Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Για το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ και τη σύγκληση ΔΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι εξελίξεις στο νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ φαίνεται πως είναι πολύ αρνητικές.


Πληροφορίες που κυκλοφορούν με βάση τελικό (;) σχέδιο, που «τριγυρίζει» σε υπουργεία και υπηρεσίες, αναφέρουν πως έχει «φαγωθεί» η μισθολογική ρύθμιση για την εξομάλυνση.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπεται ότι πρόνοιες (πχ διατακτική κλπ) της ΣΣΕ μας θα δίνονται και στους συναδέλφους ΔΥ, φανταζόμαστε στο όνομα της «δικαιοσύνης» μεταξύ των εργαζομένων στο ΣΔΕ, ενώ την ίδια στιγμή θα διατηρείται στο «άπειρο» η βασική μισθολογική αδικία και ανισότητα μεταξύ των εργαζομένων.


Επίσης, για πρώτη φορά μετά από το 2004 φαίνεται να προβλέπονται αθρόες προσλήψεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου στην ΚΥ και τις ΕΥ, δημιουργώντας νέες κατηγοριοποιήσεις εντός μας. Επιβεβαιώνοντας έτσι και τα όσα σχετικά δήλωσε ο ΓΓ ΕΣΠΑ σε συνέντευξή του στις 21/12/2021.

Επιστροφή στην προ 20ετίας κατάσταση λοιπόν, την ώρα που ο σύλλογος υποτίθεται πως διεκδικεί να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου στις ΚΓ και την ΚΥ της ΜΟΔ (χωρίς αποτέλεσμα όμως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο).


Έπεσε επίσης στην αντίληψή μας ότι, η ΜΟΔ εξαιρείται του συνόλου(!) των διατάξεων του ν. 4412/2016 για έργα, υπηρεσίες, προμήθειες κλπ κάτω των ορίων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της εργασίας μας και της εταιρείας.


Τέλος, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διαφοροποίηση από το αρχικό σχέδιο της διαβούλευσης για την τύχη της ΕΥΔ Interreg και τη διασφάλιση των εργαζομένων σε αυτήν.


Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος (αν και δεν το νομίζουμε) και να διαψευστούμε από το τελικό σχέδιο που θα εισαχθεί στη Βουλή.


Μόνο με αυτά τα λίγα που έπεσαν στην αντίληψή μας εκτιμούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει έγκαιρη και σαφής παρέμβαση του ΣΕΜΟΔ.


Προεκλογικά επιδείχθηκε χαρακτηριστική αδράνεια για την προώθηση των αιτημάτων μας. Τώρα, όσο περνά ο χρόνος και καθυστερεί η σύγκληση του νέου ΔΣ, οι εξελίξεις προχωρούν εις βάρος μας.


Καλά τα ευχαριστήρια και τα συγχαρητήρια (που δίνουμε κι εμείς με τη σειρά μας σε όλα τα νεοεκλεγέντα μέλη του ΔΣ) για τις εκλογές, αλλά ο πλειοψηφών σύμβουλος έχει καθήκον να συγκαλέσει άμεσα  το ΔΣ για να οργανώσουμε την αντίδρασή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: