Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση - πλαίσιο εισήγησης για Πρόγραμμα Δράσης της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εργαζομένων ΜΟΔ, για το 1ο τακτικό ΔΣ του ΣΕΜΟΔ έτους 2016 και την Γενική Συνέλευση

Ανακοίνωση - πλαίσιο εισήγησης για Πρόγραμμα Δράσης της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εργαζομένων ΜΟΔ,  για το 1ο τακτικό ΔΣ του ΣΕΜΟΔ έτους 2016 και την Γενική Συνέλευση

11/1/2016

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία, αγωνιστική αισιοδοξία και δύναμη.
Στην χαραυγή του 2016 με την οικονομική κρίση να έχει επικαθίσει για πάνω από 7 χρόνια στην ελληνική κοινωνία, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν ξανά την νεοαποικιακή μνημονιακή επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, κάτω από τις εντολές του κουαρτέτου των δανειστών. Την ίδια στιγμή στην γειτονιά μας οξύνονται οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ρωσίας, με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα ολόκληρων λαών και την δημιουργία καραβανιών προσφύγων, αλλά και με κίνδυνο για τον ίδιο το λαό μας.
Μετά από σωρεία αντιασφαλιστικών διατάξεων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, με χαρακτηριστικότερη την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, έρχεται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατεδαφίσει ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση και να επιβάλει και αυτή με την σειρά της νέα μείωση (την 13η) των συντάξεων τα τελευταία χρόνια. Για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος δεν έχουν καμία ευθύνη οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αλλά η διαχρονική λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και η εξαφάνιση των αποθεματικών τους με τις μνημονιακές πολιτικές.
Από 1/1/12016 μπαίνει σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο/ φτωχολόγιο που διατηρεί, ειδικά για τους εργαζόμενους στην ΜΟΔ, παγωμένους τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς μας τουλάχιστον για μια ακόμη δεκαετία, με τον βασικό μισθό στα περισσότερα κλιμάκια να μειώνεται και παράλληλα να αυξάνεται η προσωπική διαφορά, η οποία στο μέλλον μπορεί εύκολα να καταργηθεί και με συνέπεια την μείωση και του συντάξιμου μισθού.
Οι προεκλογικές διακηρύξεις της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετατίθενται σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, και μόνο εφόσον συμφωνήσουν οι δανειστές, ενώ καταργούνται και τυπικά ο 13ος και 14ος μισθός, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον Ν. 4354/15, απεναντίας αναφέρονται στις καταργούμενες διατάξεις.
Από 1/1/2016 εφαρμόζεται ο νέος νόμος για τις εκτός έδρας μετακινήσεις με τον οποίο μειώνεται η ημερήσια αποζημίωση, η οποία ουσιαστικά εξαφανίζεται για τις αυθημερόν μετακινήσεις για αποστάσεις κάτω από 160χλμ δεδομένου και του κόστους καυσίμων και συντήρησης του αυτοκινήτου, το οποίο θα πρέπει κάθε συνάδελφος να διαθέτει στη υπηρεσία του με δική του ευθύνη για πιθανό ατύχημα, όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Στον ίδιο νόμο η κυβέρνηση καταργεί προβλέψεις συλλογικών συμβάσεων για «μη μισθολογικές» παροχές (π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια κλπ)
Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται η φοροληστεία που έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους από όλες τις κυβερνήσεις και η φοροκαταιγίδα που έχει επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση, οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, η διάλυση της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας καθώς και η επικείμενη «απαλλοτρίωση» της λαϊκής κατοικίας από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τις τράπεζες που σώθηκαν, για μια ακόμη φορά, με εγγύηση το λαϊκό εισόδημα και τώρα στέλνουν το λογαριασμό.
Ειδικότερα στο χώρο της ΜΟΔ και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:
Η ουσιαστική απουσία της διοίκησης της ΜΟΔ που τελούσε υπό παραίτηση από πέρσι τον Μάρτιο (ενώ μόλις πριν λίγες μέρες το υπουργείο τοποθέτησε νέα διοίκηση) έχει οδηγήσει σε μια αδυναμία διεκδίκησης από την μεριά του ΣΕΜΟΔ αιτημάτων, όπως κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί π.χ. κατασκηνώσεις παιδιών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ασφαλιστήριο, υπερωρίες, άδειες κλπ, καθώς και διόγκωση προβλημάτων και καθυστερήσεων, όπως η στελέχωση των υπηρεσιών και των θέσεων ευθύνης με την συνεχή εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων του ν.4314/14, με αποκορύφωμα τα παιχνίδια εξουσίας με μοχλό τους ελέγχους της ΕΔΕΛ και θύματα – ομήρους του εργαζόμενους στην ΜΟΔ. Σημειώνουμε ότι ακόμη δεν έχουμε λάβει επίσημα ως ΔΣ του ΣΕΜΟΔ τα πορίσματα των ελέγχων, από την διοίκηση της ΜΟΔ.
Παρά τις επανειλημμένες τοποθετήσεις του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ στις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, από πέρσι το καλοκαίρι, για το ζήτημα των αποζημιώσεων εκτός έδρας και τις διαβεβαιώσεις των τελευταίων για ρύθμιση στην βάση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 48 του 4314/14 δεν έγινε απολύτως τίποτα και ενταχθήκαμε με οριζόντιο τρόπο για άλλη μία φορά στις προβλέψεις του 3ου μνημονίου. Αντίθετα η κυβέρνηση και τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, στο νόμο 4354/15 για το ενιαίο μισθολόγιο, διαμόρφωσαν ειδικό καθεστώς ελεγκτικής αποζημίωσης και ημερήσιας αποζημίωσης (και με ένταξη στο άρθρο 48 παρ. 8 του ν. 4314/14) των ελέγχων του άρθρου 12 του ν. 4314/14 (έλεγχοι ΕΔΕΛ) εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά δύο μέτρα και δύο σταθμά στο χώρο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Επίσης οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας ότι είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έρχονται να κονιορτοποιηθούν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά και την επιβολή του νέου μισθολογίου/φτωχολογίου.
Εκκρεμεί ακόμη η οριστική λύση του εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος των συναδέλφων ορισμένου χρόνου στα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας.
Απαιτείται κριτικότερη ματιά για τον ρόλο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στην εφαρμογή των μνημονιακών αντιλαϊκών πολιτικών και ειδικότερα στην ιδιωτικοποίηση βασικών δημοσίων υποδομών, στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με την παράλληλη προώθηση της ευελφάλειας (flexicurity), στην προώθηση της «κοινωνικής οικονομίας» και των κακόφημων ΜΚΟ και άλλων φορέων στο πεδίο της πρόνοιας με την ταυτόχρονη αποχώρηση των δημόσιων κρατικών δομών, στην διαχείριση και απόκρυψη της ανεργίας, στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς κλπ.
Ως ΣΕΜΟΔ να οξύνουμε την αντιπαράθεση μας με την εκτεταμένη χρήση του κονδυλίου της τεχνικής βοήθειας για άχρηστες υπηρεσίας και outsourcing που στις περισσότερες των περιπτώσεων επικαλύπτουν το εργασιακό μας αντικείμενο. Αντίθετα να απαιτήσουμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες.
Να ενισχύσουμε τις δράσεις αλληλεγγύης στα καραβάνια των προσφύγων και στους λαούς που ξεκληρίζονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Η υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ (ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία) που κάνει κούφια αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργεί  σε ρόλο κυβερνητικού συνδικαλισμού έχει επιτείνει την παραλυσία στις αγωνιστικές διαθέσεις των συναδέλφων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει να γίνει μαζική γενική συνέλευση του ΣΕΜΟΔ πάνω από ένα χρόνο, ενώ και όταν υπάρχει γενική απεργία κάνουν ότι μπορούν για να την υπονομεύσουν. Οχυρωμένοι πάντα πίσω από το επιχείρημα ότι «οι συνάδελφοι δεν τραβάνε και δεν συμμετέχουν» κάνουν κάθε προσπάθεια να τορπιλίσουν την δυνατότητα να εκφραστούν δημοκρατικά και να αγωνιστούν οι συνάδελφοι. Τελευταίο παράδειγμα η στάση τους στο ζήτημα που προέκυψε με τους ελέγχους της ΕΔΕΛ όπου υπονόμευσαν κάθε δυνατότητα για Γενική Συνέλευση και σύρθηκαν στις διαθέσεις της απελθούσας διοίκησης της ΜΟΔ.
Από την άλλη η παράταξη της ΕΑΣ ΣΕΜΟΔ, η οποία στο εσωτερικό της συμπεριλαμβάνει και την κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη του ΜΕΤΑ, βρίσκεται σε μια περιδίνηση και αναζήτηση στίγματος, μετά και την μεταπήδηση βασικών στελεχών της στον κυβερνητικό μηχανισμό, διευκολύνοντας έτσι πλήρως την πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ στους σχεδιασμούς της.
Παράλληλα οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ) που κυριαρχούν στις ηγεσίες του ΕΚΑ και των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και η διασπαστική και απομονωτική πολιτική του ΠΑΜΕ έχουν μεγάλη ευθύνη για την υποχώρηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και στο πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής.
Μπροστά στην νέα χρονιά που ανοίγεται, ως ΑΠΕ ΜΟΔ, πιστεύουμε ότι απαιτείται αγωνιστική και ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος τόσο στο χώρο της ΜΟΔ όσο και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για την ανατροπή της κυβερνητικής αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής. Να υπάρξει ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων που πρέπει να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να γίνουν μαζικές γενικές συνελεύσεις και να αναπτυχθούν παρατεταμένοι ενωτικοί και συντονισμένοι αγώνες. Δεν πρέπει να κυριαρχήσει στις συνειδήσεις των εργαζομένων η λογική της μοιρολατρίας και του μικρότερου κακού.
Μπροστά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την δημαγωγία της οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποστείλουν τις διεκδικήσεις τους, όπως αυτές έχουν αναδειχθεί μέσα από τους αγώνες τους.
Παλεύουμε για:
  • Να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές και νόμοι. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Καλούμε την ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ να οργανώσουν κλιμακούμενους πανεργατικούς αγώνες διαρκείας, συντονισμένους με την ΑΔΕΔΥ, για να μην ψηφιστεί.
  • Αύξηση των συντάξεων και μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης σε 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 χρόνια για τις γυναίκες, με αντίστοιχα 55 και 50 χρόνια για τα ΒΑΕ.
  • Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς στην κατεύθυνση της αναπλήρωσης των απωλειών από το 2009 και μετά.
  • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Ικανοποιητικές αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις, με επαναφορά της προηγούμενης ημερήσιας αποζημίωσης και αύξηση της χιλιομετρικής.
  • Κοινωνικές παροχές (κατασκηνώσεις παιδιών, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ασφαλιστήριο κλπ)
  • Αποζημίωση υπερωριών και αδειών.
  • Μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
  • Παιδεία, υγεία, πρόνοια.
  • Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων ΜΟΔ (ΑΠΕ ΜΟΔ)

//apemou.blogspot.gr      

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: