Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕ ΜΟΔ 16.12.2014 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Συνάδελφοι,
Το επικοινωνιακό παιχνίδι αποπροσανατολισμού των συναδέλφων από την πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ συνεχίζεται,  με σκοπό την «αναίμακτη» ψήφιση του νομοσχεδίου και την ουσιαστική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, λειτουργώντας ως ανάχωμα στον ευαίσθητο χώρο των αναπτυξιακών προγραμμάτων, ως βασικό πυλώνα του ξεφτισμένου πια success story της κυβέρνησης.
Για πάνω από ένα μήνα, ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία έκαναν ότι ήταν δυνατό για να εκτονώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στη ΜΟΔ, με σκοπό να τους σύρουν στην ψευδεπίγραφη, όπως αποδείχτηκε τελικά, «διαβούλευση» των 5 ημερών στο opengov, με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, με καταστρατήγηση κάθε έννοιας δημοκρατίας στο σύλλογο, με αντικαταστατικές πρακτικές. Το γεγονός ότι σήμερα, που συζητείται ο νόμος στην επιτροπή της
Βουλής, δεν υπάρχουν θέσεις του ΣΕΜΟΔ επί παντός επιστητού, προφανώς οφείλεται αφενός στο χρόνο που (δεν) είχαμε μπροστά μας και αφετέρου, κυρίως στη με κάθε τρόπο αποφυγή σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης από την πλειοψηφία του ΔΣ. Η ΑΠΕ ΜΟΔ είναι ξεκάθαρη. Η ευθύνη για την κατάσταση στο σύλλογο δεν προσωποποιείται όσο και αν η πρόεδρος εκ της θέσης της έχει την βαρύτερη ευθύνη. Η ευθύνη για την διαλυτική κατάσταση και η έλλειψη διεκδίκησης του συλλόγου είναι συνολικά των παρατάξεων ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία.
Αφού επιχείρησαν να κάνουν το άσπρο μαύρο, μεταμφιεζόμενοι από θύτες σε θύματα, παίζουν και την τελευταία σκηνή του δράματος με παραιτήσεις «ευθυκρισίας» σε μια προσπάθεια να στρέψουν τα βλέμματα των συναδέλφων από τις βαρύτατες ευθύνες τους για την απουσία ουσιαστικής αγωνιστικής παρέμβασης στην διαμόρφωση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΜΟΔ, με απ’ ευθείας διάλογο με το υπουργείο όπως ακόμη και η, με δική τους εισήγηση, απόφαση της ΓΣ στις 4/11 έλεγε[1]. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση αυτή πήρε 49 ψήφους, καθώς μειοψήφησε η πρόταση της ΕΑΣ με 44 ψήφους και η πρόταση της ΑΠΕ ΜΟΔ, που πήρε 8 ψήφους (σε συνέλευση 201 ατόμων βάσει του βιβλίου παρουσιών). Αλλά εκεί, κανένας συνάδελφος εξ Αθηνών ή εκ Περιφερείας ορμώμενος δεν έβαλε θέμα ακυρότητας.
Έτσι, η πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ κάτω από την κατακραυγή που δέχθηκε τόσο με την συλλογή υπογραφών για την σύγκληση της ΓΣ, όσο και με την απόφαση της ίδιας της ΓΣ, αποδεχόμενη έστω και εμμέσως τις βαρύτατες πολιτικοσυνδικαλιστικές ευθύνες της για την καταστρατήγηση του καταστατικού του συλλόγου και κάθε δημοκρατικής διαδικασίας, καθώς και των διαλυτικών φαινομένων που ακολούθησαν με όρους οπαδισμού, αποφάσισε να υποβάλει την παραίτηση της από την θέση της. Φαίνεται ότι η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στο σύλλογο ζήλεψε και εμπνεύστηκε από την ανάλογη στάση της κυβέρνησης, με την φυγή προς τα εμπρός και την καλλιέργεια τετελεσμένων.
Πάντως δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε και το γεγονός ότι η επιστολή παραίτησης της προέδρου αποπνέει έναν έντονο προεκλογικό τόνο, με την αποτίμηση επιτευγμάτων που αυθαίρετα πιστώνει στον εαυτό της. Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε ή τελικά η άνοιξη δεν είναι και τόσο μακριά;
Με δεδομένη την αντίθεση που έχουμε με τις παρατάξεις της πλειοψηφίας θεωρούμε ότι η παραίτηση της προέδρου σε αυτή την φάση, έστω και μετά την ψήφιση του νόμου θα επιτείνει τα διαλυτικά φαινόμενα στο σύλλογο, καθώς θα επικρατήσει έντονη εσωστρέφεια και η εξακόντιση ευθυνών θα ενισχυθεί, αφού η παραίτηση θα αιωρείται στη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να υπονομευτεί η διαπραγματευτική μας ισχύ.
Πιστεύουμε ότι η πρόεδρος πρέπει να εκπροσωπήσει το Σύλλογο στη βάση των αποφάσεων της τελευταίας ΓΣ. Παρά τους δραματικούς τόνους για το γελοίο της απόσυρσης των ήδη σταλμένων «θέσεων» του ΣΕΜΟΔ και για τη δήθεν μη ύπαρξη θέσεων του Συλλόγου, μην ξεχνάμε ότι:

1.                              το νομοσχέδιο είναι στη Βουλή χωρίς να έχει ενσωματώσει ούτε κόμμα από τις «θέσεις» της επιστολής Ζέρβα – Καρατζιά
2.                              τα εργασιακά και τα μισθολογικά μας ζητήματα έχουν σαφείς και συγκεκριμένες διεκδικήσεις, εκφρασμένες μέσα από πολλές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων

Η οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των μελών του ΔΣ, μπορεί να γίνει μόνο στη βάση αυτών των αποφάσεων ΓΣ.
Όπως λοιπόν η Πρόεδρος, στη συνάντησή της με το Δένδια με αφορμή την προηγούμενη μορφή του νομοσχεδίου, «ξέχασε» να πάρει μαζί της την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, χωρίς να θεωρεί γελοία τη δικαιολογία αυτή έναντι των εργαζομένων στη ΜΟΔ, ας ξεχάσει πάλι, αυτή τη φορά την επιστολή «θέσεων». Ας υπερασπίσει τα δικαιώματα  των εργαζόμενων στη ΜΟΔ όπως οι ίδιοι έχουν αποφασίσει μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις.
Ας μην ξεχνάει η Πρόεδρος (και τα υπόλοιπα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ) ότι λογοδοτεί στους εργαζόμενους και όχι στους υπουργούς και την κυβέρνηση (ή μήπως όχι;).

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ
(ΑΠΕ ΜΟΔ)


[1] Έχοντας υπόψη ότι η διαδικασία για την κατάθεση του σχεδίου νόμου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη το ΔΣ θα επιδιώκει / διεκδικεί απαντήσεις και δεσμεύσεις του Υπουργείου στις προτάσεις που θα έχουν κατατεθεί πριν την διαμόρφωσή του σε σχέδιο νόμου.  Διαφορετικά προχωράμε σε κινητοποιήσεις που θα πρέπει να στοχεύουν στην αποτροπή αρνητικών εξελίξεων στα εργασιακά - μισθολογικά μας ζητήματα  διασφαλίζοντας κάθε φορά την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συμμετοχή των μελών του ΣΕΜΟΔ ειδικότερα αυτών στις περιφέρειεςΑπόσπασμα Απόφασης ΓΣ 4/11)

Δεν υπάρχουν σχόλια: