Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Οι Θέσεις της ΑΠΕ ΜΟΔ για τη Συγκρότηση του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ και για το ΣΝ για το νέο ΕΣΠΑ

Το νομοσχέδιο για τη νέα ΠΠ έρχεται τη στιγμή που επίκειται  η συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, η οποία καθυστέρησε ανεπίτρεπτα.

Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της χρονικής περιόδου και τα κατεπείγοντα ανοικτά ζητήματα για τον ΣΕΜΟΔ και το συνδικαλιστικό κίνημα, προτείνουμε ως βάση συγκρότησης του προεδρείου του ΔΣ την προγραμματική συμφωνία επί συγκεκριμένων θέσεων - με κύρια καθήκοντα:

1. Τον αγώνα για να μην περάσει το ν/σ για το νέο ΕΣΠΑ με τις αντιδραστικές διατάξεις που φέρεται να περιέχει και ειδικότερα:

  • Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων και ομαλή μετάβαση στις νέες υπηρεσίες και δομές της νέας ΠΠ, χωρίς γεωγραφικούς ή άλλους αποκλεισμούς.
  • Τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
  • Τη διεκδίκηση προσλήψεων με διαφανείς και ισότιμες διαγωνιστικές διαδικασίες νέων συναδέλφων/ισσών στη ΜΟΔ. Να σταματήσει το εκτεταμένο outsourcing, να ενταχθούν όλοι/ες οι συνάδελφοι/ισσες outsourcing στο προσωπικό της ΜΟΔ, με πλήρη δικαιώματα. Καμία σκέψη για προσλήψεις ΙΔΟΧ από το παράθυρο ως «προεκλογικό αντίδωρο» για άγρα ψήφων, που μας γυρίζει 20 χρόνια πίσω.
  • Την απόρριψη της ιδιωτικοποίησης και της εργαλειοποίησης του ΕΣΠΑ και της λεηλασίας του από «τεχνικούς συμβούλους» και απευθείας αναθέσεις.
  • Την απαίτηση για διαφάνεια και λογοδοσία της διοίκησης χωρίς καμία σκέψη για εξαίρεση της ΜΟΔ από την εφαρμογή του νόμου των Δημοσίων Συμβάσεων. Να μη μετατραπεί η ΜΟΔ σε νέο ΚΕΕΛΠΝΟ.

2. Την ουσιαστική  πάλη (με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα) για Ίση Αμοιβή για Ίση Εργασία για όλους και όλες - στη βάση των προεκλογικών διακηρύξεων σχεδόν όλων των παρατάξεων. Ειδικότερα, να διεκδικήσει μαχητικά

  • Την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ με μισθολογικά κλιμάκια και μη μισθολογικές παροχές, με κοινούς αγώνες με το συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Την άμεση μισθολογική εξομάλυνση, ως πρώτο βήμα για την απαιτούμενη μισθολογική ισότητα και ενιαίο μισθό, με ένταξη σχετικής ρύθμισης στο ν/σ που είναι προ των πυλών (ή μήπως ξέχασαν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφούσας φιλοκυβερνητικής παράταξης τις προεκλογικές τους υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις μετά την απομάκρυνση των ψηφοφόρων από το ταμείο;)
  • Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς – μετά την εξομάλυνση - στον βασικό μισθό
  • Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Την αποζημίωση των υπερωριών στη βάση του πραγματικού ωρομισθίου αντί της κοροϊδίας του Ν. 4354/15.
  • Τη διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων  στους μισθούς μετά από 12 χρόνια διαρκών μειώσεων και υποτίμησης της αξίας τους, εν μέσω λαίλαπας ακρίβειας και πληθωρισμού.
  • Την απόρριψη οποιασδήποτε σκέψης για σύνδεση μισθού και παροχών με αξιολόγηση και στοχοθεσία.
  • Την ισότιμη μεταχείριση στην απόδοση μισθολογικών ή άλλων παροχών όλων των συναδέλφων/ισσών, στην ΚΥ και σε οποιαδήποτε διαχειριστική αρχή, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Την πλήρη και ισότιμη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς μας χώρους.

3. Τη θεμελίωση ουσιαστικής Δημοκρατίας και ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης. Συγκεκριμένα το ΔΣ:

  • Να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για δημιουργία μετώπου αγώνα για την κατάργηση στην πράξη του αντιδραστικού / αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη που «βάζει στον γύψο» κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των εργαζόμενων.
  • Να προτάξει την ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή όλων των εργαζόμενων, με ενεργοποίηση των περιφερειακών ΤΣΕ και ταυτόχρονη διαδικτυακή σύνδεσή των Τοπικών Συνελεύσεων  με τις δια ζώσης Γενικές Συνελεύσεις.
  • Να οργανώσει τις συνεδριάσεις των τακτικών ΔΣ σε κάθε Περιφέρεια τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της θητείας του, για την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των συναδέλφων.
  • Να εφαρμόσει ανοιχτά δια ζώσης ΔΣ, με ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων, με δικαίωμα παρακολούθησης και λόγου σε όλα τα μέλη του ΣΕΜΟΔ.
  • Να αποκαταστήσει και να αναζωογονήσει τους συναδελφικούς δεσμούς, μέσω δράσεων και εκδηλώσεων κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης, πολιτικής, τέχνης και πολιτισμού.
  • Να αντισταθεί στον εθνικισμό, τον φασισμό, τον σεξισμό και τις αντιδραστικές φωνές εντός/εκτός ΣΕΜΟΔ με τη δημιουργία μετώπων όπου είναι πρόσφορο το έδαφος. Να παλέψει μαζί με φορείς και συλλογικότητες για συμπεριληπτικό λόγο, εξάλειψη στερεοτύπων, στήριξη θυμάτων, προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης στο σωματείο και στην κοινωνία.

 

Στην ΑΠΕ ΜΟΔ είναι βαθιά πεποίθηση ότι όποια πολιτική - συνδικαλιστική συνεργασία  πρέπει να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις και όχι να αποτελεί προϊόν ευκαιριακών αθροισμάτων.

Συνεκτιμώντας την κρισιμότητα της συγκυρίας αλλά και τα κατεπείγοντα θέματα που θα κληθούμε να παλέψουμε άμεσα, καταθέτουμε τις θέσεις μας προς τα μέλη του Συλλόγου, ώστε να είναι σε γνώση όλων και καλούμε κάθε συναδέλφισσα/ συνάδελφο να ενώσουμε τις δυνάμεις για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας οφείλονται.

Για ένα Σύλλογο αγωνιστικό, διεκδικητικό, δημοκρατικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: