Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΠΕ ΜΟΔ -23/10/2014-


 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ (Α.Π.Ε. ΜΟΔ)

L’état, c’ est moi* !

Το Σχέδιο Νόμου για το Νέο ΕΣΠΑ, δυστυχώς είναι αυτό που διέρρευσε και έχουμε στα χέρια μας. Δεν αποσύρθηκε ούτε και πρόκειται να αποσυρθεί. Αντίθετα παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας από τον Υπ. Αν κ. Δένδια.
Κανένας διάλογος δεν ξεκινά «από μηδενική βάση», όπως προσπαθεί να πείσει η ΜΟΔ Συλλογικά, ενεργώντας παρελκυστικά. Αντιθέτως όλα δείχνουν ότι πάμε σε διαβούλευση εφ όλης της ύλης… ολοταχώς.
(Φωτό ΑΠΕ ΜΟΔ 23/5/2013, από απεργιακή κινητοποίηση)
Αυτό που πραγματικά προκαλεί εντύπωση και αγανάκτηση είναι η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ  που εφαρμόζουν όλοι όσοι ερμηνεύουν κατά το (πολιτικό και κομματικό) δοκούν τις αποφάσεις των Γ.Σ. και τη βούληση των εργαζομένων στη ΜΟΔ.
Για ποιο λόγο είναι αντικαταστατική;
1ο ΣΥΜΒΑΝ: H Πρόσκληση της Προέδρου του ΣΕΜΟΔ στις 20/10 για «συλλογή προτάσεων» με θέματα «αρμοδιότητες, διαχειριστικά» κλπ τα οποία ουδέποτε αποφασίστηκαν  σε ΓΣ.

2ο ΣΥΜΒΑΝ:Η Ανακοίνωση της «ΜΟΔ Συλλογικά» στις 21/10 που καλεί το σύλλογο (εργαζόμενους, ΤΣΕ) να κάνουν προτάσεις (σ.σ. για τη διαβούλευση) που μεταξύ άλλων αναφέρει «….Δίνεται η δυνατότητα στο ΣΕΜΟΔ να προβάλει θεσμικά και οργανωμένα τις θέσεις μας ως προς το ρόλο της ΜΟΔ,  των Δομών  αλλά κυρίως και επί του αντικειμένου της δουλειάς μας στην  επόμενη προγραμματική περίοδο. ..» και προσθέτει
«…….Αρκεί να παρουσιαστεί ένα συγκροτημένο σχέδιο στη βάση μιας στρατηγικής, η οποία μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για  συμμαχίες με τους φορείς και την κοινωνία …» απόσπασμα το οποίο είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με την τοποθέτηση της Προέδρου του ΣΕΜΟΔ και εκπροσώπου της ΜΟΔ Συλλογικά στη ΓΣ στις 17/10 όπου είπε χαρακτηριστικά «το σημαντικό είναι να πάμε στη διαβούλευση και να κάνουμε συμμαχίες…» Λες και μπορούν να υπάρχουν συμμαχίες μεταξύ θύτη και θύματος!

3ο ΣΥΜΒΑΝ: Στο τακτικό  ΔΣ στις 21/10 και πάλι ή ίδια παράταξη συνεπικουρούμενη και από την ετέρα παράταξη της πλειοψηφίας «Εναλλακτική Πρωτοβουλία» προσπάθησε με πλάγιους τρόπους να ξεφύγει και να μην υλοποιήσει την απόφαση της ΓΣ 17/10/2014 ερμηνεύοντας (διασταλτικά) και θεωρώντας ότι μπορεί να μας σύρει σε ένα προσχηματικό διάλογο με κείμενα διαβούλευσης για το πώς θα σφαγιαστούμε, ενώ η τελική απόφαση του ΔΣ  (κατά πλειοψηφία και με τη σύμφωνη γνώμη πια και της ΕΑΣ) εκφεύγει-κατά τον πάγιο πια τρόπο- και ερμηνεύει αποφάσεις έτσι όπως τις κατάλαβε (;) ή όπως (τη) βολεύει.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα και των δύο μαζικότατων ΓΣ 15 & 17/10/2014 που αναφέρουν: «ο ΣΕΜΟΔ απαιτεί τη ρητή δέσμευση του Υπουργείου ότι το προηγούμενο σχέδιο έχει οριστικά εγκαταλειφθεί και η διαβούλευση ξεκινά από μηδενική βάση εντός και εκτός ομάδας. Σε αντίθετη περίπτωση «προχωράμε άμεσα σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις».

Κανένα ΔΣ δεν μπορεί να αλλάζει αποφάσεις ΓΣ. Μόνο μια επόμενη ΓΣ μπορεί. Αυτές λοιπόν οι ενέργειες που ξεδιπλώθηκαν στα έκθαμβα μάτια μας είναι απολύτως αντικαταστατικές και υποτιμούν τη συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες, τις απόψεις των συναδέλφων, τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.

Μετά και την απόφαση του ΔΣ βλέπουμε ότι το κύριο αίτημά μας, «πάρτε το πίσω» έχει διερμηνευτεί στο ότι οι διεκδικήσεις μας απλά είναι οι «κόκκινες γραμμές» της διαβούλευσης. Και μόνο η χρήση αυτής της έκφραση, ανασύρει αλγεινές εντυπώσεις από το πρόσφατο παρελθόν…στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων (λέγε με και υπευθυνότητα).

Δηλαδή σε απλά λόγια, θα «διαβεβαιωθούμε» άλλη μια φορά από την πολιτική ηγεσία όταν αποφασίσει να μας δει- το οποίο θα γίνει μόνο αν απαλειφτεί  ο όρος απεργιακή κινητοποίηση (διότι και οι τοίχοι έχουν αυτιά)  και θα επιστρέψουμε ήσυχα ήσυχα στο γραφείο μας για να συνεχίσουμε το έργο της ανάπτυξης!

Ειλικρινά συνάδελφοι ο ΣΕΜΟΔ πρέπει να διεκδικεί την παγκόσμια πατέντα στην ιστορία του εργατικού κινήματος όπου κερδίζει τα πάντα χωρίς να κάνει καμία κινητοποίηση, καμία προσπάθεια ! Πρέπει ασφαλώς να είμαστε τα πλέον έξυπνα στελέχη που με τεχνοκρατικά και νομικά  επιχειρήματα κατατροπώνουμε τις πολιτικές ηγεσίες (μια τετραετία περίπου), αμολάμε τις μεγαλύτερες εξυπνάδες και τρομαγμένοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι οπισθοχωρούν και εμείς νικάμε. Μόνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν παίζουμε σε αστυνομικό θρίλερ αλλά ζούμε σε μια σκληρή πραγματικότητα και ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι συνδικαλιστικές ευθύνες είναι τεράστιες για τον αποπροσανατολισμό των συναδέλφων. Αντί να οργανώνουμε τις κινήσεις μας και να σταθούμε απέναντι στον οδοστρωτήρα που μας ετοιμάζουν, χάνουμε χρόνο και αφήνουμε (ή μήπως επιδιώκουμε ;) το ηθικό, την αποφασιστικότητα, τη συσπείρωση του συλλόγου να πάει περίπατο. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι συνάδελφοι δεν κινητοποιούνται!

Με ανησυχία και αγωνία βλέπουμε μερίδα μελών του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ να διολισθαίνουν σε πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές του ΣΕΜΟΔ. Νομίζουν ότι μπορούν να αποφασίζουν κατά πως τους βολεύει. Θεωρούν ότι επειδή έχουν πλειοψηφίες στο ΔΣ μπορούν να αλλάζουν αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων. Νομίζουν…

Σαν επίλογος. Aν οι «εμπνευστές» της περίφημης διαβούλευσης και των συμμαχιών προκειμένου να μας «γλυκάνουν τον πόνο» έχουν ήδη λάβει άνωθεν διαβεβαιώσεις για την απαλοιφή του άρθρου 55 στο σχέδιο Νόμου- κάτι που με πάθος προέβαλαν στο ΔΣ- και θα το προβάλουν ως επιτυχία(!) στο σύλλογο, καλούμε τους συναδέλφους να μην «τσιμπήσουν» στο τυρί γιατί θα πέσουμε όλοι μαζί στη «φάκα». Το σύνολο του Σχεδίου Νόμου είναι αντιδραστικό και κατατείνει την εφαρμογή κανονισμών και διατάξεων που ακόμη κι αν δεν μετοχοποιηθεί η ΜΟΔ, ο ιδιωτικός τομές και η εμπλοκή του θα είναι απόλυτη, απειλητική και  διαλυτική. Για να μην αναφέρουμε τις συνθήκες εργασίας, τις αμοιβές, τις απολύσεις και όλα τα υπόλοιπα που θα είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Οι συλλογικές διαδικασίες και οι αποφάσεις είναι και πρέπει να είναι σεβαστές από όλους σε πείσμα όσων θεωρούν  ότι: L’état, c’ est moi!

  *Το κράτος είμαι εγώ

Tα κείμενα του ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ εκφράζουν την παράταξη ΑΠΕ ΜΟΔ. Συγγράφονται και επιμελούνται από όλα τα μέλη. Η ΑΠΕ ΜΟΔ διατηρεί το copyright// apemou.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: