Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Για μια άλλη κατεύθυνση του ΣΕΜΟΔ!

Ο νέος προϋπολογισμός είναι ενδεικτικός για το αντιλαϊκό του περιεχόμενο, αφού εν μέσω της χειρότερης υγειονομικής κρίσης μειώνονται κατά 600 εκ. ευρώ οι δαπάνες για την υγεία, ενώ αυξάνονται κατά 57% οι εξοπλιστικές δαπάνες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει δεκάδες εκατομμύρια για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και υπόσχεται δισεκατομμύρια ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο, από τα πακέτα «στήριξης», τα οποία θα κληθούν να ξεπληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Ήδη στα συρτάρια της κυβέρνησης βρίσκεται, έτοιμο προς κατάθεση όταν οι «συνθήκες το επιτρέψουν», το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση, το οποίο θεσμοθετεί την 10ωρη εργασία, την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στη ΜΟΔ βιώνουμε την κυβερνητική πολιτική του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της κρατικής παρέμβασης στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις από πρώτο χέρι. Αφού η κυβέρνηση δια του υπουργείου οικονομικών πετσόκοψε την προηγούμενη ΣΣΕ, τώρα με μια απλή επιστολή του ΓΛΚ ακυρώνει την επέκταση της ΣΣΕ για το β’ εξάμηνο του 2020 και συνδέει την επόμενη ΣΣΕ με στοχοθεσία. Μας χτυπά φιλικά στην πλάτη για τις μισθολογικές μας διεκδικήσεις και την εξομάλυνση των μισθών και δήθεν μας καθιστά υπεύθυνους να προτείνουμε εμείς τη λύση στα μισθολογικά μας, που τάχα θα υιοθετήσει και θα προωθήσει Το έργο αυτό, της παρελκυστικής τακτικής, το έχουμε ξαναζήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αντί αυτή η κατάσταση να σημάνει γενικό συναγερμό και τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση στο σύλλογο, με παρέμβαση και των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, η ΜΟΔ Συλλογικά, σφυρίζει αδιάφορα.

Φαίνεται πως πολλά ζητάμε! Η «αγωνιστικότητα» της ΜΟΔ Συλλογικά εξαντλήθηκε απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019 (τότε κάναμε ακόμα και «παράνομες» καταλήψεις υπηρεσιών), ενώ τώρα λειτουργεί ως κυβερνητικό φερέφωνο και γραφείο τύπου της διοίκησης της ΜΟΔ.

Πάντως μας προκαλεί απορία πως ενώ «πανηγυρίζουν» για την παραμικρή απόφαση της ΜΟΔ που αφορά τους εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα την –επιτέλους- απόδοση παροχών που εκκρεμούν από το 2019, σε ό,τι αφορά τη σύμβαση για τη διενέργεια δωρεάν τεστ για Covid19 αρνούνται να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Ίσως δεν θέλουν να παραδεχθούν έστω και έμμεσα την κυβερνητική ανυπαρξία σε ό,τι αφορά την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς ή δεν θέλουν να αναδείξουν τη μη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ και την σοβαρή καθυστέρηση από τη ΜΟΔ στο θέμα αυτό.

Φυσικά, η ΜΟΔ Συλλογικά «πρωτοπορεί», αφού στελέχη της έχουν εκφραστεί πολλάκις υπέρ της ιδιωτικοποίησης της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας, θεωρώντας πεταμένα λεφτά τις ασφαλιστικές κρατήσεις και το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, ενώ παλιότερα θεωρούσαν τα μνημόνια «ευλογία για τον τόπο».

Πρωτοπορούν στην εφαρμογή όλων των αντεργατικών-αντισυνδικαλιστικών ρυθμίσεων και ήδη απεργάζονται σχέδια για να προλειάνουν το έδαφος για την εφαρμογή του νομοσχεδίου Βρούτση (χτύπημα των δημοκρατικών διαδικασιών -Γενικών Συνελεύσεων, εκλογών- με την επιβολή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, κυβερνητικό και εργοδοτικό φακέλωμα σωματείων και εργαζομένων, αξιολόγηση, σύνδεση ΣΣΕ με στοχοθεσία, επέκταση της τηλεργασίας κλπ).

Φτάνουν σε τέτοιο σημείο συνδικαλιστικού ξεπεσμού, που ακόμη και η πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, όταν τέθηκε το ζήτημα της συμμετοχής του συλλόγου στην απεργία του ΕΚΑ στις 26/11, λοιδόρησε την συμμετοχή του ΣΕΜΟΔ στο ΕΚΑ, ξεχνώντας βέβαια ότι ο ίδιος ο ΣΕΜΟΔ είχε ζητήσει την παρέμβαση του ΕΚΑ προς τη διοίκηση Πάντου, κατά την διαπραγμάτευση της προηγούμενης ΣΣΕ.

Η στάση της ΜΟΔ Συλλογικά αποτελεί μνημείο κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, εσχάτως και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης και πρέπει να συναντήσει την αντίθεση των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι διεκδικήσεις και οι αγώνες των εργαζομένων δεν μπαίνουν σε «καραντίνα». Την ώρα που η κυβερνητική πολιτική σαρώνει κατακτήσεις και επιβάλλει κλίμα αστυνομοκρατίας και ακραίου αυταρχισμού πρέπει να οργανώσουμε τις διεκδικήσεις μας, μαζί με όλο το εργατικό κίνημα, ξεπερνώντας την αδράνεια που επιβάλει η πλειοψηφία του ΔΣ και διεκδικώντας:

  • Εδώ και τώρα έγκριση της ΣΣΕ για το β εξάμηνο του 2020.
  • Νέα ΣΣΕ για τα έτη 2021-2022 χωρίς σύνδεση με στοχοθεσία.
  • Αυξήσεις στους μισθούς με καθιέρωση νέων κλιμακίων στη ΣΣΕ.
  • Μισθολογική ισότητα. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στο μισθό.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Tην προστασία της συνδικαλιστικής λειτουργίας των σωματείων και του δικαιώματος στην απεργία.
  • Nα μη μονιμοποιηθεί η τηλεργασία με πρόσχημα την καραντίνα.
  • Άμεση ενίσχυση του συστήματος δημόσιας δωρεάν υγείας, της πρόνοιας και της ασφάλισης.

Να μπει φραγμός στις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις και την αστυνομική τρομοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: