΜΟΔ, ήταν το Μάρτιο του 2018 (μόνο για να καταγγείλει την ΑΠΕ ΜΟΔ, που αποκάλυπτε το μέγεθος των μισθολογικών ανισοτήτων στους συναδέλφους).

Είναι τέτοια η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους,  που στην ανακοίνωσή τους δεν κάνουν ούτε μια αναφορά στο φλέγον ζήτημα της έγκρισης της Επ. ΣΣΕ από την κυβέρνηση ή στην αποκατάσταση της μισθολογικής δικαιοσύνης στη ΜΟΔ.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ως ΑΠΕ ΜΟΔ αποκαλύψαμε έγκαιρα το πόσο «αξιοκρατικό» και «αντικειμενικό» ήταν το  σύστημα επιλογής προϊσταμένων, της διοίκησης της ΜΟΔ και της κυβέρνησης.

Δεν καλλιεργήσαμε ψεύτικες ελπίδες για «φτιασιδώματά» του και σταθήκαμε απέναντι στις παρατάξεις του προεδρείου του ΣΕΜΟΔ (ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία), που μοναδικό σκοπό είχαν την υπεράσπιση του “status quo” στο ΕΣΠΑ, αλλά και στις υπόλοιπες παρατάξεις του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, που καλλιεργούσαν τέτοιες αυταπάτες.


·         Καλούμε το απερχόμενο προεδρείο του ΣΕΜΟΔ, στη βάση της απόφασης της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, να ενεργοποιηθεί πλήρως για να πιέσει για την άμεση προώθηση της έγκρισης της Επ. ΣΣΕ και να μην μείνει μόνο στην αποστολή μια τυπικής επιστολής προς το ΥΠΟΙΑΝ.

 

·         Καλούμε τις παρατάξεις να δεσμευτούν για την άμεση προώθηση μετά τις εκλογές του αιτήματος της αποκατάστασης της μισθολογικής δικαιοσύνης στη ΜΟΔ, ανεξαρτήτου κυβερνήσεως.

 

·         Καταγγέλλουμε την επιλογή της διοίκησης της ΜΟΔ να στείλει τις εκθέσεις αξιολόγησης την περίοδο που το ΔΣ δεν υφίσταται λόγω εκλογών, όταν γνωρίζει ότι πάνω από το 50% των συναδέλφων απείχε από τη διαδικασία.

 

·         Απαιτούμε από την Διοίκηση της ΜΟΔ και την κυβέρνηση την άμεση έγκριση και ενεργοποίηση της Επ. ΣΣΕ και τη δρομολόγηση των ενεργειών για τη μισθολογική εξίσωση των εργαζομένων στη ΜΟΔ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: