Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕ ΜΟΔ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

Η ΑΠΕ ΜΟΔ καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική του Υπουργείου Ανάπτυξης σε ότι αφορά την διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου για την νέα προγραμματική περίοδο. Χωρίς κανένα διάλογο με τον Σύλλογο προέβη στην έκδοση του σχεδίου νόμου- για 5! ολόκληρες μέρες στο open gov- από το οποίο μάλιστα λείπουν σημαντικά κομμάτια που αφορούν τους εργαζόμενους (αξιολόγηση, πειθαρχικό, στελέχωση υπηρεσιών), τα οποία παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, στο μέλλον. Επίσης κρατιέται κρυφό από το ΣΕΜΟΔ το άρθρο για τα μισθολογικά και μέχρι αυτή τη στιγμή ούτε μας δόθηκε κάποιο κείμενο και δεν τηρήθηκε η δέσμευση του Υφυπουργού για διαβούλευση με το ΣΕΜΟΔ επί αυτού του άρθρου .

Σε αυτό το πλαίσιο η  πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου σήμερα επιχειρεί, σε αντίθεση με τις αποφάσεις την απόφαση  της  ΓΣ της 17/10 (σημείο 3 απόφασης) αλλά και του ίδιου του σώματος του ΔΣ (συνεδριάσεις 1 & 2/12/2014), να στείλει παρατηρήσεις του ΣΕΜΟΔ επί του σχεδίου νόμου στο Υπουργείο χωρίς να περάσει από τη ΓΣ της Τρίτης 5/12/2014.
Επιπροσθέτως έχει δημιουργηθεί απόλυτα δικαιολογημένα  ένα αλαλούμ στους συναδέλφους που μπερδεύονται με το έργο της ομάδας ΣΕΣ (επί του παλιού σχεδίου νόμου) που στάλθηκε χτες στο Σύλλογο και τις προτάσεις μας στο ΥΠΑΑν επί του σχεδίου της 26/11 που επί δύο ημέρες συζητούσε το ΔΣ (όχι η ομάδα ΣΕΣ) με στόχο να αποτελέσει κοινή εισήγηση στη ΓΣ. Αυτό το κείμενο συνάδελφοι δεν σας έχει κοινοποιηθεί, ούτε έχει οριστικοποιηθεί από το ΔΣ (στάλθηκε χτες αργά το απόγευμα στα μέλη ΔΣ για παρατηρήσεις ) αλλά παρ’ όλα αυτά η πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ ήθελε να σταλεί σήμερα μέχρι τις 12 μμ στο Υπουργείο!
Γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα 5 μέλη του ΔΣ τις προτάσεις/ προσθήκες/ αλλαγές  που μπορεί να κάνει το σώμα  της ΓΣ και οι συνάδελφοι που στέλνουν από το πρωϊ παρατηρήσεις τους στο mail του ΣΕΜΟΔ.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα ποιος αποφασίζει να παρακάμψει το καταστατικό και τις ΓΣ ;  Ας απαντηθεί στη ΓΣ της Τρίτης.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η πλειοψηφία του ΔΣ υλοποίησε κατά το δοκούν τις αποφάσεις των Γ.Σ. με τις οποίες δεν συμφωνούσε και ανάθεσε τις τύχες μας στο διάλογο με «υπεύθυνους» φορείς, όπως κόμματα, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ενώ την ίδια ώρα άλλες φορές φανερά, άλλες κρυφά, μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ, προχωρούσαν σε υπόγειες διαπραγματεύσεις και διαρροές με το υπουργείο και άλλους «φορείς» εν αγνοία και του  ΣΕΜΟΔ και του υπόλοιπου ΔΣ ενεργώντας αντικαταστατικά και υπονομευτικά προς όλες τις συλλογικές διαδικασίες. Τελευταίο παράδειγμα είναι η εκβιαστική τακτική της προέδρου του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ για την κατάθεση των προτάσεων του συλλόγου, χωρίς να προηγηθεί ΓΣ, λειτουργώντας ως μοχλός επιβολής της εκβιαστικής τακτικής του υπουργείου.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η ΑΠΕ ΜΟΔ από την αρχή ήταν ριζικά αντίθεση στην στημένη διαδικασία της δημόσιας «διαβούλευσης» και είχε προειδοποιήσει ότι επρόκειτο για μια τακτική αναδίπλωση του υπουργείου, τόσο απέναντι στην αντίθεση των εργαζομένων όσο και ότι αντανακλούσε εσωτερικές αντιθέσεις και ισορροπίες μέσα στην κυβέρνηση και στο υπουργείο. Τεχνηέντως η διαβούλευση ταυτίστηκε με τον διάλογο και την διαπραγμάτευση με το υπουργείο και είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να εξανεμιστεί το αγωνιστικό κλίμα που επικράτησε ανάμεσα στους εργαζομένους, ενώ έδωσε πλέρια το χρόνο και τη δυνατότητα στις γνωστές κυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, για προσωπικούς χειρισμούς.
Αποδείχτηκε τελικά ότι είχαμε δίκαιο, καθώς ακόμη και η διαδικασία που είχε εξαγγείλει ο προηγούμενος υπουργός Δένδιας έμεινε στα χαρτιά αφού ουδέποτε ενεργοποιήθηκε η απόφασή του, η οποία μάλιστα δεν πήρε και ποτέ ΦΕΚ.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου καλούμε το Υπουργείο:
Ø                      να αποσύρει όλες τις αντεργατικές προβλέψεις του νόμου για την αξιολόγηση και το πειθαρχικό πλαίσιο, τα οποία όπως έχει δείξει η όλη εφαρμογή τους στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα οδηγούν σε διώξεις  και απολύσεις εργαζομένων
Ø                      Να δοθεί άμεσα το άρθρο για τα μισθολογικά για να γνωρίζουμε τις προθέσεις του υπουργείου, στο βαθμό που κυοφορούνται αντιδραστικές αλλαγές συνολικά στο μισθολογικό καθεστώς στο δημόσιο.
Ø                      Να γίνει διαπραγμάτευση του συλλόγου με το σωματείο για τα μισθολογικά και τα εργασιακά ζητήματα.
Καλούμε επίσης την πλειοψηφία του ΔΣ (ΜΟΔ Συλλογικά, Εναλλακτική Πρωτοβουλία)
Ø                      Να πάψει να λειτουργεί  εκτός προβλεπόμενων συλλογικών διαδικασιών και να σέβεται τις αποφάσεις που λαμβάνονται εντός ΔΣ και στις ΓΣ χωρίς αιφνιδιασμούς και χωρίς προσωπικούς χειρισμούς.

Προτείνουμε στο ΔΣ και το Σύλλογο την σύγκληση των ΤΣΕ, ιδίως των περιφερειών εν όψει της ΓΣ για το σχέδιο νόμου.
Συμφωνούμε για την παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα στο υπουργείο για να απαιτήσουμε ενημέρωση για τα μισθολογικά μας και καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποτρέψουμε τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.
ΟΛΟΙ στη ΓΣ της Τρίτης 9/12 στις 11:00 μμ





ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ
(ΑΠΕ ΜΟΔ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: