Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Ανακοίνωση της ΑΠΕ ΜΟΔ για τις διεκδικήσεις του ΣΕΜΟΔ

 




Διεκδικούμε αξιοπρεπή ΕΣΣΕ με σημαντικές αυξήσεις παροχών

Καμία σύνδεση με στοχοθεσία – αξιολόγηση.

Μισθολογική εξομάλυνση και επαναφορά των δικαιωμάτων μας (13ος, 14ος, κλιμάκια κλπ)

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι

Στο τελευταίο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά ο βρώμικος ρόλος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΜΟΔ Συλλογικά. Αφού για 8 μήνες επέτρεψαν στη διοίκηση της ΜΟΔ και την πολιτική ηγεσία να μας εμπαίζουν στο θέμα της ΣΣΕ, κρατώντας τους στο απυρόβλητο, τώρα σέρνουν το σύλλογο στο «στόμα του λύκου».

Οδηγούν τον ΣΕΜΟΔ σε μια προσχεδιασμένη διαδικασία για να πάρουν το τελεσίγραφο του ΥΠΟΙΚ/ΓΛΚ σε ό,τι αφορά το ύψος και το είδος των παροχών της ΣΣΕ, με τους συναδέλφους για άλλη μια φορά «στον τοίχο», αφού τα όρια διεκδίκησης είναι πλέον μηδαμινά, δεδομένου ότι η θητεία του ΔΣ λήγει στις 31/10. Αυτό αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά και στη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της ΜΟΔ, στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας στην ΚΥ, της ΜΟΔ με τη συμμετοχή αρκετών συναδέλφων.

Αντιστρέφουν  οποιαδήποτε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης ακόμη και κόντρα στον κατάπτυστο νόμο Χουλιαράκη, που προβλέπει ότι, το ΓΛΚ ελέγχει και δεν διαπραγματεύεται, τις υπογεγραμμένες ΣΣΕ μεταξύ σωματείων και διοικήσεων.

Θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Απρίλιο ακόμη, η διοίκηση της ΜΟΔ υπόσχονταν και η ΜΟΔ Συλλογικά διαλαλούσε, ότι πριν το Πάσχα θα είχαμε υπογεγραμμένη ΣΣΕ. Μάλιστα, κατηγορούσαν τις παρατάξεις που έκαναν κριτική στη διαδικασία που ακολουθούνταν ότι «υπονομεύουν» την έγκριση της ΣΣΕ.

Ακόμη και τον Ιούλιο, στην «έκτακτη συμμετοχή», μερικών λεπτών, του προέδρου της ΜΟΔ στο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ ακούσαμε ότι εντός λίγων ημερών θα υπογραφεί η ΣΣΕ, για να φθάσουμε «αισίως» στα τέλη Οκτωβρίου και η ΣΣΕ να κατατεθεί στο ΓΛΚ ως «τελικό σχέδιο».

Η ΜΟΔ Συλλογικά, μπροστά στην αγωνιώδη προσπάθεια να καλύψει την ανεπάρκειά της και να εμφανιστεί ως ο «πάτρωνας» της ΣΣΕ όχι μόνο εγκαταλείπει τις άλλες διεκδικήσεις στην «καλή πρόθεση» της κυβέρνησης, αλλά οδηγεί και σε αντιδημοκρατικά μονοπάτια τον σύλλογο.

Κουβέντα στο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ για το πρωτεύον ζήτημα της μισθολογικής εξομάλυνσης, με την ακύρωση στην πράξη της απόφαση του ΔΣ για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης το Σεπτέμβριο για τη διεκδίκηση του μισθολογικού που παραπέμπεται για άλλη μία φορά στις «καλένδες», καθώς η θητεία του ΔΣ ολοκληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου.

Ακόμη και τα άλλα σοβαρά θέματα, όπως η φημολογούμενη μεταφορά του Interreg από τη Θεσσαλονίκη και η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου των συναδέλφων στις Κοινές Γραμματείες αφέθηκαν στις «διαβεβαιώσεις» τις πολιτικής ηγεσίας. Καμία πρωτοβουλία από το σωματείο για τον απαράδεκτο διχασμό μεταξύ εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων συναδέλφων που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση και οδηγεί τους δεύτερους σε οικονομική αιμορραγία ώστε να μπορούν να εργάζονται, ανεξάρτητα από τον σημαντικό (αλλά όχι μοναδικό) ρόλο του εμβολιασμού για τον έλεγχο της πανδημίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Αν η ΜΟΔ Συλλογικά, σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις του ΣΕΜΟΔ, έχει μετατραπεί σε «ουρά» της διοίκησης και της κυβέρνησης, με τη λογική «ό,τι προαιρείσθε», σε αυτό που «πρωτοπορεί», μαζί με την Εναλλακτική Πρωτοβουλία είναι η πλήρης εφαρμογή του αντεργατικού – αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη.

Τι και αν ο νόμος αυτός αποδεικνύεται σφαγείο για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (e-food, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσεις, δικαστικές αποφάσεις, φακέλωμα σωματείων κλπ) οι συγκεκριμένες  παρατάξεις εξαντλούν την «ενεργητικότητά» τους, στην αντικαταστατική εφαρμογή του, πριν ακόμη αυτός καταστεί υποχρεωτικός την 1/1/2022.

«Πρωτοπορώντας» στην εφαρμογή του, επιδιώκουν να απονεκρώσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στη ζωή του συλλόγου, να επιβάλουν τον «συνδικαλισμό του καναπέ» και της «προσωπικής διαμεσολάβησης» των «μεγαλοσυνδικαλιστών», τη μετατροπή του ΣΕΜΟΔ σε ηλεκτρονική συνδικαλιστική «σφραγίδα», το φακέλωμα της συνδικαλιστικής άποψης.

Παρουσιάζουν αμφιβόλου ποιότητας «νομικές» γνωματεύσεις της νομικής συμβούλου του ΣΕΜΟΔ, για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να τροποποιήσουν το καταστατικό, και να επιβάλουν τις ηλεκτρονικές εκλογές, την ώρα που ακόμη και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κάνει εκλογές με κάλπη.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην νομιμοποιήσουν αυτές τις μεθοδεύσεις!

·  Να γίνει δια ζώσης Γενική Συνέλευση στις 27/10 στην Αθήνα με ταυτόχρονη ηλεκτρονική σύνδεση των 12 περιφερειακών υπηρεσιών σε κοινό χώρο και εκλογή τοπικού προεδρείου. Το ίδιο να γίνει και με την εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

·      Να γίνει συνάντηση με το ΓΓ ΕΣΠΑ με ταυτόχρονη κινητοποίηση του ΣΕΜΟΔ για το μισθολογικό καθώς και για το Interreg και τους συναδέλφους στις ΚΓ και να απαιτήσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

·     Καμία τροποποίηση του καταστατικού για την επιβολή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Να γίνουν οι εκλογές με την ταυτοπρόσωπη παρουσία των συναδέλφων.

·     Να μην νομιμοποιηθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των σωματείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: