Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΕ ΜΟΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΣ ΤΟΥ ΣΕΜΟΔ 7/4/2016




Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
η επόμενη περίοδος είναι πυκνή σε πολιτικό επίπεδο και θα απαιτηθεί η συμμετοχή και η εγρήγορση όλων μας απέναντι στον ορυμαγδό που μας περιμένει και πρέπει να αντιμετωπίσουμε
Ο Προγραμματισμός της πλειοψηφίας δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Αντίθετα ως  ΑΠΕ ΜΟΔ προτείνουμε :

1.        Ασφαλιστικό. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη μάχη!
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο, συντριπτικό για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. ΕΕ και ΔΝΤ απαιτούν την άμεση ψήφιση και εφαρμογή του, ενώ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-Ένωση Κεντρώων παρά τις υποκριτικές αντιπολιτευτικές «διαφωνίες» τους, στηρίζουν την αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση», έχοντας ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο που την υπαγορεύει ενώ παράλληλα καλούν την κυβέρνηση να το εφαρμόσει. Την ώρα που ζητούνται νέες θυσίες από τους εργαζόμενους και το λαό, για την ακόμη μία φορά «σωτηρία» του ασφαλιστικού συστήματος, δεκάδες δις ευρώ είναι η κλοπή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή του μόχθου του εργαζόμενου λαού, από τις κυβερνήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο και τα μνημόνια. Για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος δεν έχουν καμία ευθύνη οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αλλά η διαχρονική λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και η εξαφάνιση των αποθεματικών τους με τις μνημονιακές πολιτικές.
Η τελευταία Γενική Απεργία στις 4 Φλεβάρη έδειξε α) ότι ο λαός δεν κουράστηκε να αγωνίζεται και β) ότι όταν οργανώνονται οι εργαζόμενοι μπορούν να ανακόψουν τα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μαζί με τις δυνάμεις της εργοδοσίας, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή στην απεργία των συναδέλφων μας και καλούμε όσους και όσες δεν απείργησαν αυτή τη φορά, να αναθεωρήσουν τη στάση τους διότι τα συμφέροντα και οι διεκδικήσεις τους είναι σε αυτή την πλευρά του μετώπου και όχι αλλού.
Χρειάζεται άμεσα χωρίς χρονοτριβές να υπάρξουν ευρύτεροι συντονισμοί με όλους όσους πλήττονται από τις αδιέξοδες και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, για τη συγκρότηση μετώπων αντίστασης που θα είναι ικανά να επιφέρουν πλήγματα τόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό όσο και στο μαύρο μέτωπο των εργοδοτών του ΣΕΒ , των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου που δεν είναι τίποτε άλλο από παράσιτα που τρέφονται με το αίμα και τη σάρκα του λαού.
Ο λαός  χωρίς αυταπάτες είναι ώρα να βγει στο προσκήνιο και να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες με συζητήσεις, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις πέρα από τις 24ωρες τουφεκιές που ρίχνουν αραιά και που οι εξωνημένες συνδικαλιστικές  ηγεσίες.
Μπροστά στο νέο κύμα αντιλαϊκής και αντεργατικής επίθεσης που θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των συναδέλφων να απομονωθούν αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της υποταγής και του συμβιβασμού. Ξεπερνώντας αυτές τις συνδικαλιστικές δυνάμεις αλλά και τις δυνάμεις που λοξοκοιτάζουν προς την κυβέρνηση και που με ευκολία πότε φορούν το κοστούμι του συνδικαλιστή και πότε το κοστούμι του κυβερνητικού στελέχους καθώς και του υποψήφιου προϊστάμενου, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της αντίστασης και της πάλης ενάντια στην πολιτική των μνημονίων στα δικά τους χέρια.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
·         Ο ΣΕΜΟΔ να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων, στα πλαίσια και της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγελθεί όταν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη βουλή, που ανατρέπει όλη την φιλοσοφία της κοινωνικής ασφάλισης
·         Να δοθεί ο χαρακτήρας μεγάλης ταξικής μάχης για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και όχι μια διεκπεραιωτικού χαρακτήρα υποχρέωση, με ανακοινώσεις, αφίσες, περιοδείες μελών του ΔΣ κλπ.
·         Να συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια που διοργανώνονται από συντονισμούς σωματείων και ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
·         Ο ΣΕΜΟΔ να αναλάβει την πρωτοβουλία οργάνωσης με συζητήσεων που πρέπει να γίνουν σε όλες τις υπηρεσίες ώστε να αποκαλυφτούν όλες οι πτυχές και οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Να ζυμωθούν οι απόψεις και να προχωρήσουμε μαζικά και ενωτικά σε μετωπική σύγκρουση με τις δυνάμεις που θέλουν τους εργαζόμενους άβουλους και υποταγμένους σε μια ζοφερή νέα κατάσταση.
2.        ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΠΟΛΕΜΟΣ
Να καταγγελθούν οι αιτίες του προσφυγικού ρεύματος που είναι οι  πόλεμοι των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) που διαλύουν χώρες και αιματοκυλούν τους λαούς. Να ζητήσουμε να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και να καταγγείλουμε την πολιτική της ΕΕ, που κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες και μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα αποθήκης ψυχών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
·         Να καταγγελθεί η πολιτική της κυβέρνησης που εξωραΐζει την πολιτική των ιμπεριαλιστών και αποδέχεται την επικυριαρχία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
·         Να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες (με διάθεση ειδών που είναι απαραίτητα για την διαβίωση τους), να απαιτήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, έγγραφα για να μπορούν να ταξιδέψουν, να καταγγείλουμε τις συνθήκες της ΕΕ (Σένγκεν, Δουβλίνο 1& 2) που την μετατρέπουν σε φρούριο, φορτώνοντας το βάρος στις χώρες πρώτης εισόδου.
·         Να ενεργοποιηθεί ξανά η συλλογή υλικών από τους συναδέλφους και η διάθεση χρηματικού ποσού από το ταμείο του συλλόγου για την αγορά ακριβών ειδών (υπνόσακους, παιδικό γάλα, βραστήρες, κουβέρτες κλπ).
·         Να απομονώσουμε τις ρατσιστικές ακροδεξιές φωνές. Όχι στον κάλπικο διαχωρισμό μεταξύ νόμιμου και παράνομου μετανάστη – πρόσφυγα.

3.        Εκτός έδρας μετακινήσεις
Από 1/1/2016 εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 4336/15 (3ο μνημόνιο) για τις εκτός έδρας μετακινήσεις με τις οποίες μειώνεται η ημερήσια αποζημίωση, η οποία ουσιαστικά εξαφανίζεται για τις αυθημερόν μετακινήσεις για αποστάσεις κάτω από 160χλμ δεδομένου και του κόστους καυσίμων και συντήρησης του αυτοκινήτου, το οποίο θα πρέπει κάθε συνάδελφος να διαθέτει στη υπηρεσία του με δική του ευθύνη για πιθανό ατύχημα, όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Στον ίδιο νόμο η κυβέρνηση καταργούνται προβλέψεις συλλογικών συμβάσεων για «μη μισθολογικές» παροχές (π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια κλπ)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
·         Επιμένουμε στην απόφαση μας για ΑΠΟΧΗ μέχρι το υπουργείο να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.

4.       Προσκλήσεις  Τεχνικής Βοήθειας

Σε συνέχεια και της ανακοίνωσης (20/1/20160 μας όπου αναδεικνύουμε, την για άλλη μία φορά, χρησιμοποίηση του κονδυλίου της Τεχνικής Βοήθειας για αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες που επικαλύπτουν το εργασιακό μας αντικείμενο και οδηγούν στην γιγάντωση μιας «αγοράς» που εποφθαλμιά το ρόλο της ΜΟΔ, καλούμε το ΣΕΜΟΔ να πάρει συγκεκριμένη θέση καταγγελίας αυτής της διαχρονικής πολιτικής.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

·         Να βγει σχετική ανακοίνωση που να σταλεί και στον τύπο.
·         Να απαιτήσουμε διορισμούς μόνιμου προσωπικού στην ΜΟΔ, με την ενσωμάτωση και των συναδέλφων ορισμένου χρόνου στο μόνιμο προσωπικό, κόντρα στις λογικές του outsourcing.
·         Να πάρει απόφαση το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ ότι αυτό θα είναι μόνιμο αίτημα στις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και την ΜΟΔ

5.        Υπερωριακή απασχόληση
Είναι γνωστό ότι αποτελεί κοινή πρακτική στο χώρο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, από το παρελθόν και όχι μόνο με την παρούσα πολιτική ηγεσία, το καθεστώς των απλήρωτων ωρών εργασίας, πέραν του συμβατικού ωραρίου. Τεράστια ευθύνη σε αυτό έχει και η εκάστοτε διοίκηση της ΜΟΔ η οποία δεν λειτούργησε ως όφειλε σαν εργοδότης, στην τήρηση του εποπτικού της ρόλου στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στις ειδικές υπηρεσίες και την ΚΥ. Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει διαχρονικά, σημαντική ολιγωρία από την μεριά του ΣΕΜΟΔ, εκτός ελαχίστων και αποσπασματικών περιπτώσεων, ως προς την ανάδειξη αυτού του ζητήματος και την διεκδίκηση της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας σε ότι αφορά της υπερωριακή αποζημίωση. Είναι επίσης γνωστό ότι για χρόνια διαδίδονταν ανάμεσα στους συναδέλφους μυθεύματα περί των εργασιακών μας σχέσεων. Δηλαδή ότι επρόκειτο περί στελεχών και συνεργατών (που δεν έχουν ωράριο εργασίας), με σκοπό να συγκαλυφθεί η καθαρή υπαλληλική μας σχέση.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
  • Πιστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για το θέμα. Οποιαδήποτε παρέκκλιση θα καταγγέλλεται στην Επιθεώρηση Εργασίας. Καλούνται οι συνάδελφοι  να ενημερώνουν άμεσα το σωματείο για οποιαδήποτε καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας στο αίτημα υπερωριακής- άνευ αμοιβής- εργασίας.

  1. Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

·       ο ΣΕΜΟΔ να διεκδικήσει από την ΜΟΔ εφαρμογή, από φέτος το καλοκαίρι, κατασκηνωτικού προγράμματος για τα παιδιά των εργαζομένων, με απόφαση του ΔΣ της ΜΟΔ, το οποίο στο μέλλον να περάσει και σε ΣΣΕ.

·       Ως ΑΠΕ ΜΟΔ θα καταθέσουμε στο τακτικό ΔΣ σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για κατασκηνωτικό πρόγραμμα που αφορά σε ΑΕ του δημοσίου, με τα οποία να απευθυνθούμε στην διοίκηση της ΜΟΔ.

  1. Για την τοποθέτηση των Προϊσταμένων
Σαν παράταξη έχουμε κατά καιρούς εκφράσει τη διαφωνία μας με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας να πορεύεται, πάνω από ένα χρόνο με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 59 του Ν. 4314/14.  Επίσης έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη διαφωνία μας  με το να υπάρχει μαζί με τα τυπικά προσόντα και τη γραπτή διαδικασία, η προφορική συνέντευξη ως κριτήριο επιλογής προϊσταμένων, όπως προβλέπει το άρθρο 39 του Ν. 4314/14, αλλά και γενικά με τη φιλοσοφία του νόμου που έχει ως επιπλέον κριτήριο επιλογής την πριμοδότηση της προϋπηρεσίας σε θέση ευθύνης, ειδικά με τις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί για τη διαδικασία κατάληψης αυτών των θέσεων μέχρι τώρα.  Γεγονός που θεωρητικά και ο Ν. 4314/14 αναγνωρίζει ως πρόβλημα και θέλει να βελτιώσει.
Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη και τη λογική της ανακοίνωσης του ΣΕΜΟΔ, που προτάθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ που ουσιαστικά διαχωρίζει τους προϊσταμένους πριν και μετά τη ψήφιση του Ν. 4314/14, κατηγοριοποιώντας τους συναδέλφους, απείχαμε από τη διαδικασία σύνταξης της ανακοίνωσης, διαφωνώντας με το πνεύμα της. Επομένως η ανακοίνωση αυτή δεν ήταν ομόφωνη.(βλ ανακοίνωση ΑΠΕ ΜΟΔ 8/3/2016)
Θεωρούμε ότι δεν μπορεί το σωματείο από τη μία να καταγγέλλει αδιαφανείς διαδικασίες στην επιλογή προϊσταμένων, ζητώντας εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου (αντί της διαδικασίας του Ν. 3614/07, θεωρώντας τη διαβλητή) και από την άλλη να δέχεται την μοριοδότηση μόνο αυτών που κατέχουν θέση ευθύνης με το προηγούμενο καθεστώς (δηλαδή με το Ν. 3614/07), που παράλληλα το θεωρεί «προβληματικό». Ή μάλλον κάτι λάθος συμβαίνει εδώ ή κάποια συμφέροντα και σκοπιμότητες θέλει να εξυπηρετήσει η συγκεκριμένη ανακοίνωση.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
·         Εφαρμογή του Ν. 4314/2015  με γραπτή διαδικασία  χωρίς  συνέντευξη  ως κριτήριο επιλογής προϊσταμένων

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στη ΜΟΔ θα κληθούμε να παλέψουμε στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των πάγιων αιτημάτων μας όπως πολλάκις αποτυπωθήκαν στις αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων αλλά και να αντισταθούμε σε πιθανά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, που  θα φέρει η νέα κυβέρνηση για να κατευνάσει τους δανειστές της, θυσιάζοντας άλλη μια φορά το πιο υγιές και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, τους εργαζόμενους. Γι αυτό δεν πρέπει να εμφιλοχωρήσουν δισταγμοί και διφορούμενες διατυπώσεις. Ξεκάθαρα και με την πεποίθηση για το δίκιο των αιτημάτων μας θα συνεχίσουμε- με τον τρόπο που το κάνουμε τόσο καιρό τώρα- μαζί με όλη την κοινωνία, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για:
·         Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας χωρίς μεταβολή προς το δυσμενέστερο των συνθηκών εργασίας μας.
·         Καμία απόλυση κανενός συναδέλφου μας ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας του (ΣΟΧ, ΣΑΧ κλπ) και με κανένα πρόσχημα (π.χ. μη ανανέωση σύμβασης)
·         Καμία κατηγοριοποίηση εργαζομένων. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου με αναγνώριση της συνολικής προϋπηρεσίας
·         Μισθολογική ισότητα αμοιβών μεταξύ εργαζομένων ανεξαρτήτου ειδικότητας και σχέσης εργασίας
·         Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας με κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και διεκδίκηση υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας σε αυτό το πλαίσιο

·         Επαναφορά του ασφαλιστήριου προγράμματος και του αποταμιευτικού που αποτελούν μέρος της ΣΣΕ που υπογράψαμε κατά την πρόσληψη μας με τη ΜΟΔ και που μονόπλευρα και πραξικοπηματικά η  διοίκηση της ΜΟΔ έσπευσε «οικειοθελώς» να περικόψει για να δηλώσει την πίστη της στις μνημονιακές πολιτικές ηγεσίες
·         Λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την αλληλεγγύη σε συναδέλφους μας και τις οικογένειες τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα  Ενίσχυση του πνεύματος συναδελφικότητας, συσπείρωσης και αλληλεγγύης στο ΣΕΜΟΔ με σειρά προτάσεων και δράσεων για διευκολύνσεις  σε βασικά αγαθά, πολιτισμό και κοινωνικό τουρισμό σε συνεργασία με φορείς και άλλα ταξικά σωματεία
·         Κανένα συμβιβασμό με τον εθνικισμό και το φασισμό. Να καταγγελθούν και να απομονωθούν οι φωνές τις μισαλλοδοξίας του ρατσισμού και του φασισμού εντός του ΣΕΜΟΔ.

Βασικό στήριγμα στις διεκδικήσεις μας πρέπει να αποτελέσει η δημιουργία ενός ισχυρού απεργιακού ταμείου, η απουσία του οποίου φάνηκε ιδιαίτερα αισθητά στα προηγούμενα χρόνια, όταν σε καθεστώς καταβαράθρωσης των μισθών μας έπρεπε να απαντήσουμε με παρατεταμένους αγώνες, στην κυβερνητική πολιτική.

Στόχος μας είναι ο κάθε συνάδελφος στο σύλλογο να νοιώσει ότι αυτές οι διεκδικήσεις και οι όποιες νίκες είναι υπόθεση δική του/ δική της. Η ελπίδα δε νίκησε, χρέος μας όμως είναι να νικήσει! Καθένας και καθεμία μπορεί και είθισται να λάβει ενεργό μέρος και να συμμετάσχει με πρόσφορο τρόπο στους κοινούς αγώνες, στις κοινές διεκδικήσεις.



 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ    (ΑΠΕ ΜΟΔ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: