Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Καθημερινές ιστορίες ΣΕΜΟΔίτικης τρέλας ΙV (summer version)

 


Σημειώσεις ημερολογίου, από το μαγικό κόσμο του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ

 

    Σύγκληση του ΔΣ

Η σύγκληση του ΔΣ Ιουλίου έγινε παρά την αδυναμία παρουσίας των εκπροσώπων τριών παρατάξεων, λόγω της μοναδικής μέρας που δόθηκε ως δυνατότητα για τη συνεδρίαση από την πρόεδρο του ΣΕΜΟΔ. Η ημερήσια διάταξη που στάλθηκε ήταν ασαφής και με στοιχεία αιφνιδιασμού ως προς την «ανασυγκρότηση Προεδρείου». Συνεχίστηκε δηλαδή η παράδοση της πλειοψηφίας στην αντιδημοκρατική λειτουργία του ΔΣ, που περιλαμβάνει αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς να συζητηθούν ή ψηφιστούν, ανύπαρκτα πρακτικά, μη τήρηση καταστατικού και αποφάσεων ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, αυταρχικές συμπεριφορές. Η εκπρόσωπος της ΑΠΕ ΜΟΔ δήλωσε ότι δε θα συμμετέχει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, για λόγους αρχής.


    Μισθολογική ισότητα

Το θέμα της μισθολογικής ισότητας κατάφερε να έχει το δικό του πεντάλεπτο δημοσιότητας στο προηγούμενο ΔΣ, κυρίως λόγω της πίεσης των συναδέλφων. Και παρά τη (χιλιογραμμένη) απόφαση για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία και τη διεκδίκηση δίκαιου συστήματος αμοιβών, ούτε η συνάντηση ζητήθηκε αλλά ούτε και τέθηκε από τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας στην τηλεσυνάντηση με τον πρόεδρο της ΜΟΔ, όταν αυτός ανέφερε ότι θα κανονίσει συνάντηση με το ΓΓ για το θέμα της αξιολόγησης (μόνο). Ο πρόεδρος μάλιστα, εξέφρασε και την έκπληξή του για το γεγονός ότι είχαμε και άλλα θέματα για συζήτηση με τον υπουργό και το ΓΓ (μισθολογικά, νέα ΣΣΕ, συνάδελφοι ΙΔΟΧ, διαγωνισμός προϊσταμένων), όταν αυτά τέθηκαν από άλλα μέλη του ΔΣ.

Είναι προφανές ότι το κύριο ζήτημα του σωματείου, που αφορά στην πλειοψηφία των συναδέλφων, αυτό δηλαδή της μισθολογικής ισότητας, είναι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες της πλειοψηφίας του ΔΣ, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει στην πραγματικότητα ως θέμα.


    Ασφαλιστικές παρακρατήσεις στην προσωπική διαφορά

Αντίθετα, πολύ ψηλά στην ατζέντα φαίνεται να είναι η μη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών στην προσωπική διαφορά, παρόλο που δεν υπάρχει καμιά απόφαση ΔΣ υπέρ αυτής της θέσης ή έστω επίσημη τοποθέτηση για το θέμα από τη ΜΟΔ συλλογικά. Υπάρχει όμως απόφαση Γενικής Συνέλευσης για ενσωμάτωση –μετά τη μισθολογική εξομάλυνση – της προσωπικής διαφοράς στο μισθό και προσμέτρησή της στις συντάξιμες αποδοχές, που όχι μόνο δεν διεκδικείται, αλλά υπονομεύεται συστηματικά. Και ενίοτε, κλείνεται το μάτι στους συναδέλφους ότι με την εξοικονόμηση των μη παρακρατήσεων, μπορούν να συμμετέχουν στο ιδιωτικό ασφαλιστήριο του ΣΕΜΟΔ ή, οι πιο ευνοημένοι μισθολογικά, σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Το μόνο που φαίνεται να ταλανίζει την πλειοψηφία του ΔΣ (ΜΟΔ συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία) είναι το πότε θα επιστραφούν οι «παρανόμως» παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Το έθεσαν μάλιστα –χωρίς να είναι θέση του σωματείου -  ως ερώτημα στον πρόεδρο της ΜΟΔ κατά την τηλεδιάσκεψη, που μας δήλωσε με κάθε σοβαρότητα ότι –επιτέλους – από τον Απρίλιο, λαμβάνουμε «κανονικό» μισθό.

Στην τηλεδιάσκεψη μάθαμε ακόμα ότι α) ισχύει πενταετής παραγραφή αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών στον ΕΦΚΑ, γεγονός που ανατρέπει το βασικό επιχείρημα της ΜΟΔ συλλογικά για επίσπευση από τη ΜΟΔ της εφαρμογής των εγκυκλίων, δήθεν λόγω του φόβου της διετούς παραγραφής και β) ότι συνεχίζονται οι παρακρατήσεις στην προσωπική διαφορά των συναδέλφων ΔΥ στις ΕΥ και την ΚΥ της ΜΟΔ. Για αυτούς, το ειδικό επίδομα που αντιστοιχεί στην προσωπική μας διαφορά είναι «σταθερή» παράμετρος του μισθού τους, ενώ για εμάς, είναι «μεταβλητή», κάτι που υπερασπίζονται  σθεναρά ΜΟΔ συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία. Μέχρι να μας την κόψουν φανταζόμαστε και να μην είναι ούτε σταθερή, ούτε μεταβλητή, αλλά ανύπαρκτη.

Στο ΔΣ Ιουνίου μάλιστα, η πλειοψηφία αρνήθηκε να συναινέσει στο αίτημά μας για παροχή αναλυτικής γνωμοδότησης από τη νομική σύμβουλο του σωματείου, για το σύνολο των συνεπειών από τη μη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών στην προσωπική διαφορά, με σκοπό την ενημέρωση όλων των συναδέλφων. Αποφάσισαν –μόνοι τους και μετά τη λήξη του ΔΣ – μόνο τη σύνταξη ερωτήματος προς τον ΕΦΚΑ. Ξαναδιατύπωσαν δηλαδή την απόφαση του ΔΣ Οκτωβρίου, την οποία επειδή την είχε καταψηφίσει η ΜΟΔ συλλογικά, δεν την τήρησαν ποτέ. Στην προσπάθειά τους δε να υπονομεύσουν την πρωτοβουλία των υπόλοιπων 4 παρατάξεων του ΔΣ για παγίωση της προσωπικής διαφοράς ως αναπόσπαστου μέρους του μισθού μας, αποφάσισαν ηλεκτρονική ψηφοφορία για το θέμα της προσφυγής εναντίον της ΜΟΔ. Οι αποφάσεις αυτές δεν πάρθηκαν σε καμιά περίπτωση κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ. Ως ΑΠΕ δεν τις νομιμοποιούμε και δεν τις αναγνωρίζουμε.


    Εφαρμογή ΣΣΕ 2019 και ΣΣΕ 2020

7 μήνες μετά την έγκριση της ΣΣΕ για το 2019, οριστικοποιήθηκε από το ΔΣ της ΜΟΔ ο οδηγός εφαρμογής για τις επιμέρους παροχές. Μέχρι σήμερα, δεν είναι σε γνώση των συναδέλφων και δεν έχει αποδοθεί καμία παροχή σε εκκρεμότητα. Και βέβαια, στον Οδηγό Εφαρμογής, δεν έχουν εξειδικευτεί οι παροχές του «κουβά» των 200.000€, που αφορούσαν στα παλιά άρθρα 7.3, 7.4, 9 και 10.1.

Το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ παίρνει ενίοτε κάποια κούφια απόφαση αντιδράσεων στις καθυστερήσεις της διοίκησης, αλλά παρά την άπρακτη παρέλευση των προθεσμιών, εξακολουθεί να καθησυχάζει τους συναδέλφους ότι όλα είναι υπό έλεγχο, αν και από τα συμφραζόμενα δημιουργείται η υποψία ότι  το ποσό του «κουβά» δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών όλων των δικαιούχων. Αποκαλύπτεται – έστω και μετά από 7 μήνες – ότι η πλειοψηφία του ΔΣ έσπευσε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις Σκυλακάκη για εξαφάνιση των κοινωνικών δαπανών της ΣΣΕ προκειμένου να παρουσιάσει ως φιλεργατική την κυβέρνηση που υπέγραψε συλλογική σύμβαση, έστω και αν αυτή ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών και των απεργιών και κινητοποιήσεων για την κατάκτησή της. Η πλειοψηφία του ΔΣ υπερασπίστηκε τη λογική Σκυλακάκη και παρουσίασε περίπου ως «εχθρούς του λαού» όσους έκαναν κριτική στην ύπαρξη του «κουβά» ως μέσο παρασκηνιακών συναλλαγών, εξυπηρετήσεων και περαιτέρω διχασμού ανάμεσα στους συναδέλφους.

Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε απόψεις που απαιτούν (υποκειμενική) ιεράρχηση των αναγκών των συναδέλφων. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή, χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις, των άρθρων της υπογεγραμμένης ΣΣΕ ανάμεσα στη ΜΟΔ και το ΣΕΜΟΔ.

Για δε τη ΣΣΕ του 2020, θα ήταν έντιμο από την πλευρά του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ να ενημερώσει τους συναδέλφους ότι ναι μεν έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση, αλλά για να εφαρμοστεί, πρέπει να συναινέσουν  και το ΥΠΟΙΑΕ και το ΓΛΚ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ισχύουν οι παροχές έως τις 30/6, βάσει σχετικής απόφαση του υπουργού εργασίας για την παράταση του συνόλου των ΣΣΕ.


    Συνάδελφοι ΙΔΟΧ, εργολαβικοί  και προσλήψεις στη ΜΟΔ

Παρά τις διαβεβαιώσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ τον Ιούνιο ότι το θέμα της μετατροπής των συναδέλφων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ,  θα τεθεί εκ νέου στο ΓΓ ΕΣΠΑ και τους νομικούς του, διατυπώθηκε πολλές φορές στο ΔΣ ότι η μόνη λύση είναι η συμμετοχή των συναδέλφων σε διαγωνισμό προσλήψεων στη ΜΟΔ, με αυξημένη μοριοδότηση. Στα δε ερωτήματά μας  για το πότε επιτέλους θα πραγματοποιηθούν αυτές οι προσλήψεις, αν αυτός ο διαγωνισμός μπορεί να αφορά και στους εργολαβικούς συναδέλφους  και εάν η ΜΟΔ τον έχει ως προτεραιότητα ή επιλέγει να αναθέτει σε εξωτερικούς συμβούλους τις αυξημένες υποχρεώσεις της, η απάντηση ήταν ότι είμαστε εκτός θέματος ημερήσιας διάταξης. ΄Έτσι, ούτε το θέμα των προσλήψεων αποτυπώθηκε στην απόφαση του ΔΣ, ούτε τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΜΟΔ από τους εκπροσώπους του σωματείου.


    Διαγωνισμός προϊσταμένων

Οι διαδικασίες στελέχωσης των θέσεων ευθύνης καρκινοβατούν, ενώ πρακτικά ισχύουν οι αδιαφανείς διαδικασίες του διαβόητου Ν. 3614/07, που και αυτές δεν εφαρμόζονται όταν εφευρίσκονται «νέες» υπηρεσίες στη θέση παλιών ή γίνονται «προσωρινές» τοποθετήσεις. Η ΜΟΔ έχει αναθέσει σε νομικό γραφείο (και έχει παραλάβει τη γνωμοδότηση) τη διερεύνηση των δυνατοτήτων τροποποίησης ή και κατάργησης του διαγωνισμού σε εξέλιξη.  Η δε πλειοψηφία του ΔΣ, που είχε πάντα σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα της επιλογής προϊσταμένων, δεν ασχολείται πλέον με το ζήτημα και συναινεί σιωπηρά στο καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας που επικρατεί.


    ​Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες

Με ανακοινώσεις τους (και ένταξη στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ), η ΜΟΔ Συλλογικά και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία προβάλουν το θέμα της ηλεκτρονικής συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου. Όχι μόνο για τους συναδέλφους των περιφερειών, αλλά και της Αθήνας.  Επικαλούνται την παράγραφο 2 του άρθρου 28 του Ν 4690/2020 για τις ηλεκτρονικές ΓΣ, το οποίο όμως αναφέρει ότι οι ψηφοφορίες γίνονται βάσει του συνδικαλιστικού Ν. 1264 (άρθρο 8) και του καταστατικού του σωματείου.  Αυτό σημαίνει ότι μόνο συζήτηση μπορεί να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών μέσων και οι ψηφοφορίες γίνονται δια ζώσης. Πρακτικά λοιπόν, για την ισότιμη συμμετοχή στις αποφάσεις του συλλόγου, των συναδέλφων από τις περιφέρειες, δεν αρκούν τα τεχνικά μέσα (Skype χρησιμοποιήσαμε και παλιότερα, με ελάχιστη συμμετοχή είναι η αλήθεια). Απαιτείται τροποποίηση του καταστατικού και η ομάδα που ορίστηκε φέτος το χειμώνα, δεν έχει συνεδριάσει ακόμα με ευθύνη των συντονιστών από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας του ΔΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: