Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μια μέρα πριν τη Γιορτή της Γυναίκας, που σηματοδοτεί τον αγώνα για την κοινωνική ισότητα του «άλλου μισού του ουρανού» η κυβέρνηση, δια στόματος ΓΓ ΕΣΠΑ κ. Κορκολή, παγίωσε τις μισθολογικές ανισότητες στη ΜΟΔ και διαιώνισε ένα απαράδεκτο μισθολογικό καθεστώς, όπως αυτό αποτυπώνεται στα μισθολογικά στοιχεία που έχουν δοθεί από τη διοίκηση και εν μέρει κοινοποιηθεί στο σύλλογο από συναδέλφους.


Ένα μισθολογικό καθεστώς, που εφάρμοσε η προηγούμενη διοίκηση της ΜΟΔ και θα  εξακολουθεί να εφαρμόζει στο διηνεκές και η σημερινή, αφού το ΥΠΟΙΑΝ μετέφερε τη μισθολογική ρύθμιση στις καλένδες.


Η κυβέρνηση με τη στάση της αποδεικνύει ότι όλο αυτό το διάστημα κορόιδευε τους εργαζόμενους, τηρούσε μια παρελκυστική τακτική απέναντι στο ΣΕΜΟΔ με σκοπό να φέρει τη διαπραγμάτευση για την Επ. ΣΣΕ στα όρια και να οδηγήσει εκβιαζόμενους τους εργαζόμενους στην υπογραφή Επ ΣΣΕ μόνο για μη μισθολογικά και θεσμικά ζητήματα.

Από τη μεριά μας, δεν αποδεχόμαστε τα επιχειρήματα του ΓΓ ΕΣΠΑ. Δεν αναγνωρίζουμε «αντιπαλότητες» μεταξύ ΥΠΟΙΑΝ και ΥΠΟΙΚ αλλά βλέπουμε μπροστά μας ενιαία κυβερνητική πολιτική, η οποία αντιπαλεύει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στη ΜΟΔ και αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη για αυτή την, αρνητική για τα δικαιώματά μας, εξέλιξη.

Τελικά, αποδεικνύονται τουλάχιστον υποκριτικές οι «διαβεβαιώσεις» του υφυπουργού κ. Γιαννακίδη και του ΓΓ ΕΣΠΑ στην ΚΥ της ΜΟΔ, τις οποίες επιβεβαίωνε σε επιστολές τους προς τους εργαζόμενους και ο Πρόεδρος της ΜΟΔ, καταγγέλλοντας μάλιστα το σωματείο ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα λεγόμενά τους.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Διαβλέποντας ως πιθανή μια τέτοια εξέλιξη, σε ανακοίνωση που είχε στείλει η παράταξή μας στις 11/2 αναφέραμε:

«Παρά τις επανειλημμένες «διαβεβαιώσεις» δια στόματος κυβερνητικών παραγόντων του ΥΠΟΙΑΝ, στο περιθώριο διαφόρων εκδηλώσεων (ποτέ επίσημα),  περί επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση της μισθολογικής δικαιοσύνης στη ΜΟΔ αλλά και τα όσα έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΜΟΔ  για το ύψος προϋπολογισμού της μισθολογικής ρύθμισης, αυτή ακόμη βρίσκεται στα χαρτιά.

Ο ΣΕΜΟΔ δεν έχει καμία ενημέρωση για το πραγματικό της περιεχόμενο και το μόνο που ξέρουμε είναι ότι είναι κάπου «χαμένη», εάν πραγματικά υπάρχει, ανάμεσα στο ΥΠΟΙΑΝ και το ΥΠΟΙΚ.

…….η συνεχής αναβλητικότητα του ΥΠΟΙΑΝ και η μη επίσημη ενημέρωση ως προς τη μισθολογική ρύθμιση (περιεχόμενο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της) μόνο ως παρελκυστική τακτική μπορεί να εκληφθεί.»

Γι’ αυτό, σε όλο το διάστημα της διαπραγμάτευσης θέταμε μετ΄ επιτάσεως την οργάνωση πραγματικών αγωνιστικών-απεργιακών κινητοποιήσεων και όχι τουφεκιών στον αέρα, που να πιέσουν το ΥΠΟΙΑΝ και την Κυβέρνηση να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας.

Αντί όμως γι’ αυτό, με ευθύνη των παρατάξεων του προεδρείου του ΣΕΜΟΔ, πορευτήκαμε με μια λογική «αυτόματου πιλότου», χωρίς σχεδιασμό και πίστη για τη δυνατότητα πραγματικής αγωνιστικής διεκδίκησης. Με παλινωδίες για την αποφασιστική διεκδίκηση ΣΣΕ με μισθολογικά αιτήματα, με καλλιέργεια κλίματος συντεχνιακής αντιπαλότητας, με  δυσκολία έως άρνηση για την αποδοχή του αιτήματος για «ίση αμοιβή για ίση εργασία», υπονομεύτηκε η διεκδίκηση της μισθολογικής ρύθμισης ως ένα τμήμα των συνολικών μας μισθολογικών μας αιτημάτων, όπως αποτυπώθηκαν στο εξώδικο που αποστείλαμε στη ΜΟΔ και το ΥΠΟΙΑΝ. Ακόμα και χθες, ο ΓΓ ΕΣΠΑ, ερωτώμενος γιατί επέλεξε να επεξεργαστεί (;;) ρύθμιση με αναφορά σε εξομοίωση μηχανικών και μη μηχανικών και όχι οριζόντια εξομοίωση αμοιβών ανά εκπαιδευτικό επίπεδο και κλιμάκιο, απάντησε ότι αυτό ήταν το αίτημα του συλλόγου μας!


Στο κλίμα υπονόμευσης των μισθολογικών μας αιτημάτων ρόλο έπαιξαν και αντιλήψεις που εκφράστηκαν από συνδικαλιστικές δυνάμεις στο σύλλογο, που οι μεν καλούσαν να υπογράψουμε ΣΣΕ από πέρσι το καλοκαίρι με ποσό μη μισθολογικών 400.000 € αφήνοντας τα μισθολογικά στην «καλή διάθεση» του υπουργείου και οι δε έθεταν συνεχή ορόσημα από τον Σεπτέμβρη για να υπογράψουμε ΣΣΕ χωρίς να έχουν επιλυθεί βασικά ζητήματα και με την ρύθμιση των μισθολογικών στον αέρα, ζητώντας να σπάσουμε την παράλληλη διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΜΟΔ και το ΥΠΟΙΑΝ.


Όμως το πόσο λανθασμένη ήταν αυτή η εκτίμηση φαίνεται και από το γεγονός ότι, τελικά αφενός δεν υπήρχε πραγματική διάθεση από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις μισθολογικές μας διεκδικήσεις και αφετέρου ότι με την τακτική της «ενιαίας» διαπραγμάτευσης στην οποία επιμείναμε ως παράταξη, ακόμη και χθες, τη στιγμή που το ΥΠΟΙΑΝ υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις του, προστέθηκαν άλλα 300.000 € για μη μισθολογικές παροχές και αναγνωρίστηκε η δυνατότητα πλήρους αναδρομικότητας. (Αν πάρουμε βέβαια τοις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΟΙΑΝ και έχουμε τις τελικές ευλογίες του ΓΛΚ και του Χουλιαράκη, που δεν έχουν εξασφαλιστεί όπως δηλώθηκε ρητά).


Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη 13/3/2019 και Τοπικές Συνελεύσεις την Τρίτη 12/3/2019 για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να χαράξουμε την αντίδραση μας στις νέες εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: