Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ως πότε στον «κουβά»;

 


Όπως προειδοποιούσαμε εδώ και μήνες, η αδράνεια με την οποία ο ΣΕΜΟΔ υποτάχτηκε στην παρελκυστική τακτική της διοίκησης της ΜΟΔ και της πολιτικής ηγεσίας, οδήγησε τον σύλλογο με την «πλάτη στον τοίχο» σε ό,τι αφορά την ΕΣΣΕ. Χωρίς να προηγηθεί διαπραγμάτευση και διεκδίκηση καταλήξαμε να μας «ανακοινωθεί» από το ΥΠΟΙΚ μια ΣΣΕ η οποία βρίσκεται πολύ πίσω από τις διεκδικήσεις μας.

Σε μια διαδικασία που κράτησε μόλις μισή ώρα,  χωρίς δυνατότητα αντίδρασης, προέκυψε μια ΣΣΕ η οποία είναι η προηγούμενη, με την προσθήκη ενός νέου «κουβά» 150.000€ για δαπάνες εισαγωγής και φοίτησης στα ΑΕΙ και επιπλέον 100.000€ για τους μαθητές στον παλιό «κουβά». Αυτά μόνο, την ώρα που η ΜΟΔ γλιτώνει 1,5εκ €/έτος από τη μη απόδοση εργοδοτικών εισφορών στην προσωπική διαφορά!

Το κονδύλι, ύψους 400.000 € για το 2022, για παροχή εξοπλισμού τηλεργασίας από τη ΜΟΔ μέσω διαγωνισμού, μόνο ως «στάχτη στα μάτια» μπορεί να εκληφθεί αφού η συγκεκριμένη παροχή είναι υποχρέωση του εργοδότη, ενώ και η απόδοσή της είναι αμφίβολη.

Σε ό,τι αφορά το πρωτεύον ζήτημα της μισθολογικής εξομάλυνσης, μια από τα ίδια. Ο ΓΓ ΕΣΠΑ κατά τη συνάντηση με το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ δεν προσκόμισε καμία πρόταση για το φλέγον ζήτημα που ταλαιπωρεί εδώ και 9 χρόνια τους εργαζομένους της ΜΟΔ, παρά το γεγονός ότι εδώ και μήνες ο σύλλογος είχε στείλει την πρότασή του, μετά μάλιστα από απαίτηση του ιδίου!

Αντίθετα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του συλλόγου κατέθεσε πρόταση για οριζόντιο «μπόνους», για όλο το ΕΣΠΑ(;) συνδεδεμένο με «στοχοθεσία». Μια πρόταση η οποία είναι διπλάσια σε κόστος από την πρόταση εξομάλυνσης που έχει καταθέσει ο ΣΕΜΟΔ (€6 εκ. έναντι €3,4 εκ.) και η εφαρμογή της θα επιτείνει περισσότερο τις ήδη οξυμένες μισθολογικές ανισότητες. Είναι δε υπό την αίρεση της έγκρισης του ΥΠΟΙΚ/ΓΛΚ, αφού κατά δήλωσή του δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή της.

Η πρόταση του για μια ρύθμιση «αναμονής» για το μισθολογικό στη ΜΟΔ, στον νέο νόμο για το ΕΣΠΑ είναι μια κίνηση που σκοπό έχει να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια του 60% των συναδέλφων, που  βλέπουν  άλλη μια κοροϊδία να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια τους. Παραπέμπει έτσι το θέμα της μισθολογικής εξομάλυνσης στις «καλένδες» των «καλύτερων δημοσιονομικών εποχών». Κοινώς «ζήσε Μάη μου»!

Παρόμοια, για τη διασφάλιση της εργασίας των συναδέλφων στο Interreg και τη μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων στις ΚΓ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου το μόνο που πήραμε ήταν γενικές διαβεβαιώσεις, παράλληλα με αρνητικές κρίσεις για το επίπεδο εργασίας των συναδέλφων στο Interreg.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η διοικούσα παράταξη του Συλλόγου, ΜΟΔ Συλλογικά, συνεπικουρούμενη από την παράταξη Εναλλακτική Πρωτοβουλία, κώφευε στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας για να ανατραπεί αυτή η πορεία που οδηγούσε τον ΣΕΜΟΔ μπροστά σε προειλημμένες αποφάσεις χωρίς περιθώριο αντίδρασης.

Επικαλούμενοι υποκριτικά και συνεχώς τα μέτρα για την πανδημία αναλώθηκαν σε διαδικτυακά ΔΣ, σε ψηφιακές «παραστάσεις διαμαρτυρίας» και συναντήσεις με τη διοίκηση και την πολιτική ηγεσία, χωρίς την κινητοποίηση και παρουσία των συναδέλφων, δημιουργώντας μια παραλυτική κατάσταση στο Σύλλογο.

Ακύρωσαν τη Γενική Συνέλευση του Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι ήταν απαίτηση των μελών και απόφαση του ΔΣ, λειτουργούσαν κατευναστικά στην παρελκυστική τακτική της διοίκησης και δεν πίεσαν για δεσμεύσεις σχετικά με τη μισθολογική εξομάλυνση, ενώ εδώ και 4 μήνες είχαμε στείλει την πρότασή μας στην πολιτική ηγεσία.

Αντίθετα, με μια μικροπαραταξιακή λογική και ιδεολογική εμμονή, δημιούργησαν μια εκβιαστική κατάσταση στο παρά ένα της προκήρυξης εκλογών, με το δίλλημα «Αυτή τη ΣΣΕ ή καμία ΣΣΕ» με σκοπό να επιβάλουν την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου «σφαγείο» του Χατζηδάκη, με την αντιδημοκρατική και αντικαταστατική σύγκληση διαδικτυακής «Γενικής Συνέλευσης» και, στην πορεία, ηλεκτρονικών εκλογών.

Ως παράταξη είχαμε προειδοποιήσει για αυτές τις εξελίξεις. Έγκαιρα είχαμε ζητήσει τη σύγκληση κανονικής Γενικής Συνέλευσης στην Αθήνα με ταυτόχρονη ψηφιακή διασύνδεση των 12 περιφερειακών υπηρεσιών ώστε να οργανωθούν οι διεκδικήσεις μας. Ακόμη και για την έγκριση της ΣΣΕ είχαμε ζητήσει, με προηγούμενη ανακοίνωσή μας, να γίνει Γενική Συνέλευση με αυτή τη διαδικασία την Τετάρτη 27 Οκτώβρη.

Αντίθετα είδαμε την Πρόεδρο του ΣΕΜΟΔ να συγκαλεί «τηλε-ΓΣ» το Σάββατο το απόγευμα για την Δευτέρα το πρωί, καταστρατηγώντας με ακραίο τρόπο το καταστατικό, του οποίου εκ της θέσης της, θα έπρεπε να είναι η βασική θεματοφύλακας!

Η αναγκαία ύπαρξη ΣΣΕ στη ΜΟΔ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει η «Κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις!

Ως παράταξη δεν θα τις νομιμοποιήσουμε και θα απέχουμε από τη σημερινή Συνέλευση-παρωδία και διεκδικούμε ΓΣ με φυσική παρουσία, σε χρόνο συμβατό με τις καταστατικές προβλέψεις μας και τόπο που να συμμορφώνεται με τα μέτρα προφύλαξης από τον Covid19, καλώντας όλα τα μέλη του ΣΕΜΟΔ να πράξουν το ίδιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: