Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Τα εργασιακά ζητήματα στη ΜΟΔ βρίσκονται στον «πάγο». Όχι στον κυβερνητικό αυταρχισμό

15/09/2021

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το κυβερνητικό αφήγημα του μικρότερου κοινωνικού κράτους και η εφαρμογή του με την απόσυρση της κρατικής στήριξης σε ό,τι κοινωνικό έχει απομείνει, οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα.  Η ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια, την Αττική, την Ηλεία, τη Φωκίδα και αλλού, χωρίς την συνδρομή αυτή τη φορά του «στρατηγού ανέμου», πιστοποίησε την πλήρη κατάρρευση του νεοφιλελεύθερου «επιτελικού» κράτους.

Αυτή η αποτύπωση καταγράφεται και στη διαχείριση της πανδημίας, με τα κρούσματα να καλπάζουν, τις κυβερνητικές αντιφάσεις και αποτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη, με τελική κατάληξη κάθε φορά την επίκληση από την κυβερνητική πλευρά της «ατομικής ευθύνης» για να κρυφτούν οι κυβερνητικές ευθύνες, αφού πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι.

Πότε οι ανεύθυνοι νέοι, πότε όσοι δεν βάζουν καλά τη μάσκα, πότε όσοι δεν κάθονται μέσα, πότε όσοι διαδηλώνουν, τώρα οι ανεμβολίαστοι, αλλά ποτέ η κυβερνητική πολιτική.

Η κυβέρνηση, μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της, αφού δε στήριξε το σύστημα υγείας (αντίθετα μείωσε τον π/υ για την υγεία κατά 600 εκ. ευρώ), δεν αναβάθμισε τις συγκοινωνίες, δεν αραίωσε τις τάξεις στα σχολεία, καθυστέρησε στην διάθεση των εμβολίων με ευθύνη και της ΕΕ, μπλέχτηκε στον πόλεμο των μονοπωλίων φαρμάκων και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών γύρω από τα εμβόλια, κατέφυγε στα μόνα εργαλεία που ξέρει: τον κοινωνικό αυτοματισμό, τον διχασμό, την καταστολή, τον αυταρχισμό, τα πρόστιμα και τη μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες.

Η ανάλγητη πολιτική της έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει τη δωρεάν πρόσβαση, τόσο στους ανεμβολίαστους, όσο και στους εμβολιασμένους (self test) εργαζόμενους, στα τεστ που αποτελούν το κατεξοχήν εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, με το χυδαίο επιχείρημα, «εμβόλιο ή τεστ». Παράλληλα οδηγεί στην ανεργία τούς υγειονομικούς εργαζόμενους που δεν εμβολιάζονται, κάνοντας πράξη τους βαθύτερους πόθους της για απολύσεις στο δημόσιο, ενώ αφήνει στο έλεος των πιέσεων της εργοδοσίας τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του κόμματος των «δομημένων ομολόγων» που οδήγησαν στην κατάρρευση 4 επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, πιστή στις ιδεολογικές εμμονές της και στη γραμμή των Βρυξελών, ψήφισε κατακαλόκαιρο την εκχώρηση στα τσακάλια των χρηματαγορών την επικουρική ασφάλιση. Και βέβαια, ξεκίνησε την εφαρμογή του αντεργατικού - αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη.

Το καλοκαίρι μας αποχαιρέτησε με την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως και την εφαρμογή του νέους συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ , με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που άφησε 40.000 μαθητές εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φτιάχνοντας νέα πελατεία για τους εμπόρους της «γνώσης», ιδιοκτήτες των κολλεγίων, στους οποίους μπορείς απλώς να καταβάλλεις τα τσουχτερά δίδακτρα με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ίση με μηδέν.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στη ΜΟΔ όλα τα ανοιχτά συνδικαλιστικά θέματα βρίσκονται σε πλήρη στασιμότητα!

Η διαπραγμάτευση νέας Επ. ΣΣΕ απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί, με ευθύνη της διοίκησης, η οποία ακόμη δεν έχει έρθει με συγκεκριμένη πρόταση για το ύψος του προϋπολογισμού που είναι διατεθειμένη να καλύψει.  Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τόσο από τη διοίκηση, όσο και από την πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ για ολοκλήρωση της διαδικασίας από τον περασμένο Απρίλη, βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο «μηδέν».

Όμοια και η μισθολογική διεκδίκηση είναι χαμένη κάπου στους διαδρόμους του υπουργείου Ανάπτυξης. Μετά την επεισοδιακή αποστολή της επίμαχης επιστολής στον ΓΓ ΕΣΠΑ κ. Σκάλκο, όλα τα πλάκωσε η «θερινή ραστώνη», αφού δεν έγινε από το ΣΕΜΟΔ καμία κίνηση πραγματικής πίεσης για ουσιαστική συζήτηση του θέματος.

Ακόμη και η (επιτέλους!) απόδοση των παροχών προηγούμενων ΣΣΕ χαρακτηρίζεται από σημαντική καθυστέρηση, χωρίς γι’ αυτό να ευθύνονται οι αρμόδιοι συνάδελφοι, αλλά οι προτεραιότητες που θέτει η διοίκηση και η στάση ανοχής που τηρεί η διοίκηση του σωματείου.

Επιπλέον, εκκρεμεί η υλοποίηση της απόφασης για σύγκληση ΓΣ μέσα στον Σεπτέμβριο για να χαραχτεί γραμμή διεκδίκησης για τα παραπάνω, καθώς και εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης για τη διενέργεια εκλογών.

Γι’ αυτό ζητάμε από την πρόεδρο του ΣΕΜΟΔ να συγκαλέσει άμεσα ΔΣ με κύρια θέματα την σύγκληση ΓΣ για τα μισθολογικά και την Επ. ΣΣΕ καθώς και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για εκλογές του συλλόγου.

Παράλληλα, ζητάμε από τη διοίκηση και το υπουργείο:

·         Μισθολογική εξομάλυνση τουλάχιστον στη βάση της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΕΜΟΔ

·         Υπογραφή Επ. ΣΣΕ με αύξηση των υφιστάμενων παροχών

·         Άμεση απόδοση των εκκρεμών παροχών από προηγούμενες ΣΣΕ

Αρνούμαστε τον διχασμό ανάμεσα στους εργαζόμενους με αφορμή το θέμα των εμβολίων, που καλλιεργεί η κυβέρνηση για να καλύψει την εγκληματική πολιτική της στη διαχείριση της πανδημίας.

Λέμε ΝΑΙ στα εμβόλια ως μια σημαντική κατάκτηση της επιστήμης και ως ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση του ιού, λέμε όμως ΟΧΙ στην επιβολή της υποχρεωτικότητας τους με όρους αντικοινωνικούς, διχαστικούς και αυταρχικούς.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε τη διενέργεια εβδομαδιαίων δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΠΑ με μέριμνα της ΜΟΔ και του υπουργείου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: