Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕ ΜΟΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΜΟΔ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕ ΜΟΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΜΟΔ
 Δηλώνουμε την διαφωνία μας με την συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων (ως πλήρες και έμμισθο μέλος) στο ΔΣ της εταιρείας. Η άποψη μας αυτή δεν κρύβει καμιά «αμυντική» ή «φοβική» αντίληψη απέναντι στην πρόταση της πολιτικής ηγεσίας, όπως κατηγορηθήκαμε στο προηγούμενο τακτικό ΔΣ, από μέλη της κατά τ’ άλλα «αντιπολιτευόμενης» πλειοψηφίας του ΔΣ.
Απεναντίας η στάση μας αυτή λαμβάνει υπόψη όλη την συσσωρευμένη πείρα που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα από την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, ακόμη από την δεκαετία του 1980, με τις περίφημες «κοινωνικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών» που δημιούργησαν στρατιές εργατοπατέρων και γιγάντωσαν τις λογικές του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Είναι πολιτικές που εγκλώβισαν τους εργαζόμενους στην συνδιαχείριση - συνδιοίκηση των επιχειρήσεων, με βάση το πλαίσιο και τα όρια που θέτει η κυβερνητική πολιτική, με τους δεδομένους συσχετισμούς που επικρατούν στα διοικητικά συμβούλια (στην ΜΟΔ 1 μέλος στα 9). Δημιουργήθηκαν έτσι εργαζόμενοι, που δεν λογοδοτούσαν πουθενά (ΔΣ ή ΓΣ), που μπορεί να ήταν ακόμη και σε κόντρα με το σωματείο και έκαναν το μεσάζοντα ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους, κάνοντας και ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις.
Οι όποιες αντιλήψεις θεωρούν ότι με διάφορους «κώδικες δεοντολογίας» μπορούν να «δεσμεύσουν» αυτούς του εργαζόμενους στις αποφάσεις του σωματείου, απλά καλλιεργούν αυταπάτες στην μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων και εξυπηρετούν τα σχέδια της κυβέρνησης.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
• Επιμένουμε σταθερά στην πρόταση μας να απαιτήσουμε να παρευρίσκεται ο νόμιμος εκπρόσωπος του ΣΕΜΟΔ (πρόεδρος ή ο αναπληρωτής του) σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ της ΜΟΔ (χωρίς δικαίωμα ψήφου και εννοείται χωρίς αμοιβή) όταν συζητείται θέμα που αφορά τους εργαζόμενους, να ενημερώνεται και να παρεμβαίνει με βάση τις αποφάσεις του συλλόγου.
• Να δεσμευθεί η διοίκηση της ΜΟΔ να κοινοποιεί κάθε φορά την ημερήσια διάταξη του ΔΣ της ΜΟΔ, ώστε να γνωρίζει ο ΣΕΜΟΔ εάν υπάρχει θέμα που αφορά τους εργαζόμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: