Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Ανακοίνωση για τη σύγκληση του ΔΣ και τις φωτογραφικές διατάξεις στο σχέδιο νόμου

 


ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΜΟΔ.

ΟΧΙ ΣΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΜΟΔ

ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Πριν λίγες εβδομάδες, όταν το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ έκρινε ότι ο πρόεδρος της ΜΟΔ «υπαναχώρησε» σε δήθεν δεσμεύσεις του για μη μισθολογικές παροχές της ΣΣΕ, έστειλε άμεσα – χωρίς προηγούμενη συνεδρίαση – οργισμένη καταγγελία και οργάνωσε κινητοποίηση στη ΜΟΔ στη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση, που χαρακτηρίστηκε από έντονη αντιπαράθεση. Σήμερα, πέντε μέρες μετά την άρνηση του ΓΓ ΕΣΠΑ να προωθήσει ρύθμιση για την άμβλυνση των οξύτατων μισθολογικών ανισοτήτων στη ΜΟΔ (στη διάρκεια συνάντησης σε πολύ «πολιτισμένο» κλίμα...), για την οποία είχε δεσμευτεί τόσο αυτός, όσο και ο υφ. ΥΠΟΙΑΝ, η μοναδική αντίδραση του ΣΕΜΟΔ ήταν μια «ευγενική» ανακοίνωση ενημέρωσης.


Ούτε κουβέντα για «υπαναχώρηση», ούτε αντιδράσεις αγανάκτησης για το γεγονός ότι, ο ΓΓ ΕΣΠΑ κ. Κορκολής ομολόγησε πως η κυβέρνηση, εδώ και έξι μήνες, κορόιδευε τους εργαζόμενους, τάζοντάς τους «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».


Η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ απέναντι στον εξώφθαλμο εμπαιγμό της κυβέρνησης, είναι εν πολλοίς αναμενόμενη, αφού ήταν ξεκάθαρο από την έναρξη των διαπραγματεύσεων πως η επίτευξη της μισθολογικής ισότητας δεν ήταν στις προτεραιότητές της. Προτιμούσε να σκιαμαχεί για το ύψος του δωροκουπονιού, παρά να αξιώνει πραγματικές αυξήσεις μισθών. Δεν διεκδίκησε αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, περιμένοντας στωικά μια ρύθμιση μόνο για τους μη μηχανικούς, με αποτέλεσμα να καλλιεργηθεί η αποστασιοποίηση των μισών μελών του ΣΕΜΟΔ από τη διεκδίκηση των μισθολογικών μας αιτημάτων. Υπερασπίστηκε σε όλους τους τόνους τη μισθολογική ρύθμιση του 2013, κρίνοντας δίκαιο το αποτέλεσμά της καλλιεργώντας,  με τη στάση της, κλίμα έντονης συντεχνιακής πόλωσης.


Αν και έχει φτάσει η κρισιμότερη στιγμή της διαπραγμάτευσης για τη ΣΣΕ, αντί να συγκληθεί άμεσα έκτακτη ΓΣ, για να τοποθετηθούν οι παρατάξεις και οι συνάδελφοι ανοιχτά μπροστά στα νέα δεδομένα για τις διεκδικήσεις του ΣΕΜΟΔ, η πρόεδρος του ΔΣ συγκάλεσε χθες, Καθαρή Δευτέρα(!), έκτακτο ΔΣ για σήμερα Τρίτη 12/3 (χωρίς να ενημερώσει έστω με ένα sms τα μέλη του). Διέπραξε ταυτόχρονα αντιδημοκρατικό ολίσθημα, αφού  γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι δύο παρατάξεων (ανάμεσά τους και της ΑΠΕ) διαμένουν εκτός Αθηνών και αδυνατούν να προγραμματίσουν την παρουσία τους στη συνεδρίαση του ΔΣ,  σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Σαν να μην έφταναν τα «φούμαρα» που μας πούλησε ο ΓΓ ΕΣΠΑ περί δήθεν δημοσιονομικών περιορισμών, άρνησης του ΓΛΚ κλπ, σε ότι αφορά τη μισθολογική ρύθμιση, στο νέο σχέδιο νόμου (δείτε εδώ), στην παράγραφο 2 του άρθρου 26 «Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4314/2014» υπάρχει μια «πονηρή» διάταξη που αφορά τους προϊσταμένους που είχαν επιλεγεί με τις διατάξεις του ν.3614/2007, η οποία δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά. Η διάταξη αυτή φαίνεται ότι επιτρέπει στους προϊστάμενους που έχουν τοποθετηθεί πριν το 2011 και δεν επιλεγούν ως προϊστάμενοι με την τρέχουσα διαδικασία, να διατηρούν την προσωπική διαφορά που έχουν μέχρι σήμερα κατοχυρώσει, ύψους 1000-1800€, αφού τους αφαιρείται μόνο το επίδομα ευθύνης του άρθρου 16 του ν. 4354/2015. 


Εάν κάτι τέτοιο πραγματικά ισχύσει:

·         Τι θα συμβεί με τις νέες ανισότητες που θα δημιουργηθούν σε κάθε Μισθολογικό Κλιμάκιο (ΜΚ) αφού αυτοί οι συνάδελφοι, σαν απλά στελέχη, θα διατηρήσουν προσωπικές διαφορές αυτού του ύψους, την ώρα που οι νέοι προϊστάμενοι (αλλά και αυτοί που τοποθετήθηκαν μετά το 2011) απλά θα παίρνουν μόνο το επίδομα ευθύνης του άρθρου 16 του ν. 4354/2015;

·         Τι θα συμβεί με συναδέλφους που έχουν πρόσφατα χάσει τη θέση τους ως προϊστάμενοι του ν.3614/2007 και τους έχει ήδη μειωθεί δυσθεώρητα η προσωπική διαφορά;

·         Σε ποιο επίπεδο θα πρέπει να διαμορφωθεί η διεκδίκηση μισθολογικής «εξομάλυνσης» από το ΣΕΜΟΔ; Θα αφορά μόνο τη διαφορά «μηχανικών – μη μηχανικών» όπως ψευδώς καλλιεργούν συνδικαλιστικές δυνάμεις στο ΣΕΜΟΔ;


Αν πραγματικά δρομολογείται μια τέτοια εξέλιξη, μόνο υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση της κυβέρνησης, δια μέσου του ΥΠΟΙΑΝ, για τη μη δυνατότητα ρύθμισης των μισθολογικών ανισοτήτων στη ΜΟΔ, στην κατεύθυνση της μισθολογικής εξίσωσης ανά ΜΚ, ανεξαρτήτως κλάδου.

Από την άλλη, μια τέτοια εξέλιξη δικαιώνει τη βασική μισθολογική διεκδίκηση του ΣΕΜΟΔ, όπως αποτυπώθηκε στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  του Δεκεμβρίου 2017 και στο εξώδικο που κοινοποιήθηκε στη ΜΟΔ και στο ΥΠΟΙΑΝ, για νέα μισθολογικά κλιμάκια στο ύψος της μέγιστης προσωπικής διαφοράς.


Ως παράταξη δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στην προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων των συναδέλφων που προωθεί η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, παίζοντας «καθυστερήσεις».


Δηλώνουμε ότι θα απέχουμε από τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ καταγγέλλοντας το αντιδημοκρατικό ολίσθημα της προέδρου του ΣΕΜΟΔ.


Επιμένουμε ότι αυτό που απαιτείται, είναι να γίνει άμεσα σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όπου κάθε παράταξη θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά στους συναδέλφους και όχι να κρύβεται η μία πίσω από την άλλη.


Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση, που επιλέγει να μην ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων στη ΜΟΔ, αλλά επιδίδεται σε αποσπασματικές και φωτογραφικού χαρακτήρα μισθολογικές ρυθμίσεις.


Καλούμε τη διοίκηση της ΜΟΔ να αναλάβει τις ευθύνες της, αφού εκείνη είναι η οποία θα κληθεί να εφαρμόσει αυτή τη μισθολογική πολιτική στη ΜΟΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: