Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕ ΜΟΔ 20/10/2014




ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΜΟΔ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ:
«Συγκρότηση εισήγησης του ΣΕΜΟΔ στην ομάδα διαβούλευσης»
20/10/2014

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,


Η ΑΠΕ ΜΟΔ στις Γενικές Συνελεύσεις  της Τετάρτης 15 και Παρασκευής 17 Οκτωβρίου 2014 κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση: ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΩΡΑ. Κάτι το οποίο δεν έγινε από πλευράς του Υπουργείου και παρά τις καθησυχαστικές  αλλά παρελκυστικές τοποθετήσεις παρατάξεων ότι ξεκινά διάλογος «από μηδενική βάση» ή ότι «πετύχαμε μια μικρή νίκη», το κατάπτυστο σχέδιο νόμου δυστυχώς είναι η βάση του διαλόγου.
Ειδικότερα στη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου 2014,  η ΑΠΕ ΜΟΔ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την αγωνιστική αντιμετώπιση του εμπαιγμού του υπουργείου, σχετικά με την πρόσκλησή μας στην διαβούλευση (βλέπε και κοινωνικό διάλογο) με τους φορείς που επιβουλεύονται τον δημόσιο χαρακτήρα της ΜΟΔ. Καλούν το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα!

Η βασική απαίτηση της ΓΣ 15/10 που αφορούσε την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου και η συζήτηση του από μηδενική βάση δεν έχει  ικανοποιηθεί  και πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση η αναβολή της κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι σε λάθος κατεύθυνση καθώς η συμμετοχή του συλλόγου σε αυτό το στημένο διάλογο το μόνο που εξυπηρετεί είναι τους σχεδιασμούς του υπουργείου, αφού κρίνουμε ότι πρόκειται για μια κίνηση ελιγμού ώστε να κατευνάσει τις αντιδράσεις που δημιούργησε η «διαρροή» του σχεδίου του νόμου και να νομιμοποιήσει με την συμμετοχή των εργαζομένων όλα τα αντεργατικά μέτρα που αυτό προβλέπει.

Επιμείναμε ότι αυτό που προκύπτει σαν καθήκον των εργαζομένων δεν είναι η «προτασεολογία» και η συνδιαχειριστική αντίληψη στην σύνταξη του νόμου, αλλά η συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων στην ΜΟΔ και όλων των εργαζομένων στο ΕΣΠΑ, με άνοιγμα στην κοινωνία για την οικοδόμηση συμμαχιών, στην κατεύθυνση της ανατροπής όλων των αντιδραστικών προβλέψεων του σχεδίου νόμου.
Τα κύρια αιτήματά μας, όπως αποτυπώνονται αναλυτικά στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 15/10 πρέπει να κινούνται σε 3 βασικούς άξονες:
  - Καμία ιδιωτικοποίηση της ΜΟΔ. Δημόσια ΜΟΔ – Δημόσια διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων.
·  - Κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων στο σύστημα διαχείρισης. Όλοι οι εργαζόμενοι στις υφιστάμενες δομές να έχουν εργασία και την επόμενη προγραμματική περίοδο. Όχι σε βλαπτικές μετακινήσεις – τοποθετήσεις.
·      -    Μισθολογική αναβάθμιση. Όχι σε μειώσεις μισθών. Εξομάλυνση των αδικιών.

Παρά την διαφωνία μας με την πρόταση που τελικά ψηφίστηκε και αποδέχεται την υπό προϋποθέσεις συμμετοχή του σωματείου στον κοινωνικό διάλογο, από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 17/10  δεν προκύπτει η θεματολογία (π.χ. Διαχειριστικά θέματα, Σύστημα Δομών) που προτείνει η Πρόεδρος για τη συζήτηση και κατάθεση προτάσεων  και εξακολουθούμε να διαφωνούμε πλήρως.

Καλούμε τους συναδέλφους να το λάβουν υπόψη τους κατά τη διατύπωση προτάσεων και να προτάξουν τα συμφέροντα μας ως εργαζομένων της ΜΟΔ.  Σε αντίθετη περίπτωση θα αποδυναμωθούν οι διεκδικήσεις στα εργασιακά και ο Σύλλογος θα θεωρηθεί συνδιαμορφωτής ενός Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (δομές και διαδικασίες) που εν πολλοίς καθορίζεται από τις απαιτήσεις της νέας ΠΠ και την προαποφασισμένη πολιτική του Υπουργείου.
Επιμένουμε ότι η θέση του ΣΕΜΟΔ πρέπει να είναι:  ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ και να προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για την επίθεση που πρόκειται σε πολύ λίγο καιρό να εξαπολυθεί εναντίον μας.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ (Α.Π.Ε. ΜΟΔ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: