Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Θέσεις της ΑΠΕ ΜΟΔ στη Γενική Συνέλευση της 18/2/2019

 


Συνάδελφισσες, συνάδελφοι

Κατατέθηκε «στο νήμα» η νέα αντιπρόταση της διοίκησης της ΜΟΔ για τις μη μισθολογικές παροχές  που δείχνει, για άλλη μια φορά, πόσο σαθρό ήταν  το επιχείρημα διοίκησης και συνδικαλιστικών παρατάξεων ότι θα μπορούσαμε να υπογράψουμε ΕπΣΣΕ από πέρσι την άνοιξη (με προϋπολογισμό παροχών 500.000€). Ένα επιχείρημα, το οποίο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και  ως δικαιολογία για να μην υπάρξει αναδρομικότητα της ΕπΣΣΕ για το 2018. Ακόμη, το γεγονός ότι και στην τελευταία πρόταση της διοίκησης δεν περιλαμβάνεται η άποψή της για τα θεσμικά αιτήματα δείχνει πόσο μακριά από την πραγματικότητα ήταν η δυνατότητα υπογραφής σύμβασης το προηγούμενο διάστημα.

Επισημαίνουμε ότι ακόμη δεν έχουμε ούτε το ελάχιστο δεδομένο σχετικά με τη μισθολογική ρύθμιση για την εξίσωση των μισθών στη ΜΟΔ παρά το γεγονός ότι σε λίγες μέρες μπαίνουμε στην άνοιξη του 2019.

Το γεγονός ότι η διοίκηση αύξησε το συνολικό budget της πρότασής της κατά 320.000 €, ενώ διατείνονταν σε όλους τους τόνους ότι αυτό είναι «κλειδωμένο» στο 1,2 εκ €, δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν όταν η διαπραγμάτευση που κάνει το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ υποστηρίζεται από την αγωνιστική συμμετοχή των εργαζομένων. Όπως ήταν για παράδειγμα η μαζική παρουσία συναδέλφων στην Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ στις 6/2 με στάσης εργασίας, αν και θα μπορούσαν να έχουν γίνει πιο θαρραλέα βήματα από την μεριά του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ προς την πιο αποφασιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΜΟΔ.

Σε ότι αφορά την ουσία της αντιπρότασης της διοίκησης, μπορούμε να πούμε γενικά ότι μπορεί να αποτελέσει μια βάση διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι έχει σημαντικές αρνητικές πλευρές που πρέπει να αμβλυνθούν: 

  • Έχει αφαιρεθεί από τη διοίκηση το σύνολο των σημαντικότατων άρθρων για  αποζημιώσεις συνταξιοδότησης και απόλυσης (άρθρα 16, 17 και 18). Να επισημάνουμε εδώ ότι η διοίκηση ποτέ δεν μπήκε στην ουσία της συζήτησης για τα θέματα αυτά, καλυπτόμενη πίσω από σαθρά νομικά επιχειρήματα, ακόμα και όταν αυτά καταρρίφθηκαν, κάπως χλιαρά είναι η αλήθεια, από το ΣΕΜΟΔ. 
  • Δεν υπάρχει αναδρομικότητα για το 2018 κυρίως σε ότι αφορά την Ετήσια Κοινωνική Παροχή, δαπάνες για Κατασκηνώσεις και Camp, δαπάνη για απόκτηση τέκνου για γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης εντός του 2018. 
  • Έχει αφαιρεθεί από τη διοίκηση η οδοντιατρική δαπάνη που προστέθηκε από το ΣΕΜΟΔ στις 3/1/19. 
  • Τέλος, η διοίκηση δεν πριμοδοτεί την εισαγωγή όλων των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν προβλέπει κάποια ετήσια παροχή για τα παιδιά που σπουδάζουν στον τόπο κατοικίας τους, την ίδια στιγμή που προβλέπει σχολικό βοήθημα για όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με βάση τα παραπάνω, ως παράταξη πιστεύουμε ότι έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της ΕπΣΣΕ για μη μισθολογικά και θεσμικά θέματα. Απομένουν όμως αρκετά που πρέπει να γίνουν ώστε να θεωρηθεί ότι ικανοποιούνται οι βασικές μας διεκδικήσεις.

Επισημαίνουμε ότι το σχέδιο ΣΣΕ που εκπονήθηκε στις 18/1/19, συγκρινόμενο με τις διεκδικήσεις μας που αποτυπώθηκαν στο εξώδικο προς τη διοίκηση, ήταν το αποτέλεσμα συμβιβασμού του ΣΕΜΟΔ σε πολλά επιμέρους ζητήματα.

Παράλληλα, οι προφορικές δεσμεύσεις του ΥΠΟΙΑΝ για το μισθολόγιο, απέχουν έτη φωτός από τα αιτήματά μας για νέα κλιμάκια, επαναφορά των δώρων, ωριμάνσεις και αυξήσεις στους μισθούς.

  • Καλούμε τη διοίκηση  να αποδεχθεί την αναδρομικότητα της ΕπΣΣΕ για το έτος 2018 και την απόδοση των παροχών που εξαφάνισε στην πρότασή της. Ταυτόχρονα, να ορίσει άμεσα συναντήσεις με το ΣΕΜΟΔ με σκοπό το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης έως το τέλος του μήνα.
  • Καλούμε το ΥΠΟΙΑΝ να μας ενημερώσει άμεσα για το ακριβές περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το μισθολόγιο στη ΜΟΔ. 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε  

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας με αποκλεισμό υπηρεσιών και συγκέντρωση στο ΥΠΟΙΑΝ, όπου θα απαιτήσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη νομοθετική ρύθμιση

Την κήρυξη στάσεων εργασίας τις ημέρες συνάντησης του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ με τη διοίκηση της ΜΟΔ, με συγκεντρώσεις στην ΚΥ.

· 

Δεν υπάρχουν σχόλια: