Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΕ ΜΟΔ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΟΔ ΣΤΙΣ 19/3/2019

 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

·         Καταδικάζουμε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, σε ότι αφορά τη μη κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την άμβλυνση των μισθολογικών ανισοτήτων στη ΜΟΔ, μετά από 7 μήνες δημοσίων δηλώσεων, που αποδείχτηκαν κοροϊδία.

·         Η στάση της πολιτικής ηγεσίας, η οποία δεν εμφάνισε ποτέ το περιεχόμενο της υποτιθέμενης νομοθετικής ρύθμισης, αποδεικνύει ότι αυτή, ποτέ δεν υπήρξε. Ήταν μια στάση που ήθελε να εξωθήσει τη διαπραγμάτευση για την Επιχειρησιακή ΣΣΕ στα «όρια», εγκλωβίζοντας τους εργαζομένους, με δεδομένο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα λήγει η θητεία του τρέχοντος ΔΣ και να χρεώσει στο ΣΕΜΟΔ κωλυσιεργία δήθεν στη διαπραγμάτευση.

·         Η αρνητική στάση της κυβέρνησης αποτελεί πισωγύρισμα στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στη ΜΟΔ, τις οποίες αναγνωρίζει με δηλώσεις της και η πολιτική ηγεσία, και οδηγεί όχι σε πραγματική συλλογική σύμβαση, αλλά στην ουσία, σε μια συμφωνία των δύο μερών για μη μισθολογικές και θεσμικές παροχές, αφού δεν συνδέονται αυτές με αποκατάσταση, έστω και μερική, των μισθών μας, ενώ η αναδρομικότητά της για το 2018 είναι μερική.

·         Η λειψή αυτή συμφωνία, οξύνει ακόμα περισσότερο τις μισθολογικές ανισότητες, αφού προβλέπει τις ίδιες παροχές για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως μισθού και η ευθύνη για αυτό πιστώνεται εξ’ ολοκλήρου στην κυβέρνηση. Εάν είχαν ικανοποιηθεί, έστω και μερικά, οι διεκδικήσεις μας για μισθολογική ισότητα, οι μη μισθολογικές και θεσμικές παροχές που κατακτήσαμε θα ήταν σημαντική παράμετρος των εργασιακών μας σχέσεων.

·         Η όποια «εξομάλυνση» οφείλει να επιδιώκει τη μισθολογική εξίσωση των εργαζομένων ανά κατηγορία (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) και μισθολογικό κλιμάκιο, αίροντας τις μισθολογικές ανισότητες στη ΜΟΔ ως αποτέλεσμα των νόμων 4205/13 και 4354/15. Μπορεί έτσι να αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη για τη μελλοντική διεκδίκηση κλιμακίων, ωριμάνσεων και αυξήσεων στο πλαίσιο μιας πλήρους  Επ.ΣΣΕ που θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.

·         Τεράστια ευθύνη για την αρνητική αυτή κατάληξη έχουν και οι παρατάξεις του προεδρείου του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, οι οποίες με τη στάση τους υπονόμευσαν τη διεκδίκηση μισθολογικής ισότητας. Η αρχική τους στάση χαρακτηρίστηκε από παλινωδίες για την αναγκαιότητα ύπαρξης Επιχειρησιακής ΣΣΕ και μόνο κάτω από ισχυρές πιέσεις την αποδέχθηκαν. Από την αρχή της διαπραγμάτευσης έβαζαν προσκόμματα στο «άνοιγμα» θέματος μισθών στην εταιρεία, καταψηφίζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δεκέμβρη του 2017. Αρνήθηκαν σθεναρά την αποκάλυψη των πραγματικών μισθολογικών διαφορών. Καλλιέργησαν κλίμα συντεχνιακής πόλωσης μεταξύ των συναδέλφων, αναφερόμενοι σε ανάγκη «εξομάλυνσης» μεταξύ «μηχανικών – μη μηχανικών», όταν είναι πλέον πρόδηλο ότι οι μισθολογικές διαφορές αφορούν όλους του κλάδους εργαζομένων.

·         Στο κλίμα υπονόμευσης των μισθολογικών μας αιτημάτων ρόλο έπαιξαν και αντιλήψεις που εκφράστηκαν από συνδικαλιστικές δυνάμεις στο σύλλογο, που οι μεν καλούσαν να υπογράψουμε ΣΣΕ από πέρσι το καλοκαίρι,  αφήνοντας τα μισθολογικά στην «καλή διάθεση» του υπουργείου και οι δε έθεταν συνεχή ορόσημα από τον Σεπτέμβρη για να υπογράψουμε ΣΣΕ χωρίς να έχουν επιλυθεί βασικά ζητήματα και με την ρύθμιση των μισθολογικών στον αέρα, ζητώντας να σπάσουμε την παράλληλη διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΜΟΔ και το ΥΠΟΙΑΝ.

·         Παρόλο που η διεκδικητική πίεση του ΣΕΜΟΔ ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων, το γεγονός ότι δεν «έσπασε» η ενιαία διαπραγματευτική τακτική, σε εφαρμογή των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, είχε ως αποτέλεσμα το συνολικό ποσό για μη μισθολογικές παροχές να ανέρθει στο  ποσό των 1,8εκ, όταν η αρχική πρόταση της διοίκησης ήταν σαφώς υποπολλαπλάσια. Ακόμη και τη στιγμή που το ΥΠΟΙΑΝ υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις του, προστέθηκαν άλλα 300.000 € για μη μισθολογικές παροχές και αναγνωρίστηκε η δυνατότητα αναδρομικότητας της ΣΣΕ, την οποία η διοίκηση της ΜΟΔ είχε αποκλείσει.

 Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα προτείνουμε
 

1.      Τη συνέχιση της αγωνιστικής διεκδίκησης της αποκατάστασης της μισθολογικής δικαιοσύνης στη ΜΟΔ, η οποία έχει κατοχυρωθεί σαν βασικό αίτημα του ΣΕΜΟΔ, με πρώτο σταθμό την προκήρυξη στάσης εργασίας στις 20/3, από τις 11 ως τη λήξη του ωραρίου, την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΑΝ στην επιτροπή της βουλής,  με συγκέντρωση την ίδια ώρα στη Βουλή.
 

2.      Οι εκπρόσωποι του ΣΕΜΟΔ στην επιτροπή της βουλής να εκφράσουν ρητά τη θέση του συλλόγου για πλήρη άρση των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ των εργαζομένων, ανεξαρτήτως κλάδου και εργασιακής σχέσης.

 3.      Την κήρυξη 24ωρης απεργία την ημέρα εισαγωγής του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, με αποκλεισμό υπηρεσιών και συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΑΝ.


 4.      Την προσθήκη ρήτρας στη συμφωνία με τη διοίκηση της ΜΟΔ, η οποία θα εξασφαλίζει τη δέσμευση της διοίκησης για υποστήριξη του αιτήματος για μισθολογική ισότητα«Τα δύο μέρη δεσμεύονται ότι  θα εργαστούν στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της  μισθολογικής δικαιοσύνης στη ΜΟΔ. Για το σκοπό αυτό, η διοίκηση της ΜΟΔ-και εντός ενός μήνα από την υπογραφή της παρούσης - θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το ΥΠΟΙΑΝ, για  την εξάλειψη των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ των εργαζομένων στην ΜΟΔ, ανεξαρτήτως κλάδου, ανά κατηγορία εκπαίδευσης».


 5.      Λαμβάνοντας υπόψη ότι ολοκληρώνεται η τρέχουσα θητεία του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, προχωράμε στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη συνομολόγηση των μη μισθολογικών και θεσμικών παροχών, με έμφαση στην αναδρομικότητα επιπλέον παροχών για το 2018 (πχ κατασκηνώσεις) και στην αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης.  Η συμφωνία αυτή θεωρούμε ότι αποτελεί βήμα στην αποκατάσταση των συλλογικών δικαιωμάτων μας, αλλά είναι πολύ μακριά από το να χαρακτηριστεί συλλογική σύμβαση εργασίας και να ανταποκριθεί στα διατυπωμένα αιτήματά μας.


 6.      Την συμπερίληψη στις προτεραιότητες του ΣΕΜΟΔ της μετατροπής των συμβάσεων των συναδέλφων ΙΔΟΧ σε αορίστου χρόνου, με πλήρη μισθολογικά δικαιώματα.

 

 

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: