Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023


Τα μηνύματα και οι διεκδικήσεις της Πρωτομαγιάς παραμένουν και φέτος επίκαιρα και επιτακτικά. Μισθοί, αυξήσεις, συλλογικές συμβάσεις, δημόσια αγαθά, συνδικαλιστικές ελευθερίες και πολλά ακόμη παραμένουν αδικαίωτες διεκδικήσεις των εργαζόμενων για τα οποία συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και παλεύουμε τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και στο δρόμο.

Η Πρωτομαγιά βρίσκει το ΣΕΜΟΔ σε ένα σημείο καμπής. Οι κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος με αίτημα «ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο-από όσο θέλαμε- μαζικές ανέδειξαν ότι όταν οι εργαζόμενοι παίρνουν την «υπόθεση» στα χέρια τους, ξεπερνώντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, μπορούν να φέρουν μικρές ή μεγάλες νίκες. 

Σε αυτό το σημείο είμαστε. 

Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αυτά που επιδιώκουμε αλλά δεν αποθαρρυνόμαστε. Το αντίθετο, μας πεισμώνει!  Βήμα το βήμα, πόντο – πόντο με μαζικούς, αλληλέγγυους αγώνες, έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε πίσω όσα μας έχουν κλέψει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Όπως αποδείχθηκε, είναι στο χέρι μας να παραμερίσουμε εκείνες τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες που τόσα χρόνια υπονόμευσαν τις διεκδικήσεις μας και μας αποσυσπείρωσαν, υποσχόμενες ότι με διαδρομισμούς και πολιτικά φλερτ θα λύνονταν τάχα τα προβλήματα. Βέβαια για λίγους και εκλεκτούς/ εκλεκτές δόθηκαν λύσεις  όχι όμως για τους πολλούς και τις πολλές!

Είναι στο χέρι μας παίρνοντας κουράγιο από τα μικρά κέρδη που αποκομίσαμε  να σηκώσουμε κεφάλι διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επιστροφή του 13ου και 14ου  μισθού, δίκαιες και τίμιες ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του μισθού ώστε να χτίσουμε αξιοπρεπή σύνταξη, δημόσια υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, φτηνή λαϊκή στέγη, συνδικαλιστικές ελευθερίες και πολλά ακόμη που απωλέστηκαν  από την εφαρμογή εκδικητικά αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών  «με ή άνευ μνημονίων».

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι μια μουσειακή μέρα. Είναι μέρα περισυλλογής και μνήμης των εργατικών αγώνων αλλά και μέρα απόδοσης τιμών στο εργατικό κίνημα με τη συνέχιση του αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν αλλά δεν πρόκειται να μας χαριστούν αν δεν τα διεκδικήσουμε.

Καλούμε τους/ τις συναδέλφους /σσες να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2023 που έχουν καλεστεί από συνδικαλιστικά σωματεία, κόμματα και φορείς. 

Ως ΑΠΕ ΜΟΔ συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε στις 11/4/2023:

ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

#ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ_ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, #13ος_14ος ΜΙΣΘΟΣ, #ΑΥΞΗΣΕΙΣ_ΣΤΟΥΣ_ΜΙΣΘΟΥΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: