Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Τι νέα από τα μισθολογικά μας και τη ΣΣΕ;

 


Συναδέλφισσες/συνάδελφοι

Στο μισθολογικό βιώνουμε 8 χρόνια ακραίων και άδικων μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ των εργαζομένων στη ΜΟΔ, με 12 μισθούς ετησίως, χωρίς δώρα και επιδόματα, χωρίς αυξήσεις και με το πρωτοφανές φαινόμενο κάθε προώθησή μας στα μισθολογικά κλιμάκια να συνοδεύεται από μείωση του καθαρού μισθού μας.

Στο μέτωπο της ΣΣΕ, 8 μήνες τάχα «διαπραγματεύσεων» και τακτικισμών της διοίκησης με την ανοχή της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, που μόνο κατ’ ευφημισμό πλέον «εκπροσωπεί» τα συμφέροντά μας, μας οδηγούν πάλι με την πλάτη στον τοίχο στο δίλημμα «καθόλου ΣΣΕ ή μια ΣΣΕ που θα αποφασιστεί σε μια και μόνη κλειστή συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ/ΓΛΚ χωρίς την ενεργητική παρέμβαση των συναδέλφων».

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η πλειοψηφούσα παράταξη ΜΟΔ Συλλογικά,:

  • ·  Αρνείται να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση με θέματα το μισθολογικό και τη ΣΣΕ, τα οποία αντιμετωπίζει με μια διεκπεραιωτική λογική και με μια στάση αναμονής και ανοχής προς την πολιτική ηγεσία, παραβιάζοντας σχετικές αποφάσεις του ΔΣ, τόσο του Ιουλίου, όσο και του Σεπτεμβρίου, που φυσικά είχαν ληφθεί μόνο μετά από την πίεση των εργαζομένων.
  • ·   Κατευθύνει τη συζήτηση μόνο στις μη μισθολογικές παροχές της ΣΣΕ, μιας ΣΣΕ όμως που θα έπρεπε να έχει συνομολογηθεί μεταξύ ΜΟΔ και ΣΕΜΟΔ ήδη από τον περασμένο Απρίλιο (όπως μας υποσχόταν ο πρόεδρος της ΜΟΔ και η πλειοψηφία του ΔΣ). Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει συμφωνηθεί το τελικό περιεχόμενό της, η πλειοψηφία αποδέχεται ως «τελικό σχέδιο» της ΣΣΕ (όπως μας πληροφόρησε η πρόεδρος του ΣΕΜΟΔ), αυτό που θα προκύψει από την απευθείας διαπραγμάτευση(;) μεταξύ ΜΟΔ και ΥΠΟΙΚ, όπως τη δρομολόγησε ο πρόεδρος της ΜΟΔ, χωρίς προηγούμενες δεσμεύσεις της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας και με τον Σύλλογο σε ρόλο κομπάρσου.
  • ·  Κωλυσιεργεί να ανοίξει τη συζήτηση για την πραγματοποίηση εκλογών στον σύλλογο μέχρι να έχει στα χέρια της κάποια μορφή νέας ΣΣΕ (χωρίς μισθολογικά, με αυξημένο, ίσως, το ποσό της διατακτικής και ενώ δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στο σύνολό τους οι παροχές της προηγούμενης ΣΣΕ) για να την παρουσιάσει στους «ιθαγενείς» εργαζόμενους, υπό μορφή τελεσιγράφου, όπως τον Δεκέμβριο του 2019.
  • ·   Υποστηρίζει την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη για τις εκλογές και τις Γενικές Συνελεύσεις.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι μια κουτσουρεμένη από το ΥΠΟΙΚ και υποδεέστερη από τις ανάγκες μας ΣΣΕ δεν αντισταθμίζει σε κανένα βαθμό όσα έχουμε μέχρι σήμερα χάσει.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κέρδος του εργοδότη μας από τη μη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών στην προσωπική διαφορά, που υποκίνησε και πανηγύρισε η πλειοψηφία του ΔΣ, είναι γύρω στα €5.500.000 για το διάστημα από τον 7/2018 έως το 12/2021 (ετήσιο κέρδος ~€1.500.000).

Ήδη ξεκινήσαμε να «πανηγυρίζουμε» πληρώνοντας τον λογαριασμό με τις τροποποιητικές δηλώσεις του έτους 2018  (και σε λίγο του έτους 2019), καθώς θα πρέπει να επιστρέψουμε ως παρακράτηση φόρου τουλάχιστον το 1/3 του καθαρού ποσού που λάβαμε πέρσι, και ετοιμαζόμαστε να «πανηγυρίσουμε» και το κουτσούρεμα των συντάξεών μας.

Η αναγκαία ύπαρξη ΣΣΕ στη ΜΟΔ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει «στάχτη στα μάτια» για την υπονόμευση της μισθολογικής διεκδίκησης.

Δεν μπορούμε πλέον να αποδεχόμαστε τη σιγή νεκροταφείου για τη μισθολογική ανισότητα. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την επανάληψη του σεναρίου του 2019, όταν δηλαδή με το μαχαίρι στο λαιμό αποδεχτήκαμε μια πετσοκομμένη ΣΣΕ. Δεν μπορούμε να θεωρούμε νίκη το ότι μέρα με τη μέρα γινόμαστε όλο και πιο φτηνοί ως εργαζόμενοι.

Απαιτούμε άμεσα τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να διεκδικήσουμε τη μισθολογική μας ισότητα, μια ΣΣΕ σύμφωνη με της ανάγκες μας και ζητούμε την άμεση προκήρυξη εκλογών του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: