Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (12/2/2019) ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΣΕ

 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την Επ. ΣΣΕ, που απαιτεί συστράτευση όλων μας γύρω από το σωματείο.


Τα όσα επακολούθησαν μετά τη συνάντηση του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ με τη διοίκηση της ΜΟΔ στις 30/1 και κορυφώθηκαν στην επεισοδιακή συνάντηση στις 6/2, αποκάλυψαν τα πραγματικά δεδομένα στα οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση.


Στις μη μισθολογικές παροχές και στα θεσμικά αιτήματα, ο ΣΕΜΟΔ, ως όφειλε από την μεριά του, προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια ρεαλιστική πρόταση για το είδος των παροχών και το ύψος των δαπανών.

Η διοίκηση από τη μεριά της, πάρα το γεγονός ότι αναγνωρίζει την πληρότητα και ρεαλιστικότητα της πρότασης του συλλόγου, οριοθετεί το συνολικό ποσό που είναι διατεθειμένη να δώσει σε τέτοιο ύψος που οδηγεί σε παροχές «ψίχουλα» ανά κατηγορία δαπανών,  βάζοντας παράλληλα ζήτημα μη αναδρομικότητας για το έτος 2018.


Την ίδια στιγμή, η διαπραγμάτευση για τα  μισθολογικά ζητήματα, στο πλαίσιο της Επ.ΣΣΕ, απαγορεύεται με βάση μνημονιακούς νόμους, που διατηρούνται στο ακέραιο στη μετα-μνημονιακή, τάχα, «κανονικότητα» που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Με βάση αυτό το δεδομένο, ο ΣΕΜΟΔ θέτει τα μισθολογικά του αιτήματα σε διαπραγμάτευση με το ΥΠΟΙΑΝ.


Η διεκδίκηση του συλλόγου για μισθολογική «εξομάλυνση», είναι γεγονός ότι καλύπτει  μόνο ένα μέρος της αρχικά κατατεθειμένης πρότασής του ΣΕΜΟΔ για τα μισθολογικά, όπως αποτυπώθηκε στο εξώδικο που απέστειλε ο ΣΕΜΟΔ στις 17-1-2018 ως συνέπεια της απόφασης της ΓΣ του Δεκεμβρίου 2017, που παραμένει σε ισχύ. Επομένως οφείλει να επιδιώκει τη μισθολογική εξίσωση των εργαζομένων ανά κατηγορία (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) και μισθολογικό κλιμάκιο, αίροντας τις μισθολογικές ανισότητες στη ΜΟΔ ως αποτέλεσμα των νόμων 4205/13 και 4354/15.


Η διεκδίκηση αυτή, αν ικανοποιηθεί, θα αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη για τη μελλοντική διεκδίκηση κλιμακίων, ωριμάνσεων και αυξήσεων στο πλαίσιο μιας «πλήρους»  Επ.ΣΣΕ και θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των μέχρι σήμερα Γενικών Συνελεύσεων.


Παρά τις επανειλημμένες «διαβεβαιώσεις» δια στόματος κυβερνητικών παραγόντων του ΥΠΟΙΑΝ, στο περιθώριο διαφόρων εκδηλώσεων (ποτέ επίσημα),  περί επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση της μισθολογικής δικαιοσύνης στη ΜΟΔ αλλά και τα όσα έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΜΟΔ  για το ύψος προϋπολογισμού της μισθολογικής ρύθμισης, αυτή ακόμη βρίσκεται στα χαρτιά.

Ο ΣΕΜΟΔ δεν έχει καμία ενημέρωση για το πραγματικό της περιεχόμενο και το μόνο που ξέρουμε είναι ότι είναι κάπου «χαμένη», εάν πραγματικά υπάρχει, ανάμεσα στο ΥΠΟΙΑΝ και το ΥΠΟΙΚ.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Η αναμονή για την αντιπρόταση της διοίκησης της ΜΟΔ, μόνο κλίμα εφησυχασμού δεν πρέπει να καλλιεργήσει στο σύλλογο, με δεδομένες τις μέχρι σήμερα διακηρύξεις της για το «ταβάνι» του συνολικού budget που έχει ορίσει , αφού μόνο με μια σημαντική υπέρβασή του μπορούμε να μιλήσουμε για προχώρημα της διαδικασίας της Επ.ΣΣΕ.


Από την άλλη, η συνεχής αναβλητικότητα του ΥΠΟΙΑΝ και η μη επίσημη ενημέρωση ως προς τη μισθολογική ρύθμιση (περιεχόμενο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της) μόνο ως παρελκυστική τακτική μπορεί να εκληφθεί.


Με βάση τα παραπάνω δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι μόνο με την ενεργητική παρέμβαση των εργαζομένων μπορούν να διεκδικηθούν τα βασικά μας αιτήματα της μισθολογικής εξίσωσης και της συνομολόγησης αξιοπρεπούς Επ.ΣΣΕ με μη μισθολογικές και θεσμικές παροχές και με αναδρομική – από το 2018- ισχύ. 

  • Να απαιτήσουμε να προσέλθει η διοίκηση με μια αντιπρόταση που να ικανοποιεί τις βασικές διεκδικήσεις του σωματείου όπως έχουν διαμορφωθεί από τις συλλογικές του διαδικασίες. Μια τέτοια αντιπρόταση όμως, δεν μπορεί να «κουμπώσει» στο ποσό του 1,2εκ € που η διοίκηση διακηρύττει ότι είναι διατεθειμένη να διαθέσει. Θα πρόκειται για μια πρόταση κοροϊδία. Την καλούμε να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για μη αναδρομικότητα της Επ.ΣΣΕ, την οποία χρησιμοποιεί με «τιμωρητική» αντίληψη. 
  • Να διεκδικήσουμε άμεση ενημέρωση για το περιεχόμενο και να απαιτήσουμε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση της μισθολογικής δικαιοσύνης στη ΜΟΔ.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε 

  • Την κήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα συνάντησης του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ με τη διοίκηση της ΜΟΔ για την Επ. ΣΣΕ. 
  • Συγκέντρωση το πρωί της ίδιας μέρας στο ΥΠΟΙΑΝ όπου θα απαιτήσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη νομοθετική ρύθμιση. 
  • Συγκέντρωση στην ΚΥ της ΜΟΔ την ώρα που θα γίνει η συνάντηση με τη διοίκηση. 
  • Σύγκληση Τοπικών Συνελεύσεων για ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διεκδικήσεων μας και οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης 
  • Ενημερωτικές επισκέψεις μελών του ΔΣ σε μεγάλες υπηρεσίες της Αθήνας. Στο μέτρο του δυνατού να γίνει το ίδιο σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12/2, ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔ, 11:30 πμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: