Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΣΕΜΟΔ 17.10.2014

http://www.alfavita.gr/sites/default/files/u683/jhgb.jpg

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΜΟΔ Α.Ε.)

www.semou.gr                         


Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΜΟΔ, που συγκλήθηκε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα μετά τις τοποθετήσεις των παρατάξεων και των συναδέλφων του Συλλόγου Εργαζομένων πήρε την παρακάτω απόφαση:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΣΕΜΟΔ 17.10.2014 

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η μερική αναδίπλωση από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης στο θέμα του σ/ν για το ΕΣΠΑ, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη συσπείρωση που επιδείξαμε ως εργαζόμενοι, στην αποφασιστικότητα με την οποία κινηθήκαμε, στα άμεσα  αντανακλαστικά μας. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποκαλύψαμε τους εν κρυπτώ χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας δημοσιοποιώντας το σ/ν, επέδρασαν καταλυτικά στην αλλαγή της τακτικής της. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι όταν ένα σωματείο αποφασίζει να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα, όταν επιλέγει να σταθεί απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και δεν φοβάται να τους αποκαλύψει και να συγκρουστεί με μαζικούς όρους μαζί τους μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Ωστόσο δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε και να θεωρήσουμε ότι ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης της ΜΟΔ και του ΕΣΠΑ όπως και όλες οι υπόλοιπες εφιαλτικές προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν απομακρυνθεί. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι το υπουργείο δεν σκοπεύει να ξεφύγει από τη λογική πάνω στην οποία συνέταξε το αρχικό σχέδιο νόμου και επιχειρεί ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια» να το περάσει με άλλο τρόπο αφού η τακτική του αιφνιδιασμού δεν τελεσφόρησε.

Σ΄ αυτή την εκτίμηση οδηγούμαστε από το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση πως η διαβούλευση ξεκινά από μηδενική βάση καθώς και από το ότι η ομάδα διαβούλευσης που συγκροτήθηκε περιλαμβάνει όλους τους «εταίρους» που σύμφωνα με το σ/ν θα αποκτούσαν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου.  Η συμμετοχή επομένως του ΣΕΜΟΔ στην εν λόγω ομάδα θα πρέπει να εξεταστεί έχοντας επίγνωση αυτής της κατάστασης και των δυσκολιών της και με ένα συγκροτημένο πλαίσιο αρχών.
Με βάση τα παραπάνω αποφασίζουμε: 
  1. Ο ΣΕΜΟΔ απαιτεί τη ρητή δέσμευση του Υπουργείου ότι το προηγούμενο σχέδιο έχει οριστικά εγκαταλειφθεί και η διαβούλευση ξεκινά από μηδενική βάση εντός και εκτός ομάδας. Σε αντίθετη περίπτωση προχωράμε άμεσα σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.
 2.    Απαιτούμε πολιτική δέσμευση ότι η όποια διαβούλευση θα γίνει εντός ενός πλαισίου που θα εξασφαλίζει τα εξής:

  •  ΜΟΔ 100% Δημόσια με σκοπό την υπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος και των αναγκών της κοινωνίας διατηρώντας και ενισχύοντας το ρόλο της και το σύνολο των αρμοδιοτήτων της.
  • Δημόσια Διαχείριση, Δημόσιο Έλεγχο με Διαφάνεια σε όλα τα Προγράμματα (ΕΣΠΑ, Αγροτική Ανάπτυξη, Αλιεία).
  •  Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας τόσο στις υφιστάμενες όσο και στις νέες δομές χωρίς προαπαιτούμενα, κατηγοριοποιήσεις, αξιολογήσεις και υποβάθμιση των εργασιακών και επαγγελματικών μας δικαιωμάτων
  • Αποκατάσταση όλων  των θεμάτων που κατά καιρούς θέτει ο ΣΕΜΟΔ στη ΜΟΔ και στην πολιτική ηγεσία και μπορούν να καλυφθούν μέσω του σ/ν (νομική κάλυψη, αποταμιευτικό, αποκατάσταση και συλλογική ρύθμιση μισθών, πολιτική μετακινήσεων, εξέλιξης  κλπ.)

 3.      Ο ΣΕΜΟΔ δεσμεύεται από τις αποφάσεις του ΔΣ και το πλαίσιο της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης . Οι εκπρόσωποι του ΣΕΜΟΔ στη διαβούλευση οφείλουν να ενημερώνουν ανοιχτά τους συναδέλφους ανά πάσα στιγμή για όλα τα θέματα και να καταθέσουν πρόταση συλλογικά επεξεργασμένη στη βάση των θέσεων της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης ώστε να μην συρθούμε σε μια διαδικασία, όπου η συμμετοχή μας στην ομάδα θεωρηθεί αποδοχή των εφιαλτικών σεναρίων της κυβέρνησης.  Η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. αφού καλέσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τις ΤΣΕ και τις Τοπικές Συνελεύσεις να καταθέσουν τις απόψεις τους, να τις αποτυπώσει και να διαμορφώσει πρόταση που θα φέρει προς έγκριση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση

  1. Προχωράμε στην υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης 15.10 σχετικά με τις δράσεις δημοσιότητας,  τις επαφές με φορείς και κόμματα, το συντονισμό με άλλα σωματεία  κλπ. ώστε να γίνουν γνωστές οι απόψεις μας και να τύχουν ευρείας στήριξης.
  2. Κινητοποίηση του ΣΕΜΟΔ με στάση εργασίας την επόμενη εβδομάδα τη μέρα της συνάντησης του ΔΣ του σωματείου με τον Υπουργό.
  3. Επιτροπή Αγώνα για την υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων. 
  4. Νέα Γενική Συνέλευση την επόμενη Πέμπτη 23.10 για εκτίμηση των εξελίξεων και καθορισμό των επόμενων ενεργειών μας. 

Εκ μέρους του προεδρείου της ΓΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: