Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

100% πάμε καλά! Αλλά για πού;


Η αντίληψη που κυριαρχεί μεταξύ των μελών της πλειοψηφούσας παράταξης του ΣΕΜΟΔ, της ΜΟΔ_συλλογικά, αντιστοιχεί με αυτήν που κυριαρχεί στην Κυβέρνηση της ΝΔ: υποτιμούν  συστηματικά τη νοημοσύνη μας και διαχειρίζονται επικοινωνιακά τα προβλήματα.

Αυτοσυγχαιρόμενη και αυτοθαυμαζόμενη η Κυβέρνηση, ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας αγγίζει πλέον τα 2.000 κρούσματα καθημερινά και το ΕΣΥ ζει ξανά εφιαλτικές στιγμές, παρατείνει την αποδεδειγμένα αποτυχημένη καραντίνα, μην παίρνοντας κανένα σοβαρό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας.


Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την αδιανόητη επερχόμενη οικονομική καταστροφή για εργαζόμενους και μικροεπιχειρηματίες, το εύρος της οποίας θα αποκαλυφθεί από το καλοκαίρι και μετά, με τον οχετό αποκαλύψεων για παιδοβιαστές και κακοποιητές με δημόσια αξιώματα και με την προοπτική να χρεώσει στη χώρα το ανεξίτηλο και ντροπιαστικό στίγμα του πρώτου νεκρού κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Με τα ΜΜΕ να τη λιβανίζουν νυχθημερόν, δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει την πρόθεσή της να κυβερνήσει με το δόγμα Νόμος & Τάξη: Όποια κι αν είναι η ερώτηση, αστυνομία, αυταρχισμός και καταστολή είναι η απάντηση. Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που καλλιεργεί (στο όνομα της διασφάλισης της τάξης και της κοινωνικής ειρήνης πάντα!), πλήττει την ήδη καταρρακωμένη Δημοκρατία στη χώρα μας και το μόνο που θα πετύχει είναι να οξύνει τις κοινωνικές εντάσεις και να επιταχύνει την έκρηξη οργής και την κοινωνική σύγκρουση, που υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή, με την παραμικρή αφορμή.


Αντίστοιχα, αυτοσυγχαιρόμενη και αυτοθαυμαζόμενη, η πλειοψηφία του ΣΕΜΟΔ έχει οδηγήσει τον Σύλλογο σε πρωτόγνωρο διχασμό:

·         Επιχειρεί να καθιερώσει αντιδημοκρατικές πρακτικές (ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις εκλογές και τις Γενικές Συνελεύσεις, απειλές για διαγραφή και ποινική δίωξη μελών, θεματολογία διοικητικών συμβουλίων καθορισμένη αποκλειστικά από την πρόεδρο που δεν δέχεται καμία αλλαγή, προτάσεις για τροποποίηση καταστατικού εμπνευσμένες από τον ποινικό κώδικα  κλπ).

·         Λειτουργεί ως κυβερνητικό φερέφωνο  υπονομεύοντας τα συμφέροντα των μελών του συλλόγου.

·          Καλλιεργεί τον συμβιβασμό και την ηττοπάθεια εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΣΣΕ (ενώ δεν έχει καν εφαρμοστεί αυτή του προηγούμενου έτους!)

·         Αντιμετωπίζει με αλαζονεία και αυταρχισμό κάθε διαφορετική από τη δική της άποψη.


Κάθε αντίθετη φωνή αντιμετωπίζει με ψευτο-τσαμπουκάδες και αντισυναδελφικές συμπεριφορές, τόσο εντός του ΔΣ όσο και στη λίστα αλληλογραφίας, από συναδέλφους που αυτοαναγορεύονται σε τιμητές των πάντων και θεματοφύλακες της «κοινής λογικής», της οποίας φορείς φυσικά θεωρούν αποκλειστικά τους εαυτούς τους.


Όλα τα παραπάνω οδηγούν σχεδόν αυταπόδεικτα σε συνθήκες ρήξης της όποιας εμπιστοσύνης έχει απομείνει μεταξύ μας, αποδυναμώνοντας τον ίδιο τον Σύλλογο.

Σήμερα, είναι ξανά στο τραπέζι το θέμα της μεταξύ μας μισθολογικής ισότητας, άλυτο εδώ και οχτώ ολόκληρα χρόνια, αλλά και η συζήτηση για τη διεκδίκηση από την πλευρά μας νέας ΣΣΕ για το 2021. Η αντεργατική πολιτική που ήδη έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση των «αρίστων», δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για λύσεις σύμφωνες με τις ανάγκες μας.


Δεν πρέπει να αφήσουμε την οριοθέτηση και τη διεκδίκησή των αιτημάτων μας στα χέρια απολογητών της κυβερνητικής πολιτικής, που προσπαθούν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στο σωματείο.

Δεν πρέπει να φτάσουμε ξανά τον Δεκέμβριο με την πλάτη στον τοίχο, να αποδεχτούμε ακόμα μία ΣΣΕ χωρίς επίλυση του μισθολογικού.


Από την πλευρά μας, καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους, ιδίως όσους και όσες παρακολουθούν σιωπηλοί/ές τον κατήφορο στον οποίο η μέχρι σήμερα πλειοψηφία μάς οδηγεί, να σπάσουν τη σιωπή τους και να συμμετάσχουν σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αντιστρέψουμε την προδιαγεγραμμένη πορεία του ΣΕΜΟΔ.


Διεκδικούμε:

·         Συλλογική Σύμβαση με κλιμάκια και ουσιαστική βελτίωση των παροχών.

·         Μισθολογική ισότητα και δικαιοσύνη για όλους του συναδέλφους.

·         Απόδοση των παροχών της ΣΣΕ του 2020.

·         Μαζικές Δημοκρατικές διαδικασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα.

·         Απόρριψη των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και του κρατικού – εργοδοτικού ελέγχου στα συνδικάτα.

·         Ουσιαστική στήριξη της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας - Παιδείας

·         Τερματισμό του αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: