Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Για την «παρέμβαση» του ΣΕΜΟΔ στη ΔΕΘ (12/9/2022)

Το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ μετά από ζυμώσεις δύο μηνών κατάφερε, επί τέλους, να συγκροτηθεί και να αναδείξει νέο Πρόεδρο και νέα Αντιπρόεδρο (ευχόμαστε και στους δύο καλύτερη επιτυχία από τους/τις προκατόχους τους). Μετά τα συγχαρητήρια και με πολύ κόπο, αποφασίστηκε -κατά πλειοψηφία και με πολλά προσκόμματα - να πραγματοποιηθεί παρέμβαση στη ΔΕΘ, στο περίπτερο της ΜΟΔ από μέλη του σωματείου. Το ΔΣ κατέληξε σε μια ακατανόητη απόφαση που προσιδίαζε σε χρησμό: «Θα δούμε πόσα μέλη θα θελήσουν να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε»!

 Πρακτικά υπονόμευσε την ίδια την απόφασή του για την διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων και ειδικά της εξομάλυνσης, που υποτίθεται ότι αυτή τη στιγμή είναι η κορυφαία διεκδίκηση του σωματείου. Ούτε μια στάση εργασίας «για τα μάτια του κόσμου» ώστε να διευκολυνθούν τουλάχιστον τα μέλη του ΣΕΜΟΔ της Θεσσαλονίκης να παραστούν στη διαμαρτυρία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η πιο «ευγενική» (κατά Πρόεδρο ΜΟΔ) παρέμβαση σωματείου στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος. Χωρίς παλμό, χωρίς πανό, χωρίς μέλη να υποστηρίξουν και με την απλή ανάγνωση ενός–τουλάχιστον- ξέπνοου κειμένου απ’ τον Πρόεδρο του ΣΕΜΟΔ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης περιορίστηκε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα – κονσέρβα και από τον Πρόεδρο της ΜΟΔ, περίσσεψαν για ακόμα μια φορά οι διαβεβαιώσεις περί του δικαίου του αιτήματος της εξομάλυνσης, του πόσο φιλεργατική είναι η ΜΟΔ και πόσο υποστηρικτική στα αιτήματα των εργαζομένων (που κατά τον Πρόεδρο της ΜΟΔ, έχει ικανοποιήσει το 95% αυτών) αλλά αυτό που διέφυγε είναι ότι με διαβεβαιώσεις δεν πληρώνεται ούτε το ρεύμα, ούτε το σούπερ μάρκετ ούτε σε λίγο καιρό η θέρμανση.

Την ίδια στιγμή, στενάζουμε κάτω από τον παραλογισμό της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της αισχροκέρδειας των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών της ενέργειας που απολαμβάνουν την προστασία της κυβέρνησης. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει μετατραπεί για τους γονείς σε οικονομικό εφιάλτη αλλά στον ΣΕΜΟΔ επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή. Λογικό.  Άλλωστε γιατί να τα πεις δυνατά; Γίνεται της «επισυνδέσεως» και όλα μαθαίνονται από πρώτο χέρι!

Η στάση της Διοίκησης της ΜΟΔ και της πολιτικής ηγεσίας έχει «ξεχειλίσει το ποτήρι». Είναι απολύτως αναγκαίο και επιτακτικό να εφαρμοστεί καταρχήν η εξομάλυνση στο μισθολόγιο της ΜΟΔ που μόνο ενιαίο δεν είναι και να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που τόσα χρόνια έχουν απωλέσει πολύ σημαντικά ποσά του μισθού τους. 

Αμέσως μετά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για νέα ΕΣΣΕ με μισθολογικά κλιμάκια και ΑΥΞΗΣΕΙΣ για το σύνολο του προσωπικού σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση των οικογενειών μας. Τέλος, οι όποιες παροχές της ΕΣΣΕ αυτή τη φορά ΟΦΕΙΛΟΥΝ να είναι ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ για όλες και όλους τους/ τις εργαζομένους / εργαζόμενες.

Η ΑΠΕ ΜΟΔ όπως και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις θα καταθέσει άμεσα πρόταση για τη νέα ΕΣΣΕ και καλεί όλα τα μέλη του ΣΕΜΟΔ να συμμετάσχουν στον διάλογο αλλά και στο διεκδικητικό πλαίσιο με σκοπό την κατάκτηση της υπογραφής μια δίκαιης Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

Υ.Γ. Φήμες ότι επίκειται κατάργηση της εφαρμογής του 4412 στη ΜΟΔ (και ίσως και άλλων «βαριδιών» όπως ΑΣΕΠ, δημόσιο λογιστικό, μονιμότητα, μισθοί για golden boys & girls για ολίγους και ολίγες προερχόμεν@ από την αγορά…) μόνο προς ώρας δεν επιβεβαιώνονται. Η δήλωση Παπαδημητρίου στη ΔΕΘ για κατάθεση τροπολογίας που θα κάνει «πιο εύκολη» τη ζωή στην εταιρία, τις ενισχύει όμως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: